nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij op hun beurt jouw verhaal kunnen delen met de meest prestigieuze organisaties in België. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer
Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer

Haal het maximum uit de eerste 5 minuten van uw interview

Heel wat onderzoeken toonden reeds aan hoe belangrijk een goede eerste indruk is. Maar liefst 1 op 3 werkgevers beweert dat ze binnen de 90 seconden weten of ze iemand zullen aanwerven of niet. De eerste minuten van uw job interview hebben dus een beslissende impact op het verdere verloop van het gesprek.

Ontdek hier 5 tips hoe u sterk start – samen met een aantal waarschuwende boodschappen van ervaren interviewers over hoe het niet moet…

1. Het interview start op het moment dat u uw huisdeur sluit

Het interview start al voor het handschudden en het samenzitten rond de tafel. U weet immers nooit wie u tegen het lijf loopt wanneer u van de bus of de trein stapt of binnenwandelt in het bedrijfsgebouw – of voor hetzelfde geld staat u in de koffiebar in dezelfde wachtrij als uw interviewer. 

U heeft zich ongetwijfeld goed voorbereid en ervoor gezorgd dat u tijdig aankomt. Geef uzelf de tijd voor een korte pauze en zorg dat u voldoende gehydrateerd bent. Knoop een gesprekje aan met de receptionist, zet uw telefoon uit en neem de omgeving in u op – u ontdekt ongetwijfeld wel iets leuks als ‘small-talk’ tijdens het gesprek dat volgt. Vermijd het van buiten leren van een aantal last-minute feiten over de organisatie – u wil immers een kalme en georganiseerde indruk geven en niet overkomen als een zenuwachtig en onvoorbereid persoon.

Wat u zeker niet moet doen:

"Ik heb ooit iemand gehoord die buiten aan ons gebouw stond, rokend en klagend aan de telefoon over het vroege beginuur van het interviewgesprek en ik vroeg me af waarom die persoon dan langskwam. Toen ik mijn volgende interview wilde starten, merkte ik tot mijn ontsteltenis dat die luidruchtige mopperaar mijn volgende kandidaat was! Niet een geweldige start dus..."

2. Behandel iedereen die u ontmoet als uw interviewer

Zorg dat u beleefd en vriendelijk bent tegen iedereen waarmee u te maken krijgt tijdens het interviewproces. Dat gaat van het groeten van de receptionist en de mensen waarmee u in de lift staat tot het voorbij wandelen van een open-office ruimte om tot aan uw interviewlokaal te komen....

Dit zijn stuk voor stuk contactmomenten met uw toekomstige werkgever. Collega’s delen vaak hun indrukken over bezoekers achteraf, dus u wil zeker zijn dat iedereen waarmee u in contact kwam een positief beeld overhoudt aan u.

Wat u zeker niet moet doen:

"Ik sta erop om iedereen persoonlijk te begroeten. Ooit veronderstelde een ​​kandidaat dat ik een assistent was, waarop hij mij op een nogal onhandige manier behandelde en vrij onbeschoft vroeg om hem een drankje te bezorgen. Hij schok toen hij merkte dat ik bij het interview panel behoorde! Maar wat me het meest teleurstelde was het feit dat het ongepast is om personeel van gelijk wel niveau op zo’n manier te behandelen."

3. Laat een sterke eerste indruk na

Eerste indrukken zijn belangrijk en non-verbale communicatie zelfs meer dan verbale. Tijdens die eerste paar minuten draait het dus allemaal rond zelfvertrouwend te glimlachen, een stevige handdruk te geven, oogcontact te maken en de indruk te geven dat u blij bent er te zijn en dat u de job graag wenst. Buig lichtjes, trek uw wenkbrauwen een beetje op en wacht tot u gevraagd wordt om te gaan zitten. Laat een indruk van energie, enthousiasme en interesse na bij alles wat u doet.

Probeer uw kledingstijl af te stemmen op de stijl van het bedrijf dat u zal ontmoeten. U kan al een duidelijk beeld krijgen van de typische dresscode door een kijkje te nemen op de website van het bedrijf en hun posts op sociale media, vooral wanneer het gaat om berichten over bedrijfscultuur. Uiteraard kan uw recruitment consultant u hierbij verder adviseren. U wil uw persoonlijkheid en charisma uiten en daarnaast overkomen als een goede match met het bedrijf, dus blijf formeel in geval van twijfel.

Wat u zeker niet moet doen:

"Een kandidaat vroeg eens naar een glas water tijdens het wachten. Het water was ijskoud en de kandidaat moet net gemorst hebben vooraleer we mekaar ontmoetten, want mijn eerste indruk was een zeer vochtige en koude handdruk. Dus hou uw drankje altijd in uw linkerhand!"

4. Hou u klaar voor wat ‘small talk‘

Het juist (of verkeerd) voeren van ‘small talk’ kan grote gevolgen hebben. Ter voorbereiding van uw interview is het dus een goed idee om vooraf na te denken over een aantal onderwerpen die mogelijk aan bod zullen komen, om zo het gesprek vlotjes te kunnen laten verlopen. Het is de kunst om een onderwerp aan te halen wanneer u een gemeenschappelijke interesse heeft, zodat u relevante vragen zowel kan stellen als beantwoorden.

Bijvoorbeeld, wanneer u een foto ziet van het gezin van de interviewer, kan u hier eventueel naar vragen – en zorg dat u een kleine anekdote over uw gezin klaar heeft. Bent u een sportfan en ziet u signalen dat uw interviewer dat ook is, dan kan u eventueel een gepaste vraag stellen waar u zelf ook een interessant antwoord op heeft (‘Gaat u vaak naar wedstrijden kijken?’ of ‘Wie zal de Ronde van Vlaanderen winnen dit jaar?’ enz).

Denk eveneens na over actuele thema’s. Is uw potentiële toekomstige werkgever bijvoorbeeld recent in het nieuws geweest? Of u kan vragen naar de mogelijk impact van recente ontwikkelingen op het bedrijf zoals bijvoorbeeld de Brexit, dalende aandeelprijzen of een ernstige cyber aanval. Zorg er in elk geval voor dat u zelf een interessante gedachte hierover kan delen.

Wat u zeker niet moet doen:

"Recent stelde een kandidaat tijdens een interview me non-stop een hele reeks vragen over mijn gezin, de job, het bedrijf en actuele onderwerpen – eender wat. Maar hij had zelf niet echt veel te vertellen en wilde niet mijn volledige antwoord horen alvorens een volgende vraag te stellen, dus hij liet bij mij eerder een angstige en onzekere indruk na."

5. Benadruk uw sterktes van bij het begin

Politici die getraind zijn in omgaan met de media, krijgen steeds het advies om maximum drie belangrijke boodschappen mee te geven, waar ze zich steeds aan houden en herhalen gedurende elk interview.

Daarnaast is het een goed idee om twee of drie van uw vaardigheden te benadrukken en wat u precies zoekt – bijvoorbeeld, ‘ik wil de uitdaging aangaan om een team te leiden’, ‘ik kan mijn ervaring binnen compliance prima combineren met mijn technische kennis’, ‘gedurende mijn carrière heb ik een brede kennis over digitale transformatie opgedaan’.

Dit zijn de drie belangrijkste peilers die u wil dat de interviewer zich herinnert over u. Vermeld ze dus zo natuurlijk mogelijk zodra u kan, zelfs tijdens de eerste paar minuten. Het is eveneens belangrijk om een antwoord klaar te hebben op een aantal van de meest-gestelde vragen zoals ‘Vertel me waarom u deze job graag wil’ en ‘Wat denkt u dat deze job precies inhoudt?’

Wat u zeker niet moet doen:

"Ik start altijd met de vraag om even uit te leggen wat onze bedrijfsactiviteiten zijn. Deze eenvoudige vraag nekt veel mensen - het is verbazingwekkend hoeveel mensen hier moeite mee hebben. Misschien omdat ze verschillende interviews op korte termijn hebben en de tijd niet namen om veel onderzoek te doen.  Maar wanneer je niet overkomt als iemand die begrijpt wat de firma doet en waarom ze iemand rekruteren, kan de interviewer alleen maar concluderen dat u niet echt veel belang hecht aan de job."
 

Meer interview tips

Meer lezen over hoe het niet moet? Lees hier de meest voorkomende fouten tijdens een sollicitaitegesprek. Op zoek naar een nieuwd uitdaging? Bekijk onze meest recente vacatures.

Dit artikel delen

Handige links

Job alert aanmaken
Salary Survey
Carrière-advies
Neem contact met ons op

Contacteer een van onze gespecialiseerde consultants om meer te weten te komen

Gerelateerde artikels

Bekijk alle inhoud

Vaakgestelde interviewvragen

Met zelfverzekerde antwoorden op veelgestelde vragen bent u uw concurrenten een stap voor. Hier volgt een lijst met veelgestelde vragen en aanwijzingen over de manier waarop u deze kunt beantwoorden. Sollicitaties verlopen niet volgens een vast stramien, maar er zijn een aantal vragen die bijna alti

Lees meer

6 vragen om te vermijden tijdens een sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek is hét moment waarop een recruiter nagaat of u een goede match bent voor een bepaald bedrijf. Het is eveneens het moment waarop u zelf te weten kan komen of het bedrijf en de functie bij u passen. Wilt u zoveel mogelijk informatie verzamelen tijdens het interview, dan denkt u

Lees meer

5 veelgemaakte fouten in een sollicitatiegesprek

Zodra u voor een sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd is de volgende fase in uw loopbaan een stap dichterbij. Maar u bent er nog niet. Een goed sollicitatiegesprek is een doorslaggevende factor in het selectieproces. Hier zijn vijf fouten die veel sollicitanten maken. 1. Onvoldoende onderzoek Onder

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Vervoeg ons wereldwijd team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een aangename werksfeer en een professionele opleiding.