nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij op hun beurt jouw verhaal kunnen delen met de meest prestigieuze organisaties in België. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer
Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer

ESG: hoe maak je van de last een lust?

ESG is een trend die niet meer weg te denken valt uit het bedrijfsleven anno 2024. Van banken en verzekeraars tot beursgenoteerde organisaties, het volledige Europese bedrijfsleven wordt beïnvloed door de strenge vereisten op het gebied van duurzaamheidsrapportering. Audrey Bostvironois, manager bij Internationaal rekruteringskantoor Robert Walters, legt uit hoe dit voelbaar is in de praktijk.

Financiële sector voelt de druk

De urgentie om duurzaamheid te bevorderen en transparant te rapporteren over milieu-impact wordt door alle professionals in de financiële sector gevoeld. De mate waarin organisaties al zijn begonnen met het implementeren van ESG-maatregelen varieert echter. Terwijl grote financiële dienstverleners vanaf boekjaar 2024 al ESG-rapporten moeten indienen die voldoen aan de nieuwe Europese rapportagestandaarden (CSRD), zijn andere organisaties nog niet zo ver. “Maar wat overal aanwezig is, is de onzekerheid rondom ESG,” vertelt Audrey. “Zelfs grote spelers worstelen met de vraag hoe én door wie ESG moet aangepakt worden; iedereen zoekt naar antwoorden. Het staat echter vast dat ESG een steeds belangrijker onderdeel wordt van het bedrijfsleven, niet alleen voor finance professionals maar voor de hele organisatie.”

ESG als business strategie

Audrey: “Het is algemeen bekend dat een focus op ESG een manier is om je als bedrijf te onderscheiden van concurrenten. Maar hoe zie je het verschil tussen acties die daadwerkelijk een positieve impact hebben en ‘greenwashing’, waarbij organisaties duurzaamheidsclaims gebruiken om hun imago op te poetsen? De kans is groot dat we in de toekomst een onderscheid gaan zien tussen organisaties die focussen op ESG vanuit overtuiging, als onderdeel van hun purpose en strategie enerzijds, en bedrijven die dit doen ‘omdat het moet’ anderzijds. Met dit soort overwegingen zijn organisaties nu volop bezig. Het is namelijk een behoorlijke opgave om het DNA van een organisatie te veranderen."

ESG integreren

“Een ander vraagstuk waar organisaties mee worstelen, is waar en hoe ze ESG integreren binnen de organisatie. Voor kleinere organisaties is ESG meestal onderdeel van de taken van finance, legal of risk & compliance. Deze afdelingen werken vaak nauw met elkaar samen om nieuwe wetgeving te interpreteren en vervolgens te implementeren binnen bestaande processen.  Bij grotere organisaties zien we echter dat er speciale, interdisciplinaire ESG-teams worden opgebouwd. De vraag naar ESG-professionals zal dus het komende jaar alleen maar groeien,” verklaart Audrey.

ESG-talent rekruteren

Zowel grote als kleine spelers binnen de financiële dienstverleningssector krijgen te maken met hevige concurrentie bij het aantrekken van ESG-talent. Aangezien dit een nieuw vakgebied is, is het aanbod van ervaren ESG-specialisten nog beperkt. “Organisaties staren zich dus beter niet blind op concrete ervaring,” raadt Audrey aan. “Het is veel gemakkelijker om te zoeken naar gemotiveerde professionals die affiniteit hebben met duurzaamheid en zich wensen te specialiseren in dit vakgebied. Zo bouw je een team op dat zich samen ontwikkelt en meebouwt aan het ESG-beleid van de organisatie.”

“Voor organisaties die snel een oplossing nodig hebben en onder tijdsdruk staan, kan het inzetten van een gespecialiseerde interim manager voor implementatie van ESG-procedures en rapportering een slimme keuze zijn,” vervolgt Audrey. “Interim managers brengen best practices mee dankzij hun ervaring bij diverse klanten via tijdelijke opdrachten.”

Hoe maak je van de last een lust?

“Banken en verzekeringsmaatschappijen staan voor de uitdaging om de last van toenemende ESG-regelgeving om te zetten in concurrentievoordeel. Ze moeten hun beloftes op vlak van duurzaamheid weten te verenigen met de belofte van financiële groei aan aandeelhouders, investeerders en werknemers. Alleen zo bereiken ze het uiteindelijke doel: een gezonde, eerlijke en bovenal duurzame toekomst waarin organisaties hun verantwoordelijkheid nemen en hun bestaansrecht ‘verdienen’,” besluit Audrey.

 

Meer informatie?

Lees ook onze andere rekruteringsadviezen of contacteer één van onze kantoren

Dit artikel delen

Handige links

Op zoek naar medewerkers?
Salary Survey
Rekruteringsadvies
Neem contact met ons op

Contacteer een van onze gespecialiseerde consultants om meer te weten te komen

Audrey Bostvironois

Manager | Interim Management | Brussels
Phone: +32 473 39 42 88

Gerelateerde artikels

Bekijk alle inhoud

AI schudt het traditionele rekruteringsproces op

In de afgelopen jaren hebben technologische ontwikkelingen de traditionele praktijken op het gebied van rekrutering en selectie een nieuwe wending gegeven. Artificial Intelligence (AI) springt eruit als drijvende kracht voor transformatie en biedt veelbelovende oplossingen voor organisaties die de c

Lees meer

Interim management door de jaren heen: een reflectie op twee decennia

In 2024 viert Olivier van Outryve d’Ydewalle, senior principal, zijn 20-jarig jubileum binnen de interim management divisie van rekruteringsspecialist Robert Walters. Dit gedenkwaardige moment nodigt uit tot een reflectie op de afgelopen twee decennia en biedt een kans om vooruit te kijken naar de t

Lees meer

Finance recruitment in 2024 draait om ESG, digitalisering en persoonlijkheid

CFO’s en hiring managers krijgen het alweer niet makkelijk in 2024. Het tekort aan finance professionals is nog lang niet weggewerkt. Om dit tekort te counteren, vereist het rekruteringsproces een nieuwe benadering. Het waarborgen van een toekomstbestendige finance afdeling, ongeacht de omvang, staa

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Vervoeg ons wereldwijd team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een aangename werksfeer en een professionele opleiding.