nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij op hun beurt jouw verhaal kunnen delen met de meest prestigieuze organisaties in België. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer
Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer

Interim management door de jaren heen: een reflectie op twee decennia

In 2024 viert Olivier van Outryve d’Ydewalle, senior principal, zijn 20-jarig jubileum binnen de interim management divisie van rekruteringsspecialist Robert Walters. Dit gedenkwaardige moment nodigt uit tot een reflectie op de afgelopen twee decennia en biedt een kans om vooruit te kijken naar de toekomst van de interim management markt.

Hoe heb jij de interim management markt zien veranderen? 

“De wereld is in 2 decennia tijd veel veranderd. In vergelijking met vroeger vinden nu steeds meer vrouwen hun weg naar interim management en dat is een inspirerende evolutie, gezien het groeiende belang van ED&I (equality, diversity & inclusion),” vertelt Olivier. “Ook naar leeftijd toe merk ik een grotere diversiteit. Daar waar vroeger voornamelijk senior professionals met 25 à 30 jaar ervaring de stap naar zelfstandigheid zetten, zijn vandaag interim managers met 10 à 15 jaar werkervaring niet ongewoon. Het zelfstandig statuut - dat in België overigens best toegankelijk is - biedt voor de jongere generatie professionals een afwisselende en uitdagende carrière, die bovendien goed combineerbaar is met het privéleven.”

“De afgelopen 20 jaar heb ik de vraag naar interim managers alleen maar zien stijgen,” gaat Olivier verder. “Organisaties zien steeds meer de toegevoegde waarde van een interim manager in. Deze trend is met name merkbaar binnen vakgebieden zoals finance, waar ik me sinds het prille begin van mijn carrière bij Robert Walters op focus. Diepgaande technische vaardigheden in accounting en financial controlling worden door de strengere reglementering steeds waardevoller. Deze specifieke expertise stelt interim managers in staat om direct in hun rol te stappen, zonder uitgebreide opleidingstrajecten, wat een essentiële oplossing kan zijn voor organisaties met een tekort aan talent. De groeiende vraag naar interim managers is niet beperkt tot finance; ook mijn collega’s binnen de HR- en Operations-divisies ervaren een toenemende behoefte aan zowel uitvoerende experts als senior professionals met leidinggevende ervaring.”

Wat brengt de toekomst voor interim management? 

“Ik zie vandaag nog aanzienlijk onbenut potentieel binnen interim management."

Olivier: "Vaak worden interim managers operationeel ingezet om een direct tekort aan arbeidskrachten op te vangen, bijvoorbeeld bij langdurige ziektevervanging. Gewoonlijk wordt hierbij enkel gefocust op het specifieke takenpakket van de functie waarin de interim manager terechtkomt. Deze blik op korte termijn is begrijpelijk, gezien het gaat om een problematisch tekort dat snel opgelost dient te worden. Interim managers kunnen echter, dankzij hun externe perspectief en gevarieerde ervaring, een veel grotere meerwaarde betekenen door tijdens of zelfs aansluitend op de vervangingsopdracht betrokken te worden bij zaken als procesoptimalisatie. Organisaties doen er dus goed aan om een lange termijnvisie aan te nemen en het grotere geheel te bekijken. Door de selectieprocedure niet te overhaasten maar de tijd te nemen om met een gespecialiseerd rekruteringskantoor de juiste kandidaat uit te zoeken, zal de aangenomen interim manager uiteindelijk veel meer tot zijn recht komen binnen het bedrijf. Ik ben ervan overtuigd dat organisaties dit grotendeels onbenutte potentieel de komende tijd steeds meer gaan ontdekken, hetgeen de populariteit van interim management nog meer zal boosten.”

Tot slot nog een persoonlijke vraag: wat motiveert jou al twee decennia om in het interim management domein actief te blijven? 

“Variatie is het eerste woord waar ik aan denk. Dit is een echte ‘people business’, waardoor ik dagelijks in contact kom met verschillende klanten en kandidaten. Bovendien is geen enkele opdracht hetzelfde en brengt elke dag weer iets anders. Ik vind het ook fijn om werkzaam te zijn in een domein dat steeds belangrijker wordt, en dit binnen een groeiend bedrijf. De evolutie die ik de voorbije 20 jaar van dichtbij heb mogen meemaken, is zeer bevredigend en smaakt nog steeds naar meer,” besluit Olivier.

 

Meer informatie

Lees meer over de Robert Walters interim management diensten of neem contact op met ons team. Bent u op zoek naar een interim manager? Stuur ons uw opdracht en ontdek hoe wij u kunnen helpen.

Dit artikel delen

Handige links

Op zoek naar medewerkers?
Salary Survey
Rekruteringsadvies
Neem contact met ons op

Contacteer een van onze gespecialiseerde consultants om meer te weten te komen

Olivier van Outryve d'Ydewalle

Senior Principal | Brussels
T: +32 497 52 66 80

Gerelateerde artikels

Bekijk alle inhoud

Professionals verwachten meer dan enkel een loonsverhoging

Bedrijven hebben het moeilijk om het juiste talent aan te werven. Maar tegelijk hebben kandidaten steeds meer verwachtingen, doelen en ambities. Zo verwachten ze bijvoorbeeld meer van thuis te kunnen werken, maar ook op vlak van salaris hopen veel professionals op positieve veranderingen. Uit de jaa

Lees meer

Salarissen in 2023: Nemen we genoegen met enkel de loonindexering?

De inflatie klom in oktober 2022 naar een duizelingwekkende 12,27%. Dat betekent ook een stijging van de lonen, door de automatische loonindexering die we in België kennen. In sommige sectoren komt dit neer op een stijging van meer dan 11%. Ondanks deze historisch hoge loonindexering, blijken werkne

Lees meer

Sign-on bonus steeds vaker onderdeel van aanbod

In een ‘war for talent’ kan het aanbieden van een sign-on bonus een manier zijn om die felbegeerde kandidaat te overtuigen om voor uw organisatie te kiezen. Maar er zijn meer redenen waarom werkgevers ze aanbieden. We ondervinden dat deze bonussen steeds vaker deel uitmaken van het aangeboden contra

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Vervoeg ons wereldwijd team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een aangename werksfeer en een professionele opleiding.