De job en het loon van een Expediteur
Een expediteur, ook wel bekend als een freight forwarder, speelt een cruciale rol in de logistieke keten. In België is de job van een expediteur met name interessant gezien de strategische ligging van het land en de aanwezigheid van grote havens zoals Antwerpen en Zeebrugge, evenals belangrijke logistieke hubs zoals Brussel en Luik.
Viktorien van Loon, managing consultant bij rekruteringsspecialist Robert Walters, geeft een overzicht van het takenpakket, de carrièremogelijkheden en het salaris van een expediteur. Ze neemt ook de huidige vraag naar deze functie onder de loep
Wat doet een expediteur precies?
Een expediteur vervult een nichefunctie binnen de logistiek en klantenservice, vaak gerelateerd aan havens of luchtvaart. De meeste vacatures bevinden zich dan ook in Vlaanderen: Antwerpen en Zeebrugge voor de havens, en Zaventem voor de luchtvaart. Als expediteur zorg je ervoor dat het transport van je klant naar de eindklant wordt geregeld, wat vaak internationaal is. Bij transport via de haven, zorg je ervoor dat de benodigde containers en ruimte op het schip worden ingepland. Je controleert de afspraken met rederijen en zorgt ervoor dat contracten en prijsovereenkomsten worden nageleefd. Indien nodig, onderhandel je nieuwe prijsafspraken.
Daarnaast komt er veel papierwerk bij kijken: douane- en transportdocumenten moeten volledig en correct worden ingevuld en ingediend. Bij problemen met documenten of tijdens het transport, is het jouw taak om deze op te lossen en de klant op de hoogte te houden.
In sommige organisaties regelt de expediteur enkel het transport tot het land van bestemming. Vaak gaat de verantwoordelijkheid echter verder, inclusief het regelen van na-transport in het land van aankomst, zodat de order van het schip tot bij de eindklant komt. Dit kan het regelen van vrachtwagens of koeriersdiensten omvatten.
Viktorien: “Hoewel het eenvoudig lijkt, vereist internationaal transport grote nauwkeurigheid en specifieke kennis. Expediteurs specialiseren zich vaak in een bepaald domein, zoals gekoeld transport, of focussen zich op een specifieke regio. Door de afzonderlijke regels en benodigde documenten, is het cruciaal voor een organisatie om te kunnen rekenen op deze specialisten die alles weten over import-, export- en douaneformaliteiten.”
Welke opleiding en vaardigheden zijn belangrijk om succesvol te zijn als expediteur?
Jongeren die een carrière in expeditie ambiëren, kiezen vaak voor een opleiding zoals Bachelor Logistiek Management, Maritiem Management, of een Master Handelswetenschappen met de optie Logistiek & Supply Chain. Dit is echter geen absolute vereiste. Professionals met een andere educatieve achtergrond kunnen zich ook bijscholen via opleidingen of cursussen gericht op import en export.
Veel mensen leren de kneepjes van het vak 'on the job' door mee te werken in een ervaren team waar ze geleidelijk aan alles leren.
Volgens gegevens van Jobs Data zijn de top 3 meest gevraagde soft skills bij expediteurs teamwork, coördinatievaardigheden en zelfmotivatie. Teamwork is cruciaal omdat expediteurs vaak samenwerken met diverse partijen en interne teams. Goede coördinatievaardigheden zijn noodzakelijk om alle aspecten van het transportproces soepel te laten verlopen. Zelfmotivatie is belangrijk omdat expediteurs proactief problemen moeten oplossen en zelfstandig beslissingen moeten nemen.
“Vanwege het dagelijks contact met klanten, douanediensten en diverse andere partrijen is ook een goede talenkennis belangrijk,” voegt Viktorien toe. “Naast Nederlands is een goede kennis van Frans nuttig, maar vooral Engels is essentieel vanwege internationale contacten.
Over het algemeen werkt een expediteur tijdens reguliere kantoortijden, maar wanneer er zich een probleem voordoet met een levering, is een 9-5 mentaliteit niet voldoende. Op zulke momenten moet je als expediteur extra inzet tonen en samen met de klant of de betrokken diensten snel tot een oplossing komen, zodat de goederen hun eindbestemming bereiken binnen de vooropgestelde termijn.”
Is een job als expediteur geschikt voor pasafgestudeerden?
“Dat kan zeker. Een junior expediteur komt terecht in een ervaren team waar hij of zij alles on-the-job leert. In het begin ligt de focus voornamelijk op de administratieve kant, zoals het in orde maken van de benodigde documenten. Pas wanneer je dit volledig onder de knie hebt, komt er ook klantencontact bij. Zo bouw je op termijn je eigen klantenportefeuille op en werk je steeds autonomer,” zegt Viktorien.
Wat is de huidige vraag naar expediteurs?
“De vraag naar expediteurs in België is aanzienlijk gestegen, met een groei van 20% in het aantal vacatures in de eerste helft van 2024 vergeleken met dezelfde periode in 2023,” deelt Viktorien mee. “Wanneer we de afzonderlijke regio’s bekijken, staat de provincie Antwerpen op de eerste plaats met 41% van de vacatures. Vlaams-Brabant volgt op de tweede plaats met 24% van de vacatures, wat een duidelijke stijging is ten opzichte van vorig jaar, toen dit percentage 14% bedroeg. Oost-Vlaanderen staat op de derde plaats met 15% van de vacatures (bron: Jobs Data).”
Welke doorgroeimogelijkheden heeft een expediteur?
Viktorien: “Start je je carrière als junior expediteur, dan krijg je geleidelijk aan meer verantwoordelijkheden en kun je doorgroeien tot senior expediteur of teamleider, mits je de ambitie hebt om een team te leiden. Wil je dat liever niet, dan kun je ook carrière maken door je verder te specialiseren, bijvoorbeeld in gekoeld transport. Kies je hiervoor, dan ontwikkel je je tot een expert op dat gebied en richt je klantenportefeuille zich daarop.
Daarnaast verschilt de functie afhankelijk van de grootte van de organisatie. Bij een grote internationale speler zijn de taken vaak opgesplitst; sommigen houden zich bezig met administratieve taken, terwijl anderen focussen op klantcontact. In een kleinere organisatie heb je een meer allround functie, waarbij je het hele transport van A tot Z coördineert. Naarmate je groeit in je functie, ontdek je waar je voorkeur ligt en waar je verder in wilt groeien, hetzij binnen de organisatie waar je werkt, hetzij elders.”
Tot slot, wat verdient een expediteur?
Uit onze digitale salary survey blijkt dat een expediteur met 0 tot 3 jaar ervaring mag rekenen op een bruto maandloon van 2500-3100 EUR. Heb je al wat meer ervaring, dan loopt het brutoloon op tot 3500 EUR. Expediteurs met meer dan 6 jaar ervaring in de functie mogen een salaris tot 4000 EUR bruto per maand verwachten.
“Daar komen uiteraard nog extralegale voordelen bij zoals maaltijdcheques, groeps- en/of hospitalisatieverzekering, een laptop, een gsm, eco-cheques in sommige organisaties en een bonus wanneer de doelstellingen behaald zijn. Voor expediteurs die een team superviseren zit soms ook een bedrijfswagen en tankkaart in het salarispakket,” voegt Viktorien toe. “Heel wat organisaties bieden bovendien mogelijkheden tot thuiswerk en flexibele werkuren aan, tenminste als dit doenbaar is met de markt waarvoor de expediteur verantwoordelijk is.”
Meer informatie
Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk onze vacatures binnen logistiek. Heeft uw team nood aan een extra Expediteur? Stuur uw vacature naar Robert Walters of contacteer een van onze kantoren.
Viktorien van Loon
Managing ConsultantT: +32 473 78 38 65
Gerelateerde artikels
Bekijk alle inhoudIn tijden waarin ‘wanderlust’ hoogtij viert, willen we het allemaal: een carrière in het buitenland. Want waarom in miezerig België blijven, als je ook ergens in de zon kunt werken? Dankzij de internationalisering van het bedrijfsleven is het voor veel mensen een reële mogelijkheid om permanent te v
Lees meerHet is op zich niet ongebruikelijk: veel Belgische bedrijven plaatsen een goede talenkennis op hun verlanglijstje bij de zoektocht naar nieuwe medewerkers – vooral wanneer het om support functies gaat. Cijfers van Jobs Data onthullen echter een opmerkelijke tendens in de provincie Antwerpen: het aan
Lees meerRobert Walters zet elke maand een felbevraagde functie op de Belgische arbeidsmarkt in de kijker. Deze maand geeft Viktorien van Loon, managing consultant in de divisie business support, een inzicht in waarom de vraag naar supply chain planners zo hoog is. Wat zijn de belangrijkste taken van een sup
Lees meer