nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij op hun beurt jouw verhaal kunnen delen met de meest prestigieuze organisaties in België. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer
Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer

Controllers zeer gewild, maar er heerst verwarring over functie-inhoud

Organisaties kregen tijdens de pandemie te maken met financiële onzekerheden, met als gevolg een enorme behoefte aan controllers. En deze vraag naar controllers zet door: in 2022 lag het aantal controller vacatures maar liefst 54% hoger dan het jaar voordien. Ondertussen lopen werkgevers het risico tijd en geld te verliezen door verwarring over de functie-inhoud van ‘de controller’.

Dit stelt Christophe Paquay, manager bij Robert Walters. Hij legt uit wat organisaties kunnen doen om controllers aan te trekken én te behouden.     

Grip op de zaken 

Veel organisaties zijn zich tijdens de coronapandemie gaan realiseren dat zij niet genoeg grip hebben op de financiële cijfers en de mogelijke risico’s die zij lopen. Betere sturingsinformatie en procesoptimalisatie kunnen voor meer grip zorgen, waardoor deze twee thema's steeds hoger op het prioriteitenlijstje van bedrijfsleiders komen te staan. “Er was al behoefte aan meer sturingsinformatie en strakkere processen, maar deze trend is door Covid-19 in een stroomversnelling gekomen”, vertelt Christophe. “Een goede risicodekking maakt je organisatie namelijk wendbaarder, wat essentieel bleek tijdens de pandemie”. 

Run op controllers 

De wijdverspreide wens om meer grip te krijgen op de kosten leidde tot een enorme vraag naar controllers. Het aantal vacatures voor deze groep professionals lag in 2022 maar liefst 54% hoger dan het jaar voordien (bron: Jobfeed). Organisaties zijn voornamelijk op zoek naar business controllers, en financial controllers die business control taken op zich kunnen nemen.

Organisaties hebben namelijk steeds meer behoefte aan controllers die de cijfers niet alleen kunnen destilleren, maar ook interpreteren en gerichte adviezen voor het bestuur kunnen opstellen. Zo kunnen controllers de organisatie actief helpen met het indekken van toekomstige risico’s.  

Verkeerde verwachtingen 

Tegelijkertijd hebben organisaties er moeite mee om controllers aan te trekken en te behouden. Dit komt niet alleen door de alom heersende krapte op de arbeidsmarkt, constateert Christophe. “Hiring managers zeggen vaak op zoek te zijn naar een controller, maar weten niet altijd wat diegene precies moet kunnen in de huidige context van de organisatie”. Zo komt het regelmatig voor dat een organisatie in wezen nog op weg is naar het ‘in control’ zijn, en dus een ervaren controller nodig heeft om dit te realiseren. Het kan dan gebeuren dat de geselecteerde controller andere taken en verantwoordelijkheden krijgt dan verwacht.  

Het gevolg van miscommunicatie 

Ook wat betreft financial controllers zijn de verwachtingen niet altijd duidelijk. “Financial controllers zijn niet meer alleen bezig met de cijfers; er wordt tegenwoordig ook verwacht dat ze een adviserende rol richting de organisatie op zich nemen”, vertelt Christophe. ”Maar lang niet iedereen is op de hoogte van deze verbreding van het takenpakket, waardoor verwarring tussen organisatie en sollicitant kan ontstaan over de precieze invulling van de functie”. Deze miscommunicatie kan ervoor zorgen dat de organisatie veel tijd en geld steekt in controllers die na enkele maanden weer vertrekken, aangezien de job inhoudelijk anders uitpakt dan verwacht.   

Controllers aantrekken én behouden 

Controllers zijn gewild, en dat weten ze. “Ze zijn kritisch en kunnen hoge eisen stellen op het gebied van salaris en arbeidsvoorwaarden”, zegt Christophe. “Ik probeer met hiring managers zoveel mogelijk in kaart te brengen wat ze precies verwachten van een controller, dat maakt de zoektocht naar de juiste kandidaat makkelijker. Het probleem is dat de term ‘controller’ op veel manieren geïnterpreteerd kan worden, en dus ook op veel manieren ingevuld kan worden door sollicitanten”.  

Christophe adviseert opdrachtgevers om glashelder op papier te krijgen wat de beoogde controller precies gaat doen. “Neem intern interviews af met werknemers in soortgelijke functies en doe uitgebreid onderzoek naar de verwachtingen. Dan is de kans op een match vele malen groter, en daarbij de kans dat de nieuwe medewerker bij jou in dienst blijft”.

 

Meer informatie

Lees ook onze andere rekruteringsadviezen of contacteer één van onze kantoren. Download de Robert Walters Salary Survey om de salarissen van jouw team te benchmarken.

Dit artikel delen

Handige links

Op zoek naar medewerkers?
Salary Survey
Rekruteringsadvies
Neem contact met ons op

Contacteer een van onze gespecialiseerde consultants om meer te weten te komen

Christophe Paquay

Manager | Antwerpen
T: 0477 97 51 30

Gerelateerde artikels

Bekijk alle inhoud

6 valkuilen bij het rekruteren van een finance professional

Talent in finance heeft interessante jobs voor het uitkiezen. Het aantal vacatures groeit en de markt trekt aan. De tijd dat u het als manager voor het uitkiezen hebt, is voorbij. Wie de beste kandidaten wil binnenhalen, moet zijn rekruteringsproces helemaal op orde hebben. Dit zijn zes valkuilen vo

Lees meer

Belgische Big 4 verliezen talent aan supermarktketens

Uit ons recent data-onderzoek blijkt dat het aantal finance professionals die de Big 4 verlaten blijft toenemen. Ook in België is dat het geval. Maar waar in Nederland de Big 4-verlaters vooral naar e-commerce bedrijven trokken, koos Belgische talent voor meer uiteenlopende organisaties, waaronder s

Lees meer

Finance recruitment in 2024 draait om ESG, digitalisering en persoonlijkheid

CFO’s en hiring managers krijgen het alweer niet makkelijk in 2024. Het tekort aan finance professionals is nog lang niet weggewerkt. Om dit tekort te counteren, vereist het rekruteringsproces een nieuwe benadering. Het waarborgen van een toekomstbestendige finance afdeling, ongeacht de omvang, staa

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Vervoeg ons wereldwijd team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een aangename werksfeer en een professionele opleiding.