nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij op hun beurt jouw verhaal kunnen delen met de meest prestigieuze organisaties in België. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer
Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer

Nieuw in een managersfunctie? Zó leer je delegeren

Manager worden is de ambitie van heel wat professionals. Maar een team leiden is niet zo vanzelfsprekend. Nieuwe taken komen op je af en je krijgt een grotere verantwoordelijkheid. Dat wil ook zeggen dat je bepaalde zaken zal moeten loslaten en delegeren. Maar hoe begin je daaraan? Özlem Simsek, Managing Director bij internationaal rekruteringskantoor Robert Walters, legt uit hoe je als nieuwe manager de kunst van het ‘delegeren’ onder de knie kan krijgen. 

Leer loslaten

Ben je recent gepromoveerd naar een managersfunctie binnen je team? Dan is het ongetwijfeld niet makkelijk om bepaalde taken ineens te delegeren naar je collega’s. Jij had immers jouw manier van werken en een bepaalde routine in je werk ingebouwd.  Ervaar je de drang om nog steeds zo veel mogelijk zelf te doen? In je managersfunctie krijg je er ongetwijfeld een aantal nieuwe taken en verantwoordelijkheden bij, en dreig je dus in tijdsnood te komen. Daarom is het belangrijk dat je bepaalde taken leert loslaten en toevertrouwt aan andere mensen in je team.

Maak een inventaris

Ben je gepromoveerd tot manager van het team waar je voordien deel van uitmaakte? Dan weet je waarschijnlijk perfect wie wat precies doet. Is dat niet zo, of kom je terecht in een nieuw team, dan is het in eerste instantie belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de taken en verantwoordelijkheden van elk individu, en dat je hen eerst beter leert kennen. Özlem: “Maak een lijst of een inventaris, waarin duidelijk vermeld staat met welke taken elk lid van het team bezig is. Voeg zeker ook je eigen takenpakket toe. Zodra het overzicht compleet is, kan je gaan bekijken naar welke teamleden je bepaalde taken kan toewijzen of welke taken je onderling kan herverdelen.

Wanneer iedereen weet wat van hem of haar verwacht wordt, is het belangrijk om zelf ook regelmatig langs te gaan bij alle teamleden en hen persoonlijk te vragen waar ze mee bezig zijn en te polsen hoe ze zich voelen bij deze nieuwe taakverdeling.   

 

Maak een toekomstplan

Nadat je een lijst gemaakt hebt met de huidige taken van elke medewerker, stel je best een plan op voor de komende maanden. “Duid voor elke taak die volbracht moet worden een verantwoordelijke aan. Daarvoor moet je uiteraard eerst je team leren kennen. Als je voorheen al met dezelfde mensen hebt samengewerkt, kan je makkelijker inschatten wat de sterktes en zwaktes van elk teamlid zijn. Ben je echter nieuw in de organisatie, is het aangewezen om iedereen even apart te spreken en samen hun taken en verantwoordelijkheden te doorlopen en te polsen hoe zij hun toekomst binnen de organisatie zien. Op die manier zal je makkelijker de juiste taak aan de juiste werknemer kunnen toewijzen. 

Gebeurt het toch dat een taak buiten de comfortzone van een teamlid ligt? Schuif de taak dan niet meteen door naar iemand anders, maar probeer hem of haar aan te moedigen door te zeggen ‘Ik weet dat dit misschien een uitdaging is, maar ik vertrouw je.’ Zeg ook dat je steeds klaar staat om te helpen wanneer het toch niet meteen lukt. Dit zal een grote boost geven aan de motivatie van de medewerker” vertelt Özlem. 

Leer delegeren

“Nieuwe verantwoordelijkheden opnemen als manager én al het werk dat je voorheen deed voor jezelf houden kan negatieve gevolgen hebben” waarschuwt Özlem. “Je kan overwerkt raken, maar ook je medewerkers zullen het niet op prijs stellen dat je alles zelf wil blijven doen.  Het kan hen immers de indruk geven dat je hen niet vertrouwt. Denk eraan dat elk individu in het team met een reden werd aangenomen. Ze hebben bepaalde vaardigheden en ze zijn ongetwijfeld goed in wat ze doen. Leg hen uit wat jouw doelen en visie zijn, zodat zij daarmee aan de slag kunnen en begrijpen welke rol zij hierin spelen. Durf het werk dus echt los te laten en delegeer wat je kan. 

Maar delegeren betekent niet de zaken volledig doorschuiven. Als manager draag je de verantwoordelijkheid voor je team en is het dus van essentieel belang dat je weet waar iedereen mee bezig is. Plan daarom op vaste momenten overlegmomenten in, in teamverband of met elk individu afzonderlijk, waarbij ze je op de hoogte brengen van het geleverde werk en/of bepaalde moeilijkheden die ze ondervinden. Het is dan aan jou om eventueel bij te sturen of hen te ondersteunen waar nodig. Evalueer ook op regelmatige tijdstippen de werkdruk om zeker te zijn dat het team niet overbelast raakt en dat je tijdig nodige stappen kan ondernemen.”

Wees niet bang om fouten te maken

Enthousiasme en ambitie zijn goede eigenschappen, zeker voor managers. Toch mag je daar niet in overdrijven. Ambitie mag niet overslaan naar perfectionisme. “Te veel zelf doen of te veel eisen van anderen kan voor een flinke teleurstelling zorgen wanneer iets niet meteen lukt, en kan een negatief effect hebben op de werksfeer. Fouten maken mag dus, je kan immers onmogelijk alles meteen goed kan doen. Er waren misschien al problemen die speelden voor jij de rol van manager op je nam. Dat hoort erbij, laat je daar zeker niet door ontmoedigen.” vertelt Özlem.

Vertrouw op je team

Delegeren is dus een absolute noodzaak als manager. “Je mag en je kan niet alles zelf doen, dus moet je leren vertrouwen op je team. Je werknemers voeren taken voor je uit, terwijl jij ze in ruil traint en ondersteunt, om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en ervaring op te bouwen. Daardoor zullen ze niet alleen gemotiveerder worden om nog meer te bereiken, ook jij zal als manager voldoening halen uit het persoonlijk succes van elk individu” besluit Özlem.  
 

Meer weten?

Lees onze andere tips & adviezen om uw carrière vooruit te helpen.

Dit artikel delen

Handige links

Job alert aanmaken
Salary Survey
Carrière-advies
Neem contact met ons op

Contacteer een van onze gespecialiseerde consultants om meer te weten te komen

Gerelateerde artikels

Bekijk alle inhoud

Upskilling: hoe begin je daaraan?

De voorbije jaren werd upskilling alsmaar toegankelijker. Wie vooruit wil in z’n carrière, doet er goed aan om regelmatig stil te staan bij z’n eigen vaardigheden en eventuele tekortkomingen. Hoe tevreden ben ik in mijn huidige job? Waar zie ik mezelf over pakweg 1 jaar, 5 jaar,… En wat moet ik doen

Lees meer

6 tips om uw presentatietechnieken te verbeteren

De kwaliteit van een presentatie hangt in grote mate af van hoe ze wordt gebracht. Hoe informatief en relevant het onderwerp ook mag zijn, als het slecht gepresenteerd wordt, gaat de boodschap onherroepelijk verloren. Slechts weinigen hebben van nature uitmuntende presentatie skills en de meeste men

Lees meer

10 tips om effectiever te netwerken

Door sociale media is netwerken een stuk toegankelijker geworden voor iedereen die zich meer op zijn of haar gemak voelt achter de computer dan op een cocktailparty. Het slechte nieuws voor de meer introverte mensen onder ons is dat handjes schudden en oogcontact maken nog steeds belangrijke aspecte

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Vervoeg ons wereldwijd team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een aangename werksfeer en een professionele opleiding.