nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij op hun beurt jouw verhaal kunnen delen met de meest prestigieuze organisaties in België. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer
Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer

Leren delegeren: een must voor nieuwe managers

Veel ambitieuze professionals streven naar een leidinggevende functie. Het leiden van een team brengt echter nieuwe uitdagingen met zich mee. Je krijgt een grotere verantwoordelijkheid en moet hierbij leren bepaalde zaken los te laten en te delegeren. Christophe Paquay, senior manager bij internationaal rekruteringskantoor Robert Walters, deelt waardevolle tips voor nieuwe managers die de kunst van het delegeren willen beheersen.

Leer loslaten

Ben je recent gepromoveerd naar een managersfunctie binnen je team? De overgang naar een leidinggevende rol kan moeilijk zijn, vooral als het gaat om het delegeren van je oude taken aan collega's. Christophe: “In het begin zul je de drang voelen om zoveel mogelijk zelf te blijven doen, dat is normaal. Het loslaten van bepaalde verantwoordelijkheden is echter cruciaal om effectief te managen. De tijd die je hiermee wint, kun je besteden aan je nieuwe verantwoordelijkheden, wat uiteindelijk het volledige team ten goede komt.”

Maak een inventaris  

Of je nu nieuw bent in een team of een promotie hebt gekregen binnen je huidig team, het is essentieel om een duidelijk beeld te krijgen van de taken en verantwoordelijkheden van elk teamlid. “Maak een lijst of inventaris waarin duidelijk vermeld staat met welke taken elk lid van het team bezig is. Voeg zeker ook je eigen takenpakket toe. Met dit overzicht kun je een efficiënte taakverdeling uitwerken. Plan op regelmatige basis face-to-face gesprekken met je teamleden om te horen waar ze mee bezig zijn. Niet onbelangrijk: pols ook af en toe hoe ze zich voelen bij de takenverdeling in het team,” voegt Christophe toe.

Werk een toekomstplan uit 

"Na het opstellen van de taakverdeling, is het uitwerken van een plan voor de komende maanden de volgende strategische stap voor nieuwe managers. Duid voor elke taak een verantwoordelijke aan, en hou hierbij zoveel mogelijk rekening met de sterktes en zwaktes van je teamleden,” adviseert Christophe. “Gebeurt het toch dat een taak buiten de comfortzone van een teamlid ligt? Schuif de verantwoordelijkheid dan niet meteen door naar iemand anders, maar moedig je teamlid aan bij deze uitdaging en stel jezelf beschikbaar voor hulp. Dit zal een boost geven aan de motivatie van de medewerker en voor een positieve werksfeer zorgen.”

Wees niet bang om fouten te maken 

Enthousiasme en ambitie zijn goede eigenschappen, zeker voor managers. Ambitie mag echter niet overslaan naar perfectionisme.  Het is belangrijk om een realistische houding aan te nemen in je leidinggevende rol,” zegt Christophe. “Te veel van jezelf of van je teamleden eisen kan tot teleurstelling en frustratie leiden."

Als nieuwe manager moet je begrijpen dat er mogelijk al problemen waren voordat jij deze rol op jou nam, en dat het omgaan met uitdagingen voor iedereen een leerproces is.


Vertrouw op je team

Delegeren is een noodzakelijke vaardigheid voor managers. Christophe: “Ik moedig nieuwe managers aan om te vertrouwen op hun team, taken toe te wijzen en tegelijkertijd ondersteuning en training te bieden. Dit leidt niet alleen tot gemotiveerde teamleden, maar ook tot persoonlijk succes en voldoening voor de manager.”

 

Meer weten?

Download nu onze gids voor een nieuwe leiderschapsrol op senior niveauRaadpleeg onze andere tips en advies voor een succesvolle carrière. 

Dit artikel delen

Handige links

Job alert aanmaken
Salary Survey
Carrière-advies
Neem contact met ons op

Contacteer een van onze gespecialiseerde consultants om meer te weten te komen

Christophe Paquay

Senior Manager | Robert Walters Antwerp
T: 0477 97 51 30

Gerelateerde artikels

Bekijk alle inhoud

Upskilling: hoe begin je daaraan?

De voorbije jaren werd upskilling alsmaar toegankelijker. Wie vooruit wil in z’n carrière, doet er goed aan om regelmatig stil te staan bij z’n eigen vaardigheden en eventuele tekortkomingen. Hoe tevreden ben ik in mijn huidige job? Waar zie ik mezelf over pakweg 1 jaar, 5 jaar,… En wat moet ik doen

Lees meer

6 tips om uw presentatietechnieken te verbeteren

De kwaliteit van een presentatie hangt in grote mate af van hoe ze wordt gebracht. Hoe informatief en relevant het onderwerp ook mag zijn, als het slecht gepresenteerd wordt, gaat de boodschap onherroepelijk verloren. Slechts weinigen hebben van nature uitmuntende presentatie skills en de meeste men

Lees meer

10 tips om effectiever te netwerken

Door sociale media is netwerken een stuk toegankelijker geworden voor iedereen die zich meer op zijn of haar gemak voelt achter de computer dan op een cocktailparty. Het slechte nieuws voor de meer introverte mensen onder ons is dat handjes schudden en oogcontact maken nog steeds belangrijke aspecte

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Vervoeg ons wereldwijd team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een aangename werksfeer en een professionele opleiding.