nl

Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer

Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij op hun beurt jouw verhaal kunnen delen met de meest prestigieuze organisaties in België. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer
Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer

6 tips om uw presentatietechnieken te verbeteren

De kwaliteit van een presentatie hangt in grote mate af van hoe ze wordt gebracht. Hoe informatief en relevant het onderwerp ook mag zijn, als het slecht gepresenteerd wordt, gaat de boodschap onherroepelijk verloren.

Slechts weinigen hebben van nature uitmuntende presentatie skills en de meeste mensen vinden het dan ook moeilijk om voor grote (en zelfs kleinere groepen) te spreken.

Om u hierin te ondersteunen verzamelde Robert Walters een aantal praktische tips van zijn experts waarmee u uw presentatietechnieken kunt verbeteren.

1. Ga sterk van start

Ook in het geval van een presentatie krijgt u slechts één kans om een goede eerste indruk te maken, dus maak er een punt van om sterk van start te gaan. De eerste 2 à 3 minuten van uw presentatie heeft u de kans om uw publiek te engageren. Maak voldoende oogcontact, glimlach en gebruik, indien de situatie het toelaat, wat humor om het ijs te breken. Uw publiek wil u leuk vinden, dus geef hen een goede reden om te blijven luisteren.

2. Weet waarover u spreekt

Zorg ervoor dat u het onderwerp dat u bespreekt goed beheerst en probeer tijdens uw presentatie zo weinig mogelijk tekst af te lezen. Gebruik een PowerPoint enkel als hulpmiddel om de kernwoorden weer te geven waarop u dieper zal ingaan tijdens uw vertoog.  Wil u de aandacht van uw publiek écht vasthouden, benader hen dan alsof u een gesprek met hen voert. Zo bouwt u ook meteen een  vertrouwensband met hen op. 

3. Wees beknopt

U heeft vast al eens ervaren hoe moeilijk het is om passief neer te zitten en vervolgens aandachtig te luisteren naar een langgerekt discours, zelfs wanneer het onderwerp interessant is. Denk er dus aan om de inhoud van uw presentatie beknopt te houden en vermijd herhalingen. Wanneer u uw presentatie op voorhand voldoende nakijkt, inoefent en timet, zal u zien dat dit eigenlijk niet zo moeilijk is.

4. Pas uw spreektempo aan

Wanneer u te snel spreekt, komt dit over als een teken van nervositeit. Dat kan er vervolgens voor zorgen dat uw publiek uw presentatie moeilijker kan volgen of zelfs niet begrijpt welke boodschap u probeert over te brengen. Om dit te voorkomen kan u technieken gebruiken om uw spreektempo te vertragen, zoals het regelmatig drinken van een slokje water.

5. Blijf niet stil staan

Blijf tijdens het geven van een presentatie niet de hele tijd stokstijf staan. Hierdoor zal u afstandelijk overkomen en voelt uw publiek zich eerder ongemakkelijk. Beweeg op het podium of verwijder de fysieke barrière met uw publiek door ervoor te gaan staan. Maak ook oogcontact. Hiermee gaat u automatisch een connectie aan met uw publiek en ontstaat er een natuurlijke verstandhouding.

6. Spreek luid genoeg

Er is niets vervelender voor uw publiek dan wanneer ze u niet kunnen verstaan tijdens een presentatie. Zorg er dus voor dat u voldoende luid spreekt en  blijf u, zelfs wanneer u gebruik maakt van een microfoon en luidsprekers, steeds bewust van uw stemvolume. Let er eveneens op dat u niet begint te roepen, maar verhoog uw spreekvolume door goed rechtop te staan wanneer u spreekt.


Benieuwd naar meer tips?

Raadpleeg meer carrière-advies of neem vandaag nog contact op met één van de gespecialiseerde consultants van Robert Walters. 

Dit artikel delen

Handige links

Job alert aanmaken
Salary Survey
Carrière-advies
Neem contact met ons op

Contacteer een van onze gespecialiseerde consultants om meer te weten te komen

Gerelateerde artikels

Bekijk alle inhoud
Upskilling: hoe begin je daaraan?

De voorbije jaren werd upskilling alsmaar toegankelijker. Wie vooruit wil in z’n carrière, doet er goed aan om regelmatig stil te staan bij z’n eigen vaardigheden en eventuele tekortkomingen. Hoe tevreden ben ik in mijn huidige job? Waar zie ik mezelf over pakweg 1 jaar, 5 jaar,… En wat moet ik doen

Lees meer
Zo maakt u zichzelf zichtbaar in de organisatie

Bent u klaar voor een volgende carrièrestap bij uw huidige werkgever of wil u meer verantwoordelijkheden opnemen in uw huidige functie? Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, kan het zichzelf zichtbaar maken binnen de firma een cruciale manier zijn om ervoor te zorgen dat u als eerste gez

Lees meer
10 tips om effectiever te netwerken

Door sociale media is netwerken een stuk toegankelijker geworden voor iedereen die zich meer op zijn of haar gemak voelt achter de computer dan op een cocktailparty. Het slechte nieuws voor de meer introverte mensen onder ons is dat handjes schudden en oogcontact maken nog steeds belangrijke aspecte

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Vervoeg ons wereldwijd team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een aangename werksfeer en een professionele opleiding.