nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij op hun beurt jouw verhaal kunnen delen met de meest prestigieuze organisaties in België. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer
Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer

Nieuwe werkomgeving? Zo pas je je snel aan!

Starten in een nieuwe job is een van de spannendste uitdagingen in je carrière. Maar het kan ook zeer stressvol en veeleisend zijn, zelfs voor de meest ervaren professionals. Je goed aanpassen aan nieuwe verantwoordelijkheden en nog belangrijker aan een nieuwe werkomgeving en een nieuwe baas vraagt wat tijd. Je kan je gemakkelijk overweldigd voelen, maar laat dat je prestaties niet beïnvloeden.

Aline Lewy, senior consultant bij rekruteringsspecialist Robert Walters, zet 5 eenvoudige stappen op een rijtje zodat dat de overgang naar je nieuwe functie zo soepel mogelijk verloopt.

Stap 1: Anticipeer op verandering

De eerste weken in een nieuwe job zijn altijd moeilijk, en zelfs ervaren professionals geven toe dat opnieuw beginnen niet eenvoudig is. Maar als je anticipeert op de veranderingen en uitdagingen die je te wachten staan, zal de overgang naar de nieuwe organisatie veel vlotter verlopen. Aline: “Laat je verwachtingen varen, geen enkele job zal ooit precies zijn zoals verwacht. Om een goede overgang te maken, moet je flexibel en klaar zijn om nieuwe uitdagingen aan te gaan, en je dus ook kunnen aanpassen aan een nieuwe werkomgeving. Een nieuwe functie betekent ook dat je een hele nieuwe reeks relaties aangaat. Zorg dus voor een open geest en een positieve mindset.”

Stap 2: Leer je nieuwe baas kennen

Het is cruciaal om al vroeg in het proces de communicatiestijl van je manager te begrijpen. Zoek uit hoe hij of zij liefst werkt en vooral hoe hij of zij dingen gedaan willen krijgen. Is er bijvoorbeeld een voorkeur voor één-op-één vergaderingen boven teamvergaderingen? En wat met presentaties: liever heel gedetailleerd of liever een simpel en eenvoudig overzicht? “Zoek uit hoe ze samenwerken met verschillende afdelingen en hoe ze rapporteren aan het senior management. Als je dit soort zaken in een vroeg stadium te weten komt, zal je zich sneller in je nieuwe rol kunnen inwerken.”

Wees proactief en maak een afspraak met je nieuwe manager om te bespreken hoe zij graag werken en zich aanpassen. Dit zal je helpen om te begrijpen wat er van jou verwacht wordt en om duidelijke verwachtingen te stellen.

 

Stap 3: Zoek contact met je collega's

Hoe sneller je relaties opbouwt met je nieuwe teamgenoten, hoe comfortabeler je je zal voelen in je nieuwe omgeving:

  • Maak er een punt van mensen te ontmoeten en hun namen te onthouden
  • Hou oogcontact wanneer je praat
  • Wees vriendelijk, attent en respectvol en luister naar je teamgenote
  • Probeer de functie en verantwoordelijkheden van je nieuwe collega's te begrijpen

 

Stap 4: Stel vragen

Wees nooit bang om vragen te stellen, zowel aan je directe manager als aan je collega's. “Mensen hebben liever dat je vragen stelt als je iets niet zeker weet, dan dat je doorwerkt zonder precies te weten of te begrijpen wat je doet, want het kan veel tijdrovender zijn om fouten die je hebt gemaakt later te herstellen”, zegt Aline.

Stap 5: Omarm verandering

“Werken bij een nieuw bedrijf en werken onder een nieuwe managementstijl kan ontmoedigend zijn, maar het is een ervaring die je moet omarmen. Leer zoveel mogelijk van je nieuwe omgeving en probeer je in te leven in de situatie van je manager, dat zal de overgang voor jullie beiden gemakkelijker maken.

Tot slot: maak plezier. Vergeet niet dat je de nieuwe kans hebt aangegrepen omdat je een verandering wilde. Omhels alles wat je te wachten staat en zorg voor een positieve instelling om een zo goed mogelijke indruk te maken”, besluit Aline.


Meer weten?

Bekijk zeker onze andere tips & advies of neem voor gespecialiseerd advies contact op met één van onze consultants.

Dit artikel delen

Handige links

Job alert aanmaken
Salary Survey
Carrière-advies
Neem contact met ons op

Contacteer een van onze gespecialiseerde consultants om meer te weten te komen

Gerelateerde artikels

Bekijk alle inhoud

10 tips om effectiever te netwerken

Door sociale media is netwerken een stuk toegankelijker geworden voor iedereen die zich meer op zijn of haar gemak voelt achter de computer dan op een cocktailparty. Het slechte nieuws voor de meer introverte mensen onder ons is dat handjes schudden en oogcontact maken nog steeds belangrijke aspecte

Lees meer

Zo maakt u zichzelf zichtbaar in de organisatie

Bent u klaar voor een volgende carrièrestap bij uw huidige werkgever of wil u meer verantwoordelijkheden opnemen in uw huidige functie? Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, kan het zichzelf zichtbaar maken binnen de firma een cruciale manier zijn om ervoor te zorgen dat u als eerste gez

Lees meer

Thuiswerken met kinderen: zó doe je dat!

Thuiswerken terwijl (kleine) kinderen je aandacht opeisen, is niet evident. Hier zijn onze 10 beste tips om thuiswerken met kinderen te vergemakkelijken: 1. Creëer je eigen werkplek Net zoals op kantoor is het is belangrijk om een eigen plek te hebben waar je in alle rust kan werken. Woon je nogal r

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Vervoeg ons wereldwijd team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een aangename werksfeer en een professionele opleiding.