Professionals verwachten meer dan enkel een loonsverhoging
Bedrijven hebben het moeilijk om het juiste talent aan te werven. Maar tegelijk hebben kandidaten steeds meer verwachtingen, doelen en ambities. Zo verwachten ze bijvoorbeeld meer van thuis te kunnen werken, maar ook op vlak van salaris hopen veel professionals op positieve veranderingen. Uit de jaarlijkse salary survey van internationaal rekruteringskantoor Robert Walters, kwamen enkele interessante cijfers naar voor.
Uit de meest recente salarisenquête van Robert Walters bleek dat 55% van de bevraagde professionals hoopt een salarisverhoging te krijgen dit jaar. 61% verwacht een verhoging van 1 tot 5%, bijna een derde rekent zelfs op een loonsverhoging tot 10%. Dat zijn echter niet langer de enige vormen van verwachtingen. Organisaties zullen steeds innovatiever moeten zijn om de ‘war for talent’ te kunnen winnen. De bedrijfswereld is tijdens de pandemie compleet veranderd. Telewerk is bijvoorbeeld een must geworden. Het geeft professionals de kans de balans tussen werk- en privéleven te bevorderen en hun persoonlijke ambities niet te laten belemmeren door lange afstanden. Maar er zijn nog manieren om talent te overtuigen.
Innovatie
Welke manieren dan? Of beter: hoe kunnen organisaties inspelen op de steeds hogere verwachtingen van professionals? Volgens Robert Walters is innovatie en creativiteit erg belangrijk. Bedrijven zullen gebruik moeten maken van extra voordelen. Flexibele werkuren, een opvangplek voor kinderen terwijl de ouders aan het werk zijn, of andere extralegale voordelen of bonussen horen daar zeker bij. Zo verwacht meer dan 60% van de bevraagde professionals begin dit jaar een bonus of een premie. Daarnaast zullen organisaties ook inventief moeten zijn qua werkomgeving. De toename in telewerk zorgt ook voor veranderingen op kantoor zelf. Om werknemers te stimuleren om een aantal dagen per week naar kantoor te komen, kan een sfeervollere en huiselijkere werkomgeving zeker helpen. Dit helpt trouwens niet enkel om professionals aan te trekken, maar ook om ze te behouden.
Waakzamer
Er zijn nog enkele zaken waarmee organisaties rekening kunnen houden bij het aantrekken van nieuwe medewerkers. Het klopt dat professionals vandaag de dag hogere eisen en verwachtingen hebben dan voor de pandemie. Maar ze zijn ook meer op de hoogte van de organisaties waarbij ze solliciteren. Ze zijn waakzamer en letten meer op de waarden en normen die de organisatie hanteert, alvorens te solliciteren. Dat is zeker positief: professionals zullen daardoor vaker op de juiste plekken terechtkomen.
Concreet betekent dit dat organisaties de onboarding van nieuwe medewerkers aandachtiger én transparanter zullen moeten aanpakken.
We kunnen het als volgt samenvatten: werknemers hebben vaker grotere verwachtingen, en bedrijven moeten daar creatief mee omgaan. Een loonsverhoging eenmaal per jaar volstaat niet langer. Er moet rekening gehouden worden met de mogelijkheid tot telewerk, de werkomgeving op kantoor, en andere extra’s die voorzien kunnen worden. Ook het aanwervingsproces verloopt nu anders. Alles moet op een transparante manier verlopen. Het is de bedoeling dat er een zo goed mogelijke match tussen organisatie en werknemer ontstaat, en dat deze laatste geen spijt krijgt van z’n jobkeuze.
Meer informatie
Lees ook onze andere rekruteringsadviezen of contacteer één van onze kantoren.
Gerelateerde artikels
Bekijk alle inhoudEen project succesvol afronden of een positieve evaluatie geeft vaak de doorslag bij het krijgen van een promotie. Maar dat is niet voor iedereen even makkelijk, zo blijkt uit een recent Europees onderzoek van internationaal rekruteringskantoor Robert Walters. Bijna twee derden van werkende 55-pluss
Lees meerDe coronaperiode bracht enkele drastische veranderingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan het thuiswerk dat bij veel organisaties nu (deels) de norm is. Uit een recente Europese enquête van internationaal rekruteringskantoor Robert Walters blijkt echter dat bijna twee derde van de werknemers zich
Lees meerUit de recente e-guide ‘Act like a start up and recruit the best talent’ van internationaal rekruteringskantoor Robert Walters bleek al dat de helft van de bevraagde professionals enkel een start-up zou overwegen bij een volgende carrièrestap. Veel organisaties dreigen dus hun talent te verliezen aa
Lees meer