nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij op hun beurt jouw verhaal kunnen delen met de meest prestigieuze organisaties in België. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer
Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer

Waarom een te lang wervingsproces kandidaten wegjaagt

Nieuw personeel aanwerven vergt tijd. Hoewel u als organisatie zeker wilt zijn dat u de juiste keuze maakt, is het essentieel om het wervingsproces zo kort mogelijk houden. Duurt dit proces te lang, dan haken kandidaten af.

Marie Parmentier, manager bij internationaal rekruteringskantoor Robert Walters, legt uit hoe dat komt, en verduidelijkt wat het aanwervingsproces zegt aan kandidaten over de aanwevende organisatie. 

Het belang van een goeie ‘match’

Elke organisatie wil er zeker van zijn dat de aangeworven kandidaat voor een lange tijd zal blijven. “Rekrutering is meer dan ooit een kwestie van ‘een goede ‘match’ te vinden. Bedrijven willen niet alleen geschikte mensen vinden, ze willen ook zélf de juiste organisatie zijn voor de kandidaat. Dat geldt trouwens ook voor de werknemers. En maar goed ook, anders zouden professionals nog vaker de foute keuze maken. Mensen zijn gelukkiger wanneer ze vinden dat hun waarden en persoonlijke belangen overeenkomen met die van de organisatie waarvoor ze werken. Dat betekent dus dat ze langer blijven wanneer die ‘cultural fit’ goed zit, maar helaas ook sneller vertrekken wanneer dat niet het geval is” zegt Marie. 

Slome bedrijfscultuur

Het wervingsproces vertelt al heel wat over de cultuur van de organisatie. “Lange wachttijden tussen verschillende sollicitatiegesprekken en slechte communicatie kunnen ervoor zorgen dat kandidaten hun geduld verliezen en kiezen voor een ander aanbod. De ‘war for talent’ woedt volop, dus het is essentieel om snel te handelen wanneer een sollicitant geschikt blijkt te zijn. 

Duurt het wervingsproces lang, dan kunnen sollicitanten dit op verschillende manieren interpreteren. Is het er gewoon extreem druk, of gaat het er ongestructureerd aan toe binnen de organisatie? Of is het lange wachten tussen de sollicitatiegesprekken een manier om een kandidaat af te wimpelen? Hoe dan ook wekt het niet echt de indruk dat het bedrijf dynamisch is. Dit kan ertoe leiden dat potentiële kandidaten hun interesse verliezen en beslissen om hun kansen elders te wagen”.

Effect op collega’s

Naast het feit dat organisaties door een traag wervingsproces een negatief beeld geven aan sollicitanten, is het ook voor henzelf niet ideaal. “Verliest een goede kandidaat z’n interesse door het lange proces, dan begint alles van voor af aan, maar blijven ondertussen ook sommige taken liggen. Niet al het werk kan immers doorgeschoven worden naar collega’s in het team. Zij moeten in deze periode net harder werken, wat demotiverend kan werken”, waarschuwt Marie. 

Oplossing

Marie: “Een organisatie die inziet dat hun wervingsproces te lang duurt, kan ten eerste de manier van interviewen veranderen. Duid enkele mensen aan om een paar gesprekken voor te bereiden met goede, persoonlijke vragen, in plaats van een ongestructureerd gesprek waarbij de kandidaat telkens zijn CV toelicht. Door een aantal gesprekken aansluitend in te plannen, wint u al heel wat tijd. Ook sollicitanten zullen dit appreciëren en minder snel hun interesse verliezen.”

Het vinden van de juiste kandidaat is belangrijk, en ook de juiste culturele fit is van groot belang. Maar heel wat organisaties lopen schaars talent mis doordat ze niet volledig beseffen met welke snelheid de arbeidsmarkt zich momenteel beweegt. Kandidaten solliciteren immers vaak bij meerdere organisaties tegelijk. 

Is de ideale kandidaat gevonden? Dan is het essentieel om geen tijd te verliezen door te willen vergelijken met andere kandidaten met een gelijkaardig profiel. Dat vertraagt het hele proces onnodig én verhoogt het risico dat een andere organisatie met de kandidaat gaat lopen. Marie: “Ga dus snel over tot actie door een passend aanbod te doen. Ook hier is het belangrijk om geen tijd te verliezen omtrent het salaris dat zal aangeboden worden, of een aanbod te doen dat niet marktconform is.”

 

Op zoek naar talent voor jouw team?

Stuur je vacature door of neem contact op met één van onze kantoren. Lees ook onze andere rekruteringsadviezen.

Dit artikel delen

Handige links

Op zoek naar medewerkers?
Salary Survey
Rekruteringsadvies
Neem contact met ons op

Contacteer een van onze gespecialiseerde consultants om meer te weten te komen

Gerelateerde artikels

Bekijk alle inhoud

Zes tips voor een succesvol interview met een kandidaat

Tijdens sollicitatiegesprekken beoordelen managers kandidaten en hun kwaliteiten. Anderzijds biedt een sollicitatiegesprek kandidaten de kans om managers en de organisatie onder de loep te nemen. Daarom is het van belang om ook als manager een goede indruk te maken tijdens een interview. Wij zetten

Lees meer

Zo voorkomt u een slechte rekrutering

Het is niet altijd vanzelfsprekend om de juiste kandidaat voor een bepaalde job te vinden. Daarbij komt dat een slechte rekrutering economische gevolgen heeft voor uw onderneming. Ook op vlak van moraal en productiviteit heeft het een impact. Wanneer werknemers uw bedrijf binnen de drie maanden na h

Lees meer

Zo beantwoordt u de vragen van uw sollicitanten

In een arbeidsmarkt waar professionals jobs voor het kiezen hebben, is de macht in het sollicitatieproces verschoven naar de sollicitant. Niet alleen het salaris en arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk, men wil werken in een aangename organisatiecultuur waar ze de mogelijkheid hebben om impact te make

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Vervoeg ons wereldwijd team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een aangename werksfeer en een professionele opleiding.