nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij op hun beurt jouw verhaal kunnen delen met de meest prestigieuze organisaties in België. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer
Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer

Zes tips voor een succesvol interview met een kandidaat

Tijdens sollicitatiegesprekken beoordelen managers kandidaten en hun kwaliteiten. Anderzijds biedt een sollicitatiegesprek kandidaten de kans om managers en de organisatie onder de loep te nemen. Daarom is het van belang om ook als manager een goede indruk te maken tijdens een interview.

Wij zetten zes tips op een rij waarmee u sollicitanten enthousiasmeert om bij u in het team te komen werken. 

1. Zorg voor een comfortabele omgeving en sfeer

De plek waar u een sollicitatiegesprek voert is van groot belang. Vaak is het de eerste fysieke indruk die een kandidaat van een organisatie krijgt. Kies voor een plek die de dagelijkse gang van zaken op kantoor toont, maar die ook een positieve en gedenkwaardige indruk achterlaat.

Zitten jullie? Vertel dan voordat het interview begint wat er allemaal in het gesprek aan de orde komt. Een kandidaat die weet wat hij kan verwachten zal minder nerveus en meer gefocust zijn, omdat hij zicht niet steeds hoeft af te vragen wat er straks nog volgt.

Houd ook vast aan deze regels als het sollicitatiegesprek online is. Ga zitten op een plek waar geen rumoer is zodat jullie zich op het gesprek kunnen focussen. Zorg daarnaast dat de sollicitant van tevoren duidelijk is uitgelegd hoe hij inlogt voor het interview. En wees altijd op tijd.

2. Vertel gepassioneerd over de functie en het bedrijf

Het klinkt logisch, maar enthousiast overkomen in een sollicitatiegesprek is voor u net zo belangrijk als voor de kandidaat. Gebruik het gesprek om te vertellen wat uw bedrijf allemaal te bieden heeft. Daarvoor kan u beroep doen op uw eigen ervaring, maar praat ook even met de recruiter om een indruk te krijgen van wat de sollicitant in een bedrijf en job zoekt. Zorg dat u kan vertellen waarom een kandidaat net voor deze job moet kiezen. Dingen die u kunt bespreken zijn bijvoorbeeld:

  • Arbeidsvoorwaarden
  • Balans tussen werk en privé
  • Doorgroeimogelijkheden
  • Bedrijfscultuur
Kort samengevat: zorg ervoor dat de kandidaat aan het einde van het gesprek enthousiast is geraakt om bij uw organisatie te komen werken.


3. Beoordeel uw kandidaat aan de hand van competentiegerichte vragen

Door competentiegerichte vragen te stellen, krijgt u de beste indruk of een kandidaat geschikt is voor een bepaalde functie. Sollicitanten krijgen op deze manier namelijk de kans om hun skills en ervaring te tonen waardoor u beter kan afwegen of ze een goede match zijn. Enkele vragen die u kan stellen zijn:

  • Hoe ga je om met negatieve feedback?
  • Vertel over die keer dat jij een conflict in jouw team hebt opgelost
  • Wat doe jij als je merkt dat een collega gedemotiveerd is?
  • Hoe overtuig jij collega’s zodat ze jouw ideeën of beslissingen steunen?

Goede antwoorden op deze vragen bevatten bijvoorbeeld specifieke situaties waarover de kandidaat kan vertellen, highlighten bepaalde acties die de sollicitant ondernam en de gevolgen daarvan, en tonen dat de kandidaat geleerd heeft van eerdere ervaringen.

Slechte antwoorden zijn bijvoorbeeld weinig specifiek of bevatten tegenstrijdige informatie, leggen de focus op irrelevante details, geven blijk van weinig interesse of zijn negatief over (voormalige) collega’s en werkgevers.

4. Laat kandidaten vragen stellen

Zorg dat kandidaten de tijd hebben om vragen te stellen. Deze vragen vertellen u ook veel over de sollicitant, bijvoorbeeld over hun persoonlijkheid en wat zij belangrijk vinden in een job. Vragen over de bedrijfsstrategie of -cultuur zijn goede indicatoren dat een kandidaat oprechte interesse heeft in de functie. Stelt iemand helemaal geen vragen, dan kan dat erop wijzen dat iemand weinig zin heeft in de job.

5. Vertel hoe het proces verdergaat

Gesprek afgelopen? Maak nog een keer duidelijk dat u de tijd en moeite van de kandidaat waardeert en zet vervolgens uiteen hoe het proces verder verloopt. Geef een realistische indicatie hoelang het duurt voordat u weer contact opneemt en hoe eventuele vervolgstappen eruit zien, bijvoorbeeld een tweede interview met andere personen.

6. Ga niet altijd op uw gevoel af

Vaak is het verstandig, maar als het op sollicitatiegesprekken aankomt loont het niet altijd om uw intuïtie te volgen. Gaat u op uw gevoel af dan laat u zich onbewust beïnvloeden door zaken die in dit proces geen prominente rol moeten spelen; van de kledingkeuze van kandidaten tot de manier waarop ze praten en alles daartussenin. Ook bent u meer geneigd om voor sollicitanten te kiezen die op u lijken.

Door te focussen op skills en ervaring neemt u andere mensen aan en bouwt u een diverser team. En een diverser team is uiteindelijk in staat om nieuwe werkwijzen te bedenken en problemen op inventieve manieren op te lossen.

 

Meer informatie

Lees ook onze andere rekruteringsadviezen. Op zoek naar talent? Stuur ons uw vacature door en wij helpen je met plezier bij je zoektocht.

Dit artikel delen

Handige links

Op zoek naar medewerkers?
Salary Survey
Rekruteringsadvies
Neem contact met ons op

Contacteer een van onze gespecialiseerde consultants om meer te weten te komen

Gerelateerde artikels

Bekijk alle inhoud

50% zweert bij een volgende carrièrestap te kiezen voor een start-up

Uit onze recente enquête blijkt dat maar liefst de helft van de bevraagde bedienden 'alleen maar' een start-up zou overwegen bij een volgende carrièrestap. Nu naar schatting 40% van de bevraagde professionals dit jaar van plan is om van job te veranderen, waarschuwen analisten van Robert Walters voo

Lees meer

Zo voorkomt u een slechte rekrutering

Het is niet altijd vanzelfsprekend om de juiste kandidaat voor een bepaalde job te vinden. Daarbij komt dat een slechte rekrutering economische gevolgen heeft voor uw onderneming. Ook op vlak van moraal en productiviteit heeft het een impact. Wanneer werknemers uw bedrijf binnen de drie maanden na h

Lees meer

Een functie-omschrijving opstellen

Een goede functieomschrijving trekt de aandacht van de juiste kandidaten en is daardoor een belangrijk onderdeel van het wervingsproces. Een goed geschreven functieomschrijving bespaart u tijd in het sollicitatieproces, omdat u direct de meest geschikte professionals voor de vacature aantrekt. De me

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Vervoeg ons wereldwijd team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een aangename werksfeer en een professionele opleiding.