nl

Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer

Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij op hun beurt jouw verhaal kunnen delen met de meest prestigieuze organisaties in België. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer
Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer

Zo voorkomt u een slechte rekrutering

Het is niet altijd vanzelfsprekend om de juiste kandidaat voor een bepaalde job te vinden. Daarbij komt dat een slechte rekrutering economische gevolgen heeft voor uw onderneming. Ook op vlak van moraal en productiviteit heeft het een impact.

Wanneer werknemers uw bedrijf binnen de drie maanden na hun aanwerving terug verlaten dan draagt uw volledige team hier de gevolgen van.

Bovendien staat het imago van uw onderneming op het spel, zeker wanneer uw directe concurrenten lucht krijgen van een groot verloop binnen uw personeelsbestand.  Om dit te voorkomen geeft Robert Walters praktische tips die u helpen ongeschikte kandidaten meteen uit te sluiten.

Neem het CV grondig door

De eerste aanwijzingen voor een zogenaamde ‘bad fit’ zou u al kunnen aantreffen in het CV van uw kandidaat. Bekijk hoe het CV is opgemaakt. Ontbreken er belangrijke details? Vindt u grammaticale fouten of typos terug? Wat voor loopbaan heeft uw kandidaat achter de rug? Veranderde hij of zij regelmatig van job?

Zogenaamde soft skills worden almaar belangrijker. Als recruiter houdt u dus ook best rekening met de stressbestendigheid van een kandidaat. Wie al een bewezen staat van dienst heeft opgebouwd, heeft hoogst waarschijnlijk ook een goede werkethiek.  

Wees alert tijdens het sollicitatiegesprek

Wanneer een kandidaat op gesprek komt, zijn er ook een aantal zaken waaraan u als recruiter wat extra aandacht kunt besteden. Ga bijvoorbeeld na of de kandidaat goed voorbereid is. Per slot van rekening is het de bedoeling dat een potentiële werknemer zich tijdens het gesprek van zijn beste kant laat zien. Hiermee kan hij of zij aantonen voldoende interesse te hebben in de job.

Een degelijke voorbereiding bestaat op zijn minst uit wat research naar uw bedrijf. Sterke kandidaten tonen eveneens inzicht in commerciële aspecten, zoals concurrerende bedrijven, marktgerelateerde onderwerpen en de toekomstplannen van uw onderneming. Hou eveneens rekening met de lichaamstaal en de hygiëne van de kandidaat. Is hij of zij bijvoorbeeld gekleed volgens de dress code van uw bedrijf?

Hoe staat de kandidaat tegenover zijn of haar huidige job en waarom wil hij of zij van job veranderen? Wie zich tijdens een sollicitatiegesprek op een negatieve manier uitlaat over zijn of haar huidige werkgever, heeft mogelijk niet de juiste attitude.

Hecht belang aan de vragen die de kandidaat stelt

Kandidaten kunnen aan de hand van de vragen die ze stellen tijdens hun sollicitatiegesprek meer te weten komen over rol die ze zullen vervullen binnen uw bedrijf. Wie de kans laat liggen om gerichte vragen te stellen, heeft mogelijk onvoldoende interesse in de job.

Er zijn ook vragen die u absoluut niet wil horen tijdens een eerste gesprek. Kandidaten die vooral op zichzelf gericht zijn, stellen vaak meteen vragen over de verloning, de vakantieregeling of extralegale voordelen. Hoewel flexibiliteit en een goede balans tussen werk en privé belangrijk zijn, kan u zich met recht en rede afvragen hoe gemotiveerd deze kandidaten zijn.

Wees ook op uw hoede voor kandidaten die terughoudend zijn tijdens het gesprek. Korte of defensieve antwoorden kunnen wijzen op een gebrek aan flexibiliteit.

Hanteer een gestructureerd rekruteringsproces

Wanneer u een vaste structuur implementeert binnen uw rekruteringsproces, wordt het doorgaans eenvoudiger om een objectief oordeel te vellen over de kandidaten die zich aandienen. Zo kunt u onder meer gebruik maken een set van standaardvragen die tijdens elk gesprek aan bod moeten komen. Hiermee kunt u als recruiter een hoop waardevolle informatie verzamelen.  

De beste kandidaten hebben een positieve attitude en een open houding. Ze tonen zich betrokken en stellen zelf ook  de juiste vragen. Daarnaast kunnen gevoelsmatige indicaties u helpen de knoop door te hakken. Niet enkel wat een kandidaat vertelt is belangrijk, maar ook hoe hij of zij dat doet.

 

Meer informatie

Lees ook onze andere rekruteringsadviezen. Op zoek naar talent? Stuur ons uw vacature door en wij helpen je met plezier bij je zoektocht.

Dit artikel delen

Handige links

Op zoek naar medewerkers?
Salary Survey
Rekruteringsadvies
Neem contact met ons op

Contacteer een van onze gespecialiseerde consultants om meer te weten te komen

Gerelateerde artikels

Bekijk alle inhoud

Waarom een te lang wervingsproces kandidaten wegjaagt

Nieuw personeel aanwerven vergt tijd. Hoewel u als organisatie zeker wilt zijn dat u de juiste keuze maakt, is het essentieel om het wervingsproces zo kort mogelijk houden. Duurt dit proces te lang, dan haken kandidaten af. Marie Parmentier, manager bij internationaal rekruteringskantoor Robert Walt

Lees meer

Zes tips voor een succesvol interview met een kandidaat

Tijdens sollicitatiegesprekken beoordelen managers kandidaten en hun kwaliteiten. Anderzijds biedt een sollicitatiegesprek kandidaten de kans om managers en de organisatie onder de loep te nemen. Daarom is het van belang om ook als manager een goede indruk te maken tijdens een interview. Wij zetten

Lees meer

Zo beantwoordt u de vragen van uw sollicitanten

In een arbeidsmarkt waar professionals jobs voor het kiezen hebben, is de macht in het sollicitatieproces verschoven naar de sollicitant. Niet alleen het salaris en arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk, men wil werken in een aangename organisatiecultuur waar ze de mogelijkheid hebben om impact te make

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Vervoeg ons wereldwijd team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een aangename werksfeer en een professionele opleiding.