Een functie-omschrijving opstellen
Een goede functieomschrijving trekt de aandacht van de juiste kandidaten en is daardoor een belangrijk onderdeel van het wervingsproces. Een goed geschreven functieomschrijving bespaart u tijd in het sollicitatieproces, omdat u direct de meest geschikte professionals voor de vacature aantrekt.
De meeste sollicitanten scannen een vacature in enkele seconden. Wij laten u zien hoe u een vacaturetekst schrijft die aanmoedigt om door te lezen.
Essentiële onderdelen van een aantrekkelijke job advertentie:
- Functietitel: Is de titel relevant en gemakkelijk leesbaar? Zorg ervoor dat de titel niet te lang is en geen afkortingen bevat. Het gebruik van de juiste woorden in de functietitel zorgt er ook voor dat de vacature weergegeven wordt aan relevante professionals, wanneer zij bijvoorbeeld via Google naar vacatures zoeken.
- Introductie: De eerste zin van de job advertentie is enorm belangrijk, vergelijkbaar met de eerste indruk tijdens een sollicitatiegesprek. Spreek uw doelgroep op een persoonlijke manier aan of noem een uniek kenmerk van de functie of de organisatie.
- Over de organisatie: Veel organisaties gebruiken een droge tekst waarin opgesomd wordt wanneer het bedrijf is opgericht en in hoeveel landen het actief is. Voor de lezer is het minstens zo belangrijk om te weten waar het bedrijf trots op is, waar het in uitblinkt ten opzichte van andere spelers in dezelfde branche.
- Afdeling: Omschrijf waar uw team staat in de organisatiestructuur en aan wie gerapporteerd wordt binnen deze functie. Dit geeft de lezer een beeld van de plaats die de functie inneemt binnen de organsisatie en op welke manier er contact is met andere afdelingen.
- Taakomschrijving: Dit is het belangrijkste deel van de vacaturetekst, omdat het beschrijft wat de dagelijkse werkzaamheden van de lezer worden in deze functie. Een droge opsomming van het takenpakket is daarvoor niet de meest inspirerende manier. Denk bij het schrijven van de taakomschrijving vanuit de kandidaat: die wil weten wat de job hem of haar te bieden heeft, en wat van hem word verwacht. Gebruik inspirerende woorden zoals 'het verschil maken', 'de nummer 1 positie behouden' of 'naar een hoger niveau tillen'.
- Duur van de functie: Gaat het hier om een vaste of tijdelijke functie? Is er bij een tijdelijke functie kans op verlenging of doorstroming naar een andere functie binnen de organisatie?
- Gewenst profiel: Geef aan welke werkervaring en/of opleiding nodig is voor de functie. Laat een duidelijk verschil zien tussen ervaring die een troef is en zaken die een harde eis zijn. Leg bij het noemen van persoonlijke kwaliteiten ook uit waarom deze belangrijk zijn voor de functie. Zoek je een creative en initiatiefrijke kandidaat? Laat de lezer weten dat in deze functie veel nieuwe ideeën uitgerold worden en er weinig hiërarchie is in de organisatie. De vacature spreekt op deze manier juist de meest geschikte kandidaten aan. Vermijd daarbij cliché termen als ‘hands-on mentaliteit’ en ‘spin in het web’.
- Salaris: Het noemen van een concreet salaris range in de vacaturetekst is absoluut aan te raden. Je verliest geen tijd met het spreken van kandidaten die meer willen verdienen dan het maximale salaris voor de functie. Ook helpt het kandidaten om de zwaarte van de functie in te schatten. Vergeet ook niet om alle secundaire arbeidsvoorwaarden te benoemen, zoals de mogelijkheid om thuis te werken of bijvoorbeeld korting op een sportabonnement.
- Afsluiting: Sluit de vacature af door de lezer kort aanmoedigen om direct te solliciteren, en hem te laten weten dat je ernaar uitkijkt om zijn sollicitatie te ontvangen. Bij voorkeur staan er contactgegevens bij de vacaturetekst, zodat kandidaten contact op kunnen nemen als zij vragen hebben over de functie of de sollicitatieprocedure. Heldere informatie over het sollicitatieproces kan het verschil maken tussen het wel of niet binnenhalen van de perfecte kandidaat.
Andere zaken om aan te denken
Tussenkoppen: Niet iedere kandidaat vindt hetzelfde belangrijk bij het zoeken naar een nieuwe job. De ene sollicitant is vooral op zoek naar een functie bij een aansprekende organisatie, een ander is puur gefocust op de inhoud van de functie. Gebruik kopregels en bullet lists om direct duidelijk te maken waar de gezochte informatie staat.
Tone of voice: IT professionals bij een startup hebben een heel ander taalgebruik dan juridische professionals bij een groot advocatenkantoor. Pas de schrijftaal aan op de gezochte kandidaat, alsof je persoonlijk met hem in gesprek bent om de rol aan te prijzen. Let ook op uniformiteit in de tekst: jij of u, wij of ik, Engels of Nederlands.
Laatste check: Als u de vacature op meerdere platformen plaatst, kan het zijn dat de tekst er anders uit komt te zien dan u verwacht. Check na het online zetten van vacatures altijd hoe deze eruit ziet op de verschillende kanalen om er zeker van te zijn dat er geen informatie wegvalt of verkeerd weergegeven wordt.
Meer informatie
Ontdek onze andere rekruteringstips of stuur ons je vacature door. Onze gespecialiseerde consultants helpen je met plezier verder.
Gerelateerde artikels
Bekijk alle inhoudHet is niet altijd vanzelfsprekend om de juiste kandidaat voor een bepaalde job te vinden. Daarbij komt dat een slechte rekrutering economische gevolgen heeft voor uw onderneming. Ook op vlak van moraal en productiviteit heeft het een impact. Wanneer werknemers uw bedrijf binnen de drie maanden na h
Lees meerTijdens sollicitatiegesprekken beoordelen managers kandidaten en hun kwaliteiten. Anderzijds biedt een sollicitatiegesprek kandidaten de kans om managers en de organisatie onder de loep te nemen. Daarom is het van belang om ook als manager een goede indruk te maken tijdens een interview. Wij zetten
Lees meerNieuw talent aannemen is niet makkelijk. Enerzijds moet u snel handelen om te zorgen dat de kandidaat niet ergens anders een contract tekent, anderzijds loopt u door zo’n snelle procedure het risico dat de nieuwe aanwinst toch tegenvalt. Om te zorgen dat u de best mogelijke kandidaat vindt, zet Robe
Lees meer