Vaakgestelde interviewvragen
Met zelfverzekerde antwoorden op veelgestelde vragen bent u uw concurrenten een stap voor. Hier volgt een lijst met veelgestelde vragen en aanwijzingen over de manier waarop u deze kunt beantwoorden.
Sollicitaties verlopen niet volgens een vast stramien, maar er zijn een aantal vragen die bijna altijd worden gesteld.
Wat kan u over uzelf vertellen?
Met deze vraag wordt het gesprek vaak geopend en vermits u nooit een tweede kans krijgt voor een eerste indruk, behoort deze meteen ook tot de belangrijkste vragen. Begin met de hoogste opleiding die u gedaan heeft en bespreek dan de functies uit uw loopbaan tot nu toe. U kan daarbij de volgorde van uw cv aanhouden. Geef voorbeelden van prestaties die u heeft geleverd en vaardigheden die u hebt verworven. Blijf bij de hoofdlijnen. Als de interviewer over een bepaald aspect meer informatie wil hebben, dan zal hij of zij u om toelichting vragen.
Wat zijn uw sterke kanten?
Kies de drie belangrijkste eigenschappen waarmee u denkt deze job binnen te kunnen halen en licht toe hoe u deze sterke eigenschappen hebt toegepast in een werksituatie. Dit kunnen concrete vaardigheden zijn zoals kennis van een specifieke programmeertaal, maar ook minder tastbare vaardigheden zoals goed leiding kunnen geven.
Wat zijn uw zwakke kanten?
U kan best een bepaalde vaardigheid noemen die u geprobeerd hebt te verbeteren. Als uw computervaardigheden bijvoorbeeld niet zo goed zijn, kan u dit als een zwak punt noemen. Vertel de interviewer daarbij over cursussen of andere inspanningen die u hebt geleverd om uw vaardigheden te verbeteren.
Waarom moeten wij u in dienst nemen? Wat kan u ons bedrijf bieden dat andere kandidaten niet hebben?
Wat maakt u bijzonder en waar bent u goed in? Het functieprofiel geeft aanwijzingen over de eigenschappen waarnaar het bedrijf op zoek is. Een voorbeeld van een goede openingszin is: "Mijn kracht zit in mijn vermogen sterke technische vaardigheden te combineren met duurzame klantrelaties". U kan er specifieke voorbeelden aan toevoegen van resultaten die u in uw carrière tot nu toe hebt behaald.
Wat zijn uw doelen? Wat wil u over vijf jaar bereikt hebben?
Het is raadzaam hier doelen voor zowel korte als lange termijn te noemen. Vertel in welke functie u uiteindelijk terecht wilt komen en welke stappen u moet zetten om dat te bereiken. Leg uit hoe de functie, waarnaar u gesolliciteerd heeft, hierin past. Toon de werkgever dat u ambitie hebt en dat u vastbesloten bent om in elke job die u dichterbij uw droomjob brengt, maximaal te presteren.
Waarom wil u voor ons werken?
De interviewer verwacht hier een goed doordacht antwoord op. Als u zich heeft voorbereid op het gesprek, dan heeft u inzicht in de waarden, missie, ontwikkelingsplannen en producten van het bedrijf. Leg aan de hand van deze informatie uit, hoe uw doelen en ambities passen bij de cultuur van het bedrijf en waarom u graag voor het bedrijf wil werken.
Welk salaris wil u gaan verdienen?
Op deze vraag kan u zich voorbereiden door ervoor te zorgen dat u weet wat iemand met uw vaardigheden verdient. Het is verleidelijk, maar probeer geen specifieke bedragen te noemen, dit kan nadelig uitpakken als u later moet onderhandelen. De interviewer zal er begrip voor hebben als u aangeeft dit niet te willen bespreken totdat u een aanbod hebt ontvangen. Als de functieomschrijving een indicatie van het salaris geeft, kan u hiernaar verwijzen en aangeven dat dit ongeveer overeenkomt met het salaris dat u in gedachten had.
Weet u wat u waard bent?
Vergelijk uw salaris via onze digitale Salary Survey tool.
Gerelateerde artikels
Bekijk alle inhoudZodra u voor een sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd is de volgende fase in uw loopbaan een stap dichterbij. Maar u bent er nog niet. Een goed sollicitatiegesprek is een doorslaggevende factor in het selectieproces. Hier zijn vijf fouten die veel sollicitanten maken. 1. Onvoldoende onderzoek Onder
Lees meerHet sollicitatiegesprek is hét moment waarop een recruiter nagaat of u een goede match bent voor een bepaald bedrijf. Het is eveneens het moment waarop u zelf te weten kan komen of het bedrijf en de functie bij u passen. Wilt u zoveel mogelijk informatie verzamelen tijdens het interview, dan denkt u
Lees meerHet eerste sollicitatiegesprek heeft u met vlag en wimpel doorstaan, maar bij het tweede gesprek spant het erom. Het gaat nu allemaal over u, als persoon. Wat zijn uw vaardigheden en uw verwachtingen en wat maakt van u de geknipte kandidaat voor de job en het bedrijf? Het belangrijkste is dat u goed
Lees meer