Uitblinken in sollicitatiegesprekken met de STAR-methode
Hiring managers en recruiters willen tijdens een sollicitatiegesprek op een zo kort mogelijke tijd een accuraat beeld krijgen van jouw persoonlijkheid. Daarom zul je bij veel interviews een voorbeeld van een moeilijke situatie gepresenteerd krijgen, met de vraag hoe jij met deze situatie zou omgaan. De manier waarop je een dergelijke vraag beantwoordt, verklapt best veel over jou als persoon en als werknemer. Er wordt namelijk beroep gedaan op zowel je emotionele als je cognitieve vaardigheden. Maar hoe beantwoord je zulke vragen best, en hoe bereid je je hierop voor?
“Een vraag over een moeilijke werksituatie moet je in feite zien als een gelegenheid om te tonen wat je waard bent,” aldus Gitte Peeraer, Senior Talent Acquisition & Learning Specialist bij Robert Walters. “Grijp de kans om over je skills te vertellen en het gesprek in een richting te sturen waarin je kan laten zien dat je geschikt bent voor de rol.”
Een vaak voorkomende vraag tijdens een sollicitatiegesprek is bijvoorbeeld: “Beschrijf eens een situatie waarin je meer moest doen dan je omschreven taken.” Om deze vraag te beantwoorden, is het handig de STAR-methode te volgen. Met deze methode kun je je antwoord omzetten in een gestructureerd verhaal, waarin jouw vaardigheden en prestaties op een duidelijke manier benadrukt worden, en waarmee jij opvalt tussen andere professionals met hetzelfde profiel. STAR staat hier voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Gitte legt uit:
Situatie
“Begin je antwoord door de context uit te leggen, jouw rol erin en de bijhorende uitdagingen voor jou en de organisatie,” zegt Gitte. “Dit is achtergrondinformatie die nodig is om het de rest van je verhaal te kunnen plaatsen.”
Voorbeeld: Toen ik in mijn huidige job begon, kwam ik erachter dat we vaak problemen hadden om tijdig de handtekening op onze nieuwe klantenrapporten te krijgen, omdat deze persoonlijk moesten worden goedgekeurd door de manager. Deze manager was nogal intimiderend en zelden beschikbaar, en daardoor waren wij regelmatig te laat voor onze deadlines.
Taak
Gitte: “Vertel de interviewer welke doel je moest bereiken binnen die situatie. Wat was jouw specifieke taak of opdracht om de organisatie te helpen met deze uitdaging?”
Voorbeeld: Ik heb toen de bestaande goedkeuringsprocessen bestudeerd en alle potentiële risico’s en knelpunten op een rijtje gezet. Het viel me op dat voor sommige rapporten inderdaad de handtekening van die manager nodig was, maar dat er veel druk kon worden weggenomen als andere managers bevoegdheid zouden krijgen om sommige rapporten te ondertekenen.
Actie
“Beschrijf de acties die je hebt ondernomen om de taak te volbrengen of het probleem op te lossen,” adviseert Gitte. “Welke maatregelen heb je genomen en waarom? Hoe werden je ideeën ontvangen door de betrokken partijen en je collega’s? Wees zo specifiek mogelijk over je acties.”
Voorbeeld: Er werd me gevraagd om dit voorstel aan de manager voor te leggen, wat behoorlijk spannend was, maar ik had benadrukt dat het te laat aanleveren van een rapport aan een klant negatief kon zijn voor het bedrijf. Toen ik alles had uitgelegd, bedankte de manager me hartelijk. Hij zei dat hij al langer op zoek was naar een oplossing om een aantal van zijn verantwoordelijkheden te kunnen delegeren. Als gevolg hiervan is er met bijna onmiddellijke ingang een vernieuwde versie van de procedure gekomen, de procedure die ik had voorgesteld. Al mijn collega’s vinden het proces sindsdien veel efficiënter.
Resultaat
“Vertel wat het uiteindelijke resultaat was van je acties. Is de situatie erdoor verbeterd? Wat heb je ervan geleerd? Probeer meetbare resultaten te geven als dat mogelijk is, zoals cijfers of percentages. Positieve resultaten benadrukken je bekwaamheid en impact,” weet Gitte.
“Je hebt niet altijd een positieve outcome nodig om een sterk verhaal neer te zetten."
"Soms is het goed om toe te geven dat het resultaat niet was wat je gehoopt had. Dit toont aan dat je kritisch kunt denken en dat je in staat bent om te leren uit je fouten. Door alles té rooskleurig voor te stellen, komt je antwoord niet realistisch en authentiek over. Eerlijk zijn is de boodschap.”
Voorbeeld: Deze ervaring heeft mij geleerd dat wanneer je constructieve veranderingen wil doorvoeren, het belangrijk is om verder te kijken dan de persoonlijkheid van je gesprekspartner. Als je maar met overtuigende argumenten komt waar iedereen baat bij heeft. En als je een probleem aankaart zal er eerder naar je geluisterd worden indien je tegelijkertijd ook met een oplossing komt!
Wees voorbereid
“Deze methode staat of valt echter met de voorbereiding,” waarschuwt Gitte. “Dit soort antwoorden kun je onmogelijk ad hoc formuleren. Verdiep je dus allereerst in de functieomschrijving om een idee te krijgen van de vragen die gesteld kunnen worden. Indien je via een rekruteringskantoor solliciteert, kan je recruitment consultant je bovendien perfect vertellen welke vaardigheden de werkgever precies zoekt. Ten slotte moet je uiteraard vooraf uitgebreid nadenken over welke van jouw competenties, eigenschappen en individuele prestaties het meest interessante verhaal over jou onthullen.”
Op zoek naar een nieuwe uitdaging?
Raadpleeg onze huidige vacatures, of stuur ons je CV.
Gitte Peeraer
Senior Talent Acquisition & Learning SpecialistT: +32 470 82 04 83
Gerelateerde artikels
Bekijk alle inhoudDe kans bestaat dat je graag bij een bepaald bedrijf wil werken, maar dat er geen gepaste vacatures openstaan. Heeft het dan zin om spontaan je CV naar een bedrijf te sturen of belandt die sowieso in de prullenbak? Het vergt wat tijd, maar spontaan solliciteren kan zeker een verschil maken volgens R
Lees meerEen telefonisch sollicitatiegesprek kan lijken op slechts een kleine stap richting je nieuwe job, maar het is belangrijk deze stap goed te nemen om door te stromen naar de volgende ronde. We adviseren je om dit gesprek net zo serieus te nemen als een sollicitatiegesprek op kantoor. Vaak is het eerst
Lees meerEn, hoe was jouw gesprek? Deze vraag krijg je gegarandeerd te horen van jouw vrienden of familie na een sollicitatiegesprek. Maar hoe kun je weten of je een succesvol interview achter de rug hebt? Er zijn een aantal subtiele signalen die erop wijzen dat je een goede indruk gemaakt hebt op jouw poten
Lees meer