nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij op hun beurt jouw verhaal kunnen delen met de meest prestigieuze organisaties in België. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer
Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer

De job en het loon van een Project Manager Engineering

Als project manager engineering geef je leiding aan de ontwikkeling, uitvoering en evaluatie van complexe ontwerpen en processen van projecten in de productiesite. Maar welke vaardigheden heb je nodig om te excelleren in deze functie? Hoe is het gesteld met vraag en aanbod van deze profielen op de huidige Belgische arbeidsmarkt? En welk loon kun je in deze rol verwachten? Jülide Tunali, senior manager bij internationaal rekruteringskantoor Robert Walters, beantwoordt onze vragen.

Wat doet een project manager engineering precies?

“Als project manager engineering heb je de leiding over investerings- en verbeteringsprojecten in de productieomgeving van de organisatie,” legt Jülide uit. “Deze projecten variëren in scope en kunnen gaan van het moderniseren of vervangen van machines of productielijnen, tot het opstarten van een nieuwe productievestiging. 

Denk bijvoorbeeld aan projecten die zich richten op productiviteitsverhoging of kwaliteitsverbetering: als project manager engineering zal je verantwoordelijk zijn voor het overzien van de investeringen in verband met de aankoop van nieuwe machines en het herinrichten van de productielijn, zodat de productie niet wordt beïnvloed. Je houdt toezicht op de onderzoeks- en ontwikkelingsfase van het project, identificeert de behoeften van de verschillende betrokken departementen en brengt het budget, het personeel en de apparatuur in kaart die nodig zijn om het project tot een goed einde te brengen.”

Welke skills heb je nodig om een succesvolle project manager engineering te worden? 

Jülide: “Zoals bij elke job binnen engineering heb je een basis aan technische kennis en analytische vaardigheden nodig, alsook enkele jaren ervaring als ingenieur in een proces- of productieomgeving. Daarnaast moet je beschikken over sterke communicatieve en interpersoonlijke vaardigheden, omdat je dagelijks in contact staat met zowel interne als externe partijen. Intern werk je nauw samen met jouw teamleden, maar ook met andere stakeholders binnen bijvoorbeeld de kwaliteits- en inkoopafdeling. Extern is dat voornamelijk met engineering services bedrijven om te assisteren in zaken als waterbehandeling, energie, gezondheid en veiligheidsmaatregelen, of met leveranciers van machines. Verder moet je een echte go-getter en een sterke multitasker zijn, om complexe projecten van A tot Z te kunnen afronden.”

Wat zijn de carrièremogelijkheden als project manager engineering?

“Waar je naartoe evolueert vanuit de rol van project manager engineering, hangt sterk af van je persoonlijkheid en ambities,” aldus Jülide. “Heb je een aantal jaar ervaring als project manager in een kleine tot middelgrote organisatie, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om over te stappen naar een grotere organisatie, waar je projecten gaat leiden met internationale scope en hogere budgetten.”

Wil je daarentegen graag een team leiden, dan kun je doorgroeien naar de functie van head of project management. In deze rol neem je de leiding over een team van project managers engineering, elk gespecialiseerd in een bepaald type projecten. Ook andere leidinggevende functies, zoals engineering director of plant manager liggen binnen de mogelijkheden.

Hoe zit het met de huidige vraag naar project managers engineering?

België, en dan vooral Vlaanderen waar veel productiesites gelegen zijn, kampt reeds jaren met een echte schaarste aan project managers engineering.

Vooral in sectoren als voeding, farmacie, packaging en chemie is de vraag heel hoog. 

“Dit tekort aan talent heeft meerdere oorzaken,” vertelt Jülide. “Enerzijds komt het doordat veel Belgische productiefaciliteiten gebouwd zijn in de jaren ‘60 en ‘70, zonder dat er sindsdien grote investeringen gebeurd zijn naar modernisering toe. Vandaag zien organisaties het belang van innovatie- en verbeteringsprojecten in, en willen ze de juiste project manager in huis te halen om de productiesite zo efficiënt mogelijk te laten draaien en toekomstbestendig te maken. Bovendien zien we ook veel organisaties die in volle groei zijn en willen investeren in nieuwe productiesites in het buitenland. De project manager engineering is hierbij ‘het brein’ achter het project en onderzoekt waar, wanneer en hoe de volgende stap gezet wordt. Het is met andere woorden een vitale functie voor groeiende organisaties.” 

Dit alles vergroot de vraag naar project management talent en maakt het heel moeilijk voor organisaties om de juiste kandidaat te vinden. Deze moet immers niet alleen een sterk technische achtergrond hebben, maar ook een team kunnen superviseren én projecten strategisch van A tot Z kunnen ontwikkelen en leiden. 

“Daarom raden we organisaties die dringend op zoek zijn naar project managers engineering aan om zich open te stellen voor internationaal talent en te investeren in taalcursussen”, vervolgt Jülide. “Organisaties die hun vereisten voor lokale talenkennis laten varen en hun zoektocht naar kandidaten tot buiten de landsgrenzen opentrekken, hebben de beste kans om schaars talent aan te trekken.”

Welk salaris kun je als project manager engineering verwachten?

Voor project managers engineering met 3 tot 6 jaar ervaring verwachten we in 2024 een bruto jaarloon tussen 70k en 90k EUR. Heb je 6 tot 10 jaar ervaring in de rol, dan zal dit bruto jaarsalaris tussen 87k en 110k EUR liggen. Professionals met meer dan 10 jaar ervaring op de teller zullen mogen rekenen op een bruto jaarsalaris van 115k - 170k EUR. In de meeste gevallen gaat dit salaris gepaard met een bedrijfswagen en een bonus, een verzekeringspakket, een GSM, maaltijdcheques en aandeelopties.

“Doordat we in een echte ‘head hunter’ markt zitten, is er voor project managers engineering veel ruimte voor salarisonderhandeling – wat de lonen uiteraard doet stijgen,” voegt Jülide toe. “Vooral wanneer de specifieke expertise en ervaring van de project manager aansluit bij de noden van de organisatie, zijn werkgevers bereid om een extraatje neer te leggen om te vermijden dat ze de ideale kandidaat aan hun neus voorbij zien gaan.”

 

Meer weten?

Bekijk onze nieuwste vacatures in engineering. Op zoek naar een Project Manager Engineering? Neem contact op met ons team van consultants of upload uw vacature.

Dit artikel delen

Handige links

Job alert aanmaken
Salary Survey
Carrière-advies
Neem contact met ons op

Contacteer een van onze gespecialiseerde consultants om meer te weten te komen

Gerelateerde artikels

Bekijk alle inhoud

Leren delegeren: een must voor nieuwe managers

Veel ambitieuze professionals streven naar een leidinggevende functie. Het leiden van een team brengt echter nieuwe uitdagingen met zich mee. Je krijgt een grotere verantwoordelijkheid en moet hierbij leren bepaalde zaken los te laten en te delegeren. Christophe Paquay, senior manager bij internatio

Lees meer

Zit jij in een gouden kooi?

Het Gouden Kooi Syndroom is het fenomeen waarbij je als werknemer jarenlang blijven zitten in je job, ook al ben je niet tevreden. De job voedt niet langer je passie, of schenkt geen voldoening meer. Waarom blijf je dan in deze situatie hangen? Hoe herken je deze kooi? En belangrijker nog, hoe kun j

Lees meer

Rooskleurige toekomst voor interim operations managers

Interim management opdrachten zijn een essentieel instrument geworden in het operationele landschap, gaande van het overbruggen van talenttekorten in high-level functies tot strategische optimalisatieprojecten. Welke carrièrekansen brengen post-covid investeringen, digitale transformatie en decarbon

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Vervoeg ons wereldwijd team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een aangename werksfeer en een professionele opleiding.