nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij op hun beurt jouw verhaal kunnen delen met de meest prestigieuze organisaties in België. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer
Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer

4 vaardigheden kenmerkend voor moderne CFO’s

De rol van CFO verandert. Natuurlijk zijn uitstekende financiële skills nog steeds een vereiste, maar de moderne chief financial officer is ook een business partner, een teamleider, een communicatiespecialist én de aanjager van digitalisering ineen.

Vroeger lag dat anders, vertelt Özlem Simsek, managing director bij Robert Walters. Toen ging het voornamelijk om het vastleggen van de cijfers en deze rapporteren aan alle stakeholders.

Özlem: “Maar wat zeiden die cijfers over hoe dat jaar precies was verlopen? En wat betekenden die cijfers voor het komende jaar? Daar werd weinig analytische duiding aan gegeven. En juist analytisch en strategisch inzicht wordt de laatste jaren veel meer gevraagd van CFO’s.”

Het Robert Walters team dat zich specialiseert in executive search, rekruteeert regelmatig CFO-posities. Hieronder geeft Özlem een inkijk in de skills die werkgevers belangrijk vinden in een moderne CFO. 

1. De moderne CFO is een business partner die meedenkt én tegengas geeft

Met stip op één in de lijst van meest gevraagde vaardigheden voor moderne CFO’s: op strategisch niveau meedenken met de bedrijfsvoering. Organisaties zoeken een CFO die niet alleen zorgt dat alles financieel in orde is, maar die samen met de andere managers op c-level bepaalt welke richting het bedrijf uitgaat en welke route daarvoor wordt gevolgd.

Tegelijkertijd moet de CFO ook tegengas durven geven wanneer de rest van het management een weg wil inslaan die vanuit financieel oogpunt onverstandig is. Özlem: “Je moet als CFO die positief-kritische blik blijven houden, want meedenken is iets anders dan meebewegen.”

2.   De moderne CFO is data-driven

Om de juiste strategie te bepalen is data nodig. Of beter gezegd: de inzichten die voortkomen uit het analyseren van data. Daarvoor zijn dashboards nodig waarmee wordt bepaald welke goals belangrijk zijn en KPI’s waarmee de organisatie kan meten of zij op koers ligt om deze doelstellingen te halen.

Özlem: “Overal door de organisatie heen liggen allerlei soorten data voor het oprapen, maar daar werd en wordt nog te weinig mee gedaan. Omdat men achterloopt met digitalisering, of omdat men de kennis en capaciteit niet in huis heeft. Nu merk je dat op dat front een grote inhaalbeweging wordt gemaakt doordat de CFO er tijd én geld voor vrijmaakt, al is dat door de coronacrisis bij veel organisaties even gepauzeerd.”

3. De moderne CFO is een people manager die actief de juiste mensen om zich heen verzamelt

Om al die data te ontsluiten en te duiden zijn wel de juiste mensen nodig, zoals data analysts en data-savvy business controllers. Kortom: professionals waar de CFO op kan vertrouwen voor een solide analytische en strategische duiding van de cijfers.

Toch merkt 61% van de CFO’s op dat de controllers waarmee ze omringd zijn niet over alle skills beschikken die noodzakelijk zijn om het business partnerschap op te nemen. Daarom is het belangrijk om als CFO mensen om je heen te verzamelen die je vertrouwt en die weten waar ze mee bezig zijn.

Om dat te realiseren kunnen CFO’s zich volgens Özlem verschillende acties ondernemen. Begin als CFO bij de bron door actief deel te nemen aan het rekruteringsproces. Daarnaast stippel je een concreet traject uit voor de controllers met concrete doelen binnen een bepaalde timeframe. En blijf hen als CFO dan ook coachen en managen zodat ze voor langere tijd aan de organisatie verbonden blijven.”

4. De moderne CFO is een expert in communicatie

Ook al heb je strategisch inzicht, ben je de aanjager van digitalisering binnen jouw bedrijf en heb je een goed team om je heen, je moet al je kennis wel goed kunnen overbrengen aan collega’s en stakeholders.

“De CFO die goed kan presenteren en communiceren heeft absoluut een streepje voor, en je kan vandaag de dag eigenlijk niet meer zonder”, zegt Özlem. “Jouw visie, die je baseert op cijfers, data en KPI’s, overbrengen aan mensen die minder diep in de materie zitten zoals investeerders of aandeelhouders is cruciaal. Je moet stakeholders mee op reis kunnen nemen langs die cijfers en over de nodige overtuigingskracht beschikken. Want je kan wel gelijk hebben, maar je moet ook gelijk krijgen.”


Meer informatie?

Lees meer relevante carrière artikelen of bekijk onze meest recente vacatures.

Dit artikel delen

Handige links

Job alert aanmaken
Salary Survey
Carrière-advies
Neem contact met ons op

Contacteer een van onze gespecialiseerde consultants om meer te weten te komen

Gerelateerde artikels

Bekijk alle inhoud

Upskilling: hoe begin je daaraan?

De voorbije jaren werd upskilling alsmaar toegankelijker. Wie vooruit wil in z’n carrière, doet er goed aan om regelmatig stil te staan bij z’n eigen vaardigheden en eventuele tekortkomingen. Hoe tevreden ben ik in mijn huidige job? Waar zie ik mezelf over pakweg 1 jaar, 5 jaar,… En wat moet ik doen

Lees meer

Toenemende vraag naar finance professionals drijft de lonen omhoog

Dit jaar stond er bijna één derde meer finance vacatures open dan een jaar geleden. Deze krapte vertaalt zich naar een salarisstijging voor de meest gegeerde finance professionals. Dat blijkt uit de nieuwe Salary Survey van internationaal rekruteringskantoor Robert Walters. Nu bedrijven definitief u

Lees meer

Waarom Big 4-professionals bijna overal aan de slag kunnen

Na een paar jaar tot de conclusie gekomen dat werken bij de Big 4 toch niet helemaal jouw ding is? Geen probleem, want bedrijven staan in de rij om Big 4-verlaters aan boord te halen, volgens internationaal rekruteringsspecialist Robert Walters. Bij de Big 4 leg je een basis waarmee je bij nagenoeg

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Vervoeg ons wereldwijd team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een aangename werksfeer en een professionele opleiding.