nl

Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer

Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij op hun beurt jouw verhaal kunnen delen met de meest prestigieuze organisaties in België. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer
Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer

De job en het loon van een Business Controller

Elke maand zetten we bij Robert Walters een populaire functie in de kijker. Deze maand kozen we de job van Business Controller, momenteel een veelgevraagde functie binnen finance.

Maar wat doet een business controller precies? En wat heeft de toekomst in petto voor de business controller? We legden ons oor te luisteren bij Chiara Van Campenhout, consultant bij internationaal rekruteringskantoor Robert Walters.

Wat doet een Business Controller precies?

Chiara: “Controlling ligt bij heel wat grote bedrijven aan de basis van een geïnformeerd en weldoordacht besluitvormingsproces. Een business controller treedt op als partner en assisteert de CFO. Zijn of haar belangrijkste professionele verantwoordelijkheden zijn het verzamelen en analyseren van financiële gegevens en het adviseren over hoe de prestaties van een bedrijf kunnen worden geoptimaliseerd.”

De primaire doelen van de Business Controller zijn:

  • Kosten beperken
  • Efficiëntie verhogen
  • Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en adviseren
  • Interne en externe risico’s identificeren en beperken

 
Over welke basisvaardigheden beschikt een goede Business Controller?

“De business controller beschikt idealiter over sterke analytische en strategische vaardigheden," zegt Chiara. "Daarnaast is een goede beheersing van IT-tools essentieel om snel financiële informatie te verzamelen, analyseren en interpreteren. Het vermogen om vloeiend te communiceren met verschillende stakeholders, waaronder operationele teams en financiële managers, is eveneens cruciaal. Tot slot is een constante drive voor verbetering essentieel. De business controller moet proactief zijn in het zoeken naar manieren om financiële processen te optimaliseren, verbeteringen voor te stellen en zich aan te passen aan veranderingen op financieel gebied." 

Hoe groot is de vraag naar Business Controllers?

Ben je geïnteresseerd in een carrière als Business Controller? Dan zijn er volop mogelijkheden. Chiara: "Uit de cijfers van Jobfeed blijkt dat er de afgelopen zes maanden al meer dan 1.500 Business Controller vacatures zijn gepubliceerd in België. De meeste van deze opportuniteiten, 27%, situeren zich in de provincie Antwerpen. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de provincie West-Vlaanderen volgen met respectievelijk 19% en 15% van het totaal aantal vacatures."

Hoe ziet de toekomst van business control eruit?

De business controller blijft de ultieme link tussen finance en business, die organisaties in staat stelt om hun strategie en de kern van hun activiteiten positief te beïnvloeden. De complexiteit van de functie zal echter toenemen naarmate de tijd verstrijkt.

De business controller van de toekomst zal een generalist zijn met een geavanceerde kennis van IT, gezien de verschuiving naar geautomatiseerde financiële processen. Digitalisering betekent ook dat het vermogen om complexe gegevens te synthetiseren en duidelijk te communiceren naar het management cruciaal wordt voor de business controller van morgen.

Daarnaast ligt een nieuwe uitdaging op het gebied van risicobeheer, dat voor veel organisaties nog steeds geen standaardpraktijk is.

Verder is de vraag naar ESG-professionals (Environmental, Social and Governance) groot vanwege de verplichte ESG-rapportage. Voor financiële professionals kan de rol van ESG-controller, waarbij de geanalyseerde en gerapporteerde gegevens uitgebreider zijn dan strikt financiële gegevens, een verfrissende professionele uitdaging vormen.

Hoeveel verdient een Business Controller?

Een Business Controller met 3 à 7 jaar ervaring verdient volgens onze meest recente Salary Survey tussen 56k en 90k EUR per jaar. Vanaf 7 jaar ervaring lopen de jaarlonen op van 90k tot 115k EUR. Voor wie meer dan 10 jaar ervaring heeft spreken we over een bruto jaarsalaris van 99k tot 140k EUR.

 

Bent u klaar voor uw volgende carrièrestap?

Bekijk dan zeker onze meest recente Business Controller vacatures. Wil u graag als eerste op de hoogte gebracht worden van nieuwe vacatures? Maak dan snel een job alert aan en ontvang de nieuwste vacatures rechtstreeks in uw inbox.

Dit artikel delen

Handige links

Job alert aanmaken
Salary Survey
Carrière-advies
Neem contact met ons op

Contacteer een van onze gespecialiseerde consultants om meer te weten te komen

Gerelateerde artikels

Bekijk alle inhoud

Hoeveel kan je verdienen als Controller?

Werk je als controller en vraag je je af of je salaris marktconform is? Of ben je op zoek naar een job in control maar heb je geen idee welk salaris je kunt verwachten? Marie Parmentier, manager bij internationaal rekruteringsbureau Robert Walters en gespecialiseerd in het rekruteren van controllers

Lees meer

Learn from leaders: 3 tips voor een ambitieuze carrière

Hoewel ze nog altijd ondervertegenwoordigd zijn in sommige sleutelposities, gebruiken steeds meer vrouwen hun krachten om de grenzen van gelijkheid tussen mannen en vrouwen te verleggen en echte leiders te worden. Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart belicht Robert Walters de ins

Lees meer

Is het tijd om van job te veranderen?

Heeft de zomervakantie jou doen stilstaan bij je carrière? Dan ben je niet alleen: voor veel werknemers fungeert de vakantieperiode als een tijd van reflectie waarin carrières onder de loep worden genomen en persoonlijke ambities worden heroverwogen. Het enthousiasme dat je bij aanvang voelde in je

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Vervoeg ons wereldwijd team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een aangename werksfeer en een professionele opleiding.