nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij op hun beurt jouw verhaal kunnen delen met de meest prestigieuze organisaties in België. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer
Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer

Hoeveel kan je verdienen als Controller?

Werk je als controller en vraag je je af of je salaris marktconform is? Of ben je op zoek naar een job in control maar heb je geen idee welk salaris je kunt verwachten? 

Marie Parmentier, manager bij internationaal rekruteringsbureau Robert Walters en gespecialiseerd in het rekruteren van controllers, geeft een overzicht van de huidige salarissen voor controllerfuncties in België, naar aanleiding van onze recente salarisenquête.

Salaris van een financial controller

Marie: "Ben je bijna of net afgestudeerd en heb je interesse in een carrière als controller? Dan is een start in een "Big4" omgeving ideaal. Met 3 tot 4 jaar ervaring in audit heb je een goede basis voor een veelzijdige financial reporting functie, waardoor je kunt doorgroeien naar een financial controller functie. Ook professionals met eerdere ervaring in algemene boekhouding en sterke analytische vaardigheden stromen vaak door naar een functie als financial controller."

Na 3 tot 7 jaar ervaring kun je rekenen op een bruto jaarsalaris tussen 56.000 en 90.000 euro. Je exacte salaris hangt uiteraard af van de grootte van de organisatie en de sector waarin deze actief is. In de meeste organisaties wordt dit salaris aangevuld met extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen en tankkaart, een groeps- en hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques, een gsm en een laptop.

Als je meer dan 7 jaar ervaring hebt, ligt je bruto jaarsalaris rond de 90.000 euro. Afhankelijk van de sector en de grootte van de organisatie waarvoor je werkt, kan dit salaris oplopen tot 115.000 euro. "Ook hier kun je rekenen op een reeks extralegale voordelen, vaak aangevuld met een netto vergoeding en een bonus. Senior financial controllers met meer dan 15 jaar ervaring kunnen rekenen op een bruto jaarsalaris van ongeveer 99.000 euro, en in uitzonderlijke gevallen tot ongeveer 140.000 euro."

Salaris van een business controller

"Een business controller treedt op als partner en ondersteunt de CEO, COO en CFO. Zijn of haar taken zijn - in tegenstelling tot die van de financial controller - meer gericht op operationele zaken dan op compliance, fiscaliteit en boekhouding," legt Marie uit. 

De vraag naar business controllers is nog nooit zo groot geweest: cijfers van Jobfeed tonen aan dat er de afgelopen zes maanden al meer dan 1.500 vacatures in België zijn gepubliceerd.

Goed nieuws voor business controllers die op zoek zijn naar een nieuwe professionele uitdaging: ze bevinden zich in een sterke positie om over hun salaris te onderhandelen.

"Een management controller met 3 tot 7 jaar ervaring kan bijvoorbeeld rekenen op een bruto jaarsalaris tussen 56.000 en 90.000 euro. Vanaf 7 jaar stijgt dit salaris naar 90.000 -115.000 euro en wie meer dan 15 jaar ervaring heeft in business control kan rekenen op een bruto jaarsalaris tussen 99.000 - 140.000 euro. Maar 140.000 euro is uitzonderlijk," zegt Marie. Net als bij financial controllers wordt dit salaris aangevuld met een groot aantal extralegale voordelen.

Salaris van een plant controller 

Als plant controller werk je op de productiesite van een organisatie en controleer je of de hele site werkt volgens vastgestelde budgetten, schema's en normen. Je verzamelt en analyseert ook financiële gegevens en kosten en stelt financiële overzichten op. Tot de taken van een plant controller behoren ook het uitvoeren van audits en risicobeoordelingen op de hele locatie. Marie: "Wat betreft verloning zien we dat plant controllers sneller vooruitgaan in hun salaris. Een plant controller met 5 tot 7 jaar ervaring verdient bijvoorbeeld gemiddeld tussen EUR 60.000 en EUR 84.000 bruto per jaar. Na 7 jaar stijgt dit bruto jaarsalaris tot ongeveer 104.000 euro en senior plant controllers met 15 jaar ervaring of meer kunnen tot 134.000 euro bruto per jaar verdienen. Dit salaris wordt aangevuld met een pakket extralegale voordelen.

Salaris van een Group Controller 

"Bij de functie Group Controller moeten we een kleine nuance maken. In sommige organisaties omschrijft men een Group Controller als de persoon die fungeert als ‘Head of Controlling’ en daarbij het hele controlling team superviseert op groepsniveau, dus in verschillende entiteiten. Maar vaak verwijst deze functietitel naar een klassieke Business of Financial Controller functie van een persoon die werkzaam is op groepsniveau, in het headquarter van een organisatie. Qua beloning kan een group controller met meer dan 7 jaar ervaring rekenen op een bruto jaarsalaris van 100.000-125.000 euro. Degenen met meer dan 15 jaar ervaring kunnen rekenen op een bruto jaarsalaris van 120.000 tot 175.000 euro, plus secundaire arbeidsvoorwaarden. "

Salaris van een Controlling Manager / Director

Aan het hoofd van het controlling team staat de Controlling Manager of de Controlling Director, die het team superviseert. Marie: “Deze persoon rapporteert meestal rechtstreeks naar de CFO en gaat werken op heel operationele projecten rechtstreeks met de business, en als leider fungeren om financiële systemen te optimaliseren. Uitstekende people management skills zijn essentieel in deze functie, net als sterke communicatieve vaardigheden en een heel sterk business acumen. Er wordt van de Controlling Manager of Director immers verwacht om vlot met verschillende stakeholders te communiceren binnen de organisatie.” Op jaarbasis verdient een controlling manager met meer dan 15 jaar ervaring tussen de 120.000 en 175.000 euro. Dit salarisplafond geldt echter alleen als je op het hoofdkantoor van een grote groep werkt, een internationaal bereik hebt en leiding geeft aan een groot team. In dit salaris zijn uiteraard ook extralegale voordelen inbegrepen.

 

Meer weten? 

Ontdek de controllerfuncties die we momenteel aanbieden of neem contact op met een van onze kantoren voor een persoonlijk gesprek. Ontdek hoeveel je waard bent met onze salarisgids. Deze digitale tool geeft een overzicht van de laatste salaristrends voor controllers en andere financiële functies, de gevraagde vaardigheden en de laatste markttrends voor finance professionals. 

Bent u op zoek naar een controller voor uw financiële team? Stuur uw vacature naar Robert Walters en een van onze consultants helpt u graag verder.

Dit artikel delen

Handige links

Job alert aanmaken
Salary Survey
Carrière-advies
Neem contact met ons op

Contacteer een van onze gespecialiseerde consultants om meer te weten te komen

Marie Parmentier

Manager | Finance & Accounting | Brussel
T: +32 474 54 00 29

Gerelateerde artikels

Bekijk alle inhoud

De job en het loon van een Business Controller

Elke maand zetten we bij Robert Walters een populaire functie in de kijker. Deze maand kozen we de job van Business Controller, momenteel een veelgevraagde functie binnen finance. Maar wat doet een business controller precies? En wat heeft de toekomst in petto voor de business controller? We legden

Lees meer

Tekort aan talent leidt tot hogere salarissen

De Robert Walters salarisenquête geeft een overzicht van de verwachte salarisevoluties binnen de financiële en industriële sector. Professionals die deze salarisenquête hebben ingevuld, hebben eveneens hun verwachtingen kenbaar gemaakt. Finance professionals beseffen maar al te goed dat het tekort a

Lees meer

Praten over je salaris met collega’s: een goed idee of niet?

Je collega’s vertellen hoeveel je verdient blijft voor veel professionals een taboe. Het wordt vaak gezien als onprofessioneel, of het kan onnodige spanningen tussen jou en andere medewerkers veroorzaken. Toch zijn er enkele situaties waarin je wel over je salaris kan praten, en waar het zelfs nutti

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Vervoeg ons wereldwijd team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een aangename werksfeer en een professionele opleiding.