Do’s en don’ts bij een interne overstap
Om je carrière een boost of een nieuwe wending te geven, is het niet altijd nodig om ontslag te nemen bij je huidige werkgever. Mogelijks staat je werkgever open voor een interne overstap naar een nieuwe functie of een ander departement. Mits duidelijke afspraken en een goede voorbereiding kan zo’n interne switch voor beide partijen een geschenk uit de hemel zijn.
Robert Walters deelt enkele do’s en don’ts wanneer je een interne overstap overweegt.
Do's
1. Maak je beweegredenen concreet
Soms heb je een duidelijke reden voor een interne switch, maar het kan ook alleen een buikgevoel zijn. Probeer dit gevoel – hoe lastig dit ook is – toch in woorden uit te drukken door alle voor- en nadelen op een rij te zetten. Op die manier wordt duidelijk of een interne switch effectief de juiste oplossing is. Bovendien zul je de redenen voor de overstap vroeg of laat moeten voorleggen aan je leidinggevende en andere betrokkenen. Zo ben je alvast goed voorbereid.
2. Breng je leidinggevende op tijd op de hoogte
De beslissing over een interne overstap gaat meestal niet over één nacht ijs. Als je zeker bent over je keuze, laat dit dan zo snel mogelijk aan je manager weten. Voel je je daar onwennig bij, dan kan het helpen om eerst met een vertrouwenspersoon binnen de organisatie te spreken. Hij of zij kan jou adviseren over de verdere stappen en de communicatie met jouw leidinggevende.
3. Check je concurrentie en je reputatie
Als je bij een grote organisatie werkt, bestaat de kans dat ook andere collega's op dezelfde interne vacature solliciteren. Laat je leidinggevende op tijd weten dat deze rol je interessant lijkt en peil bovendien hoe groot jouw kans is om deze job te bemachtigen. Ook kun je hem of haar actief betrekken bij het interne sollicitatieproces en om verdere adviezen vragen.
Wees je daarnaast bewust van je interne reputatie. Heb je een goede band met de collega's uit het team waarin je aan de slag wilt? Hoe is het desbetreffende team samengesteld en welke gevolgen brengt jouw komst met zich mee?
4. Breid je intern netwerk uit
Als je weet in welk team of op welke afdeling je aan de slag zou willen, is het een goed idee om toenadering te zoeken met je potentiële nieuwe collega's. Je krijgt via informele babbels bijkomende informatie over de werkwijze en de verantwoordelijkheden, waardoor je een weloverwogen keuze kunt maken. Daarnaast bouw je een betere band op met deze collega's en kan je jouw intern netwerk vergroten. Zo wordt de drempel om te switchen een stukje lager.
Dont's
1. Een voorkeursbehandeling verwachten
Hoe groot of klein de organisatie ook is waar je werkt: neem je interne switch serieus en verwacht niet dat de collega's met wie je de gesprekken voert, minder kritisch zullen zijn in hun besluit. Bereid je gesprekken net zo goed voor als bij een externe sollicitatie.
2. Te snel tegen collega's vertellen dat je intern wil switchen
Bespreek met je leidinggevende en andere betrokkenen hoe en wanneer je het nieuws van je interne overstap naar buiten wilt brengen.
Deel je wensen voor de switch niet vanaf het begin met je collega's, zeker niet als er nog een uitgebreide selectieprocedure volgt.
Mits de nodige discretie blijft de rust bewaard binnen de teams die uiteindelijk betrokken worden bij deze verandering.
3. Wachten op een interne vacature
Er hoeft niet per se een vacature te zijn voor het team waarin jij aan de slag wil; je kunt ook overstappen naar een functie die je zelf creëert. Ken je de organisatie op je duimpje, dan weet je ongetwijfeld ook waar verbeterkansen liggen en hoe je deze kunt aanpakken. Als je goed kunt onderbouwen waarom jij de juiste persoon bent voor deze uitdaging, is de kans groot dat je gehoord zult worden. Jouw proactiviteit laat immers zien dat je loyaal, ambitieus en gedisciplineerd bent.
4. Je uit het veld laten slaan bij een afwijzing
Het kan natuurlijk gebeuren dat je niet wordt aangenomen voor een intern vacature, of dat het simpelweg niet mogelijk is om in een ander team aan de slag te gaan. Laat je hier niet door tegenhouden. Je leidinggevende weet dat je behoefte hebt aan verandering en dat je dit in eerste instantie intern hebt gezocht. Deze loyaliteit vergroot de kans dat jouw leidinggevende op zoek gaat naar mogelijkheden om jou aan boord te houden en de kansen te bieden die jij op dat moment nodig hebt.
Overweeg je om toch je huidige werkgever te verlaten?
Bekijk dan zeker welke vacatures wij momenteel hebben.
Gerelateerde artikels
Bekijk alle inhoudIn de sterk dynamische werkomgeving van vandaag is de capaciteit om snel te schakelen en zich aan te passen aan nieuwe situaties belangrijker dan ooit. Werkgevers plaatsen wendbaarheid steeds hoger op het lijstje van vereiste human skills bij het aanwerven van nieuwe medewerkers. De kans bestaat dus
Lees meerMet bijna 500 miljoen bestaande profielen en een geografisch bereik van 200 landen en twee nieuwe leden die zich elke seconde registreren, verandert LinkedIn het professionele landschap en maakt het voor bedrijven gemakkelijker om met jou in contact te komen. Een professioneel online profiel is daar
Lees meerWe kennen allemaal het jaarlijkse evaluatiegesprek. Het moment waarop prestaties officieel onder de loep worden genomen. Er wordt teruggeblikt, doelen worden afgevinkt of juist gemist, en vaak hangt er een formele beoordeling aan vast. Maar halverwege het jaar is er nog zo’n gesprek. Een minder bela
Lees meer