Eervol ontslag nemen in 3 stappen
Vol enthousiasme heb je het contract met je nieuwe werkgever ondertekend. Maar vooraleer je toast op je nieuwe job moet je nog één ding doen: je ontslag indienen. En dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan: je moet je leidinggevende en je collega’s vertellen waarom je de firma wil verlaten en je ontslag officieel indienen. Hoe je dat doet, zet staffing specialist Walters People even op een rijtje.
Stap 1: Breng je leidinggevende op de hoogte
Eens je beslist hebt om de organisatie te verlaten, is het belangrijk om zo snel mogelijk je leidinggevende op de hoogte te brengen. En dat doe je best tijdens een persoonlijk gesprek waarin je ook toelicht waarom je deze beslissing genomen hebt. Maar hoe goed je relatie met je werkgever ook is, een gesprek alleen is niet voldoende. Je moet ook officieel je ontslag indienen, en dat kan op drie manieren: je geeft je ontslagbrief af (en laat een exemplaar tekenen voor ontvangst), je stuurt een aangetekende brief, of je doet het via een gerechtsdeurwaardersexploot.
Stap 2: Maak je ontslag officieel via een ontslagbrief
Zodra je je werkgever verteld hebt over je ontslag, kan je vragen om je ontslagbrief te tekenen voor ontvangst of de aangetekende brief opsturen. Een ontslagbrief is een zakelijk document waarbij je vermeldt dat je de arbeidsovereenkomst wil beëindigen. De reden waarom hoef je niet te vermelden in dit officieel document. Uiteraard voeg je je naam, je adres, en de naam en adres van de organisatie toe. Ook de datum waarop je de brief indient is belangrijk om te vermelden op je ontslagbrief, net als de datum waarop je opzegtermijn officieel ingaat. De duur van je opzegperiode is gewoonlijk bij wet vastgelegd en hangt af van je anciënniteit bij je werkgever.
Ben je meerdere jaren in dienst, dan kan je opzegtermijn vrij lang zijn. Wil je liever zo snel mogelijk de organisatie verlaten, dan kan je dit uiteraard wel bespreken met je werkgever.
Zodra jullie tot een akkoord komen van de te presteren opzegperiode, kan dit ook opgenomen worden in je ontslagbrief, die beide partijen dan ook moeten ondertekenen.
Stap 3: Eindig in schoonheid
Eens je leidinggevende en je collega’s op de hoogte zijn van je plannen om te vertrekken en je opzegtermijn gestart is, kan het soms misschien moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven en je elke dag te blijven inzetten. Toch is het belangrijk om je tijd bij de organisatie – hoe lang of hoe kort die ook was - in schoonheid af te sluiten. Probeer je zo goed mogelijk in te zetten tot je laatste werkdag. Maak duidelijke afspraken over welke taken jij nog op je zal nemen, en welke je beter al doorgeeft aan een collega. Is er al een opvolger aangesteld, probeer de overdracht dan zo vlot mogelijk te maken door zo veel mogelijk zaken zelf nog af te werken. Voorzie daarnaast ook de nodige uitleg over de opdrachten, taken en projecten die je niet meer zelf zal kunnen afwerken.
Ruim op je laatste werkdag je bureau op en maak je bureaulades leeg. Vertrek niet als een dief in de nacht, maar neem even de tijd om van je directe collega’s individueel afscheid te nemen en hen te bedanken voor de samenwerking. Werk je in een grotere organisatie, dan kan je een afscheidsmail schrijven waarin je nog eens terugblikt op de fijne samenwerking en alle andere collega’s gedag zegt.
Het is ook altijd een goed idee om collega’s die nog niet in je LinkedIn-netwerk zaten, toe te voegen. Bedank tenslotte nog eens je leidinggevende, en vraag eventueel of je hem of haar mag opgeven als referentie.
Nu ben je helemaal klaar om nieuwe horizonten te verkennen. Succes!
Meer weten?
Lees ook onze andere carrièretips.
Gerelateerde artikels
Bekijk alle inhoudRecent onderzoek van Robert Walters wees uit dat bijna één op twee professionals die van job veranderen, dit in de eerste plaats doen om hun carrière vooruit te helpen. Werknemers krijgen het gevoel dat ze niets meer bijleren in hun job, of voelen te weinig evolutie in hun rol. De nood aan groei en
Lees meerWerknemers zijn het meest waardevolle bezit van een organisatie. Werkgevers hebben er dus alle belang bij om de juiste mensen aan te trekken. De locatie, de voordelen en het loonpakket: het zijn zaken waar potentiële werknemers rekening mee houden wanneer ze vacatures doornemen. Maar een goede ‘cult
Lees meerExtra-curriculaire activiteiten zijn in feite alle activiteiten die je doet naast je studies of werk, en kunnen dus interessant zijn om op je CV te vermelden. Hobby’s horen hier bij, maar je rol bij een club of vereniging en vrijwilligerswerk zijn nog mooie voorbeelden van nevenactiviteiten die de m
Lees meer