Een bedankmail na je sollicitatiegesprek onderscheidt je van andere kandidaten
Na een sollicitatiegesprek kan het sturen van een bedankmail naar de recruiter je écht onderscheiden van andere kandidaten.
Audrey Hannecart, Manager bij Robert Walters en specialist terzake, legt uit waarom dat zo is en geeft een aantal tips.
Wat zijn de belangrijkste redenen om na een sollicitatiegesprek een bedankmail te sturen?
Audrey: "Een bedankmail kan voor de kandidaat een manier zijn om z’n motivatie voor de functie laten zien en dat hij het rekruteringsproces echt wil voortzetten. Het bewijst dat hij de tijd heeft genomen om na te denken over de functie, zelfs om die met zijn familie te bespreken. Hij geeft op die manier niet alleen wat extra gewicht aan zijn sollicitatie, maar ook een professioneel beeld van zichzelf.
We merken op dat het voornamelijk ervaren kandidaten zijn die een bedankmail sturen. Starters doen dit minder vaak, vandaar dat wij de kandidaten die we interviewen aanraden om toch even de tijd te nemen na het gesprek om zo’n mail te sturen. Dit stelt hen in staat om even te denken over de functie en het bedrijf waarvoor ze net solliciteerden."
Wat moet je dan precies vermelden in zo’n bedankmail?
"Een bedankmail kan je in drie delen opsplitsen. Als eerste bedank je de interviewer voor de toegestane tijd tijdens het sollicitatiegesprek. Vervolgens licht je kort toe wat je uit het interview onthouden hebt omtrent de functie en de organisatie. En tenslotte verwoord je je motivatie voor de functie."
Wanneer stuur je best zo'n bedankmail?
"Persoonlijk denk ik dat binnen een periode van 48 uur een ideale timing is. Op die manier toon je als kandidaat dat je de tijd genomen hebt om na te denken over de inhoud van de functie en andere zaken die tijdens het interview aan bod gekomen zijn.
Ik raad af om een bedankmail onmiddellijk na het interview te sturen. Dit kan een signaal van ongeduld en haast geven. Het is immers belangrijk om jezelf de tijd te gunnen om na een sollicitatiegesprek even na te denken en alles te laten bezinken.
"Wil je echter tóch direct na het interview een bericht sturen, beperk je dan tot het bedanken van de recruiter voor de toegestane tijd en zeg dat je even de tijd zal nemen om na te denken. In de daaropvolgende dagen kan je dan een een tweede email sturen om aan te tonen dat je de functie goed begrepen hebt en je motivatie staven."
Stuur je ook zo'n mail als het gesprek minder goed verlopen is?
"Ongeacht de uitkomst van het interview, is het sterk aanbevolen om toch een bedankmail te sturen. Het is een beleefdheidsformule en creëert een respectvolle relatie tussen beide partijen. Ook al is het antwoord van de recruiter aan het einde van het gesprek negatief, dan nog is het mogelijk dat je enkele jaren later in een ander wervingsproces opnieuw wordt geconfronteerd met de interviewer. Daarom is het beter om een goed beeld van jezelf als kandidaat achter te laten."
Meer interviewtips?
Download onze gratis interviewgids en andere tips en advies om je carrière vooruit te helpen.
Audrey Hannecart
Manager | Business Support | BrusselT: +32 473 11 00 76
Gerelateerde artikels
Bekijk alle inhoudIn de sterk dynamische werkomgeving van vandaag is de capaciteit om snel te schakelen en zich aan te passen aan nieuwe situaties belangrijker dan ooit. Werkgevers plaatsen wendbaarheid steeds hoger op het lijstje van vereiste human skills bij het aanwerven van nieuwe medewerkers. De kans bestaat dus
Lees meerMet bijna 500 miljoen bestaande profielen en een geografisch bereik van 200 landen en twee nieuwe leden die zich elke seconde registreren, verandert LinkedIn het professionele landschap en maakt het voor bedrijven gemakkelijker om met jou in contact te komen. Een professioneel online profiel is daar
Lees meerWe kennen allemaal het jaarlijkse evaluatiegesprek. Het moment waarop prestaties officieel onder de loep worden genomen. Er wordt teruggeblikt, doelen worden afgevinkt of juist gemist, en vaak hangt er een formele beoordeling aan vast. Maar halverwege het jaar is er nog zo’n gesprek. Een minder bela
Lees meer