Tips voor een gezonde werkplek
Wist u dat de gezondheid van werknemers de grootste impact op hun prestaties heeft? Dat blijkt uit onderzoek door de Finse professor Juhani Ilmarinen. Robert Walters polste daarom bij meer dan 1,000 werknemers en leidinggevenden naar gezonde gewoonten op het werk.
Het belang van een goede gezondheid valt niet te onderschatten. Met een invloed van 39% op het werkvermogen is het zelfs belangrijker dan factoren die met de job zelf te maken hebben, zoals de inhoud en de organisatie van het werk, (33%) en de vaardigheden van de werknemer (13%). De respondenten lijken dat te beseffen: twee derde eet minstens 3 werkdagen een gezonde lunch, zoals een slaatje of soep. Bijna de helft van de leidinggevenden moedigt een gezonde lunch aan. Toch zou 1 op 10 respondenten nooit een gezonde lunch nemen.
Özlem Simsek, Managing Director bij Robert Walters, heeft vier tips voor werkgevers naar aanleiding van de resultaten.
1. Moedig werknemers aan om zelf een lunch mee te brengen
Uit het onderzoek blijkt dat werknemers vooral zelf voor hun lunch zorgen. “65% van alle respondenten brengt een eigen maaltijd naar het werk”, vertelt Özlem. “Ze maken hun lunch gezonder door vaker een slaatje of soep van thuis mee te brengen. Maar ook werkgevers kunnen hier een rol spelen door fruitmanden of soep aan te bieden.”
2. Investeer in gezonde maaltijden en tussendoortjes
Leidinggevenden brengen trouwens minder vaak een eigen lunch mee. Zij eten meer dan gemiddeld buitenshuis of in het bedrijfsrestaurant (25%) en laten gemakkelijker eten leveren (8%). “Zij lijken, net als oudere werknemers, door de drukke combinatie van werk en privéleven de lunch liever uit te besteden”, legt Özlem uit. “Vele werkgevers voorzien in een uitstekend bedrijfsrestaurant. Dan valt die keuze zeker te begrijpen. Wanneer het lekkere en gezonde maaltijden serveert, geeft u als werkgever een krachtig signaal rond gezonde voeding aan alle werknemers.”
“De aandacht voor de gezondheid van werknemers vormt echt de sluitsteen van een sterk HR-beleid.”
3. Bewegen, bewegen, bewegen!
Terwijl 49% van de managers aangeeft gezonde lunches aan te moedigen, ligt dat aantal bij sport lager. Meer dan 9 op de 10 respondenten doet dan ook aan geen enkele vorm van sport tijdens de werkuren. Özlem: “Lichaamsbeweging laat zich duidelijk minder gemakkelijk naar de werkplek vertalen. U kan nochtans eenvoudig beginnen door de trap te nemen of regelmatig even in uw bureau rond te stappen. Sommige werkgevers gaan nog verder: zij bieden flexibele lunchtijden of een korting op een sportabonnement aan.”
4. Communiceer duidelijk over gezondheid
Opvallend is ook het feit dat leidinggevenden verklaren gezonde lunches (49%) of sport (32%) aan te moedigen, maar dat de boodschap niet altijd lijkt door te komen. “Managers hebben er dus baat bij zo expliciet en duidelijk mogelijk over hun gezondheidsbeleid te communiceren”, vertelt Özlem. “De aandacht voor de gezondheid van werknemers vormt echt de sluitsteen van een sterk HR-beleid.”
Meer weten over trends op de arbeidsmarkt?
Vraag toegang tot onze digitale salary survey tool voor een volledig overzicht.
Özlem Simsek
Managing DirectorT: +32 497 52 16 94
Gerelateerde artikels
Bekijk alle inhoudEen gezonde portie stress, bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe uitdaging krijgt of wanneer een belangrijke deadline nadert, hoort bij de werkomgeving. Wordt het stressniveau zo hoog dat je fysieke of mentale gevolgen ervaart (zoals slapeloosheid, stemmingswisselingen of hoofdpijn), dan heb je te make
Lees meerGezien de huidige ‘war for talent’ is het voor organisaties van cruciaal belang om een strak rekruteringsproces te hanteren en geen tijd te verliezen wanneer een goede kandidaat geïnterviewd wordt. Talent aantrekken is één ding, maar nieuwe medewerkers het gevoel geven dat ze welkom zijn in de organ
Lees meerNa een welverdiende zomervakantie is het tijd om met opgeladen batterijen en vol frisse energie weer aan het werk te gaan. Maar zijn jouw medewerkers effectief klaar om er opnieuw in te vliegen? De overgang van ontspanning naar werk kan voor velen een uitdaging zijn. Met de juiste aanpak kun je een
Lees meer