nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij op hun beurt jouw verhaal kunnen delen met de meest prestigieuze organisaties in België. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer
Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer

De job en het loon van een Private Banker

Kent de financiële markt geen geheimen voor jou? Hou je er tegelijk van om veel contacten te leggen en relaties uit te bouwen? Dan is de rol van private banker of wealth manager misschien iets voor jou. De vraag naar deze professionals neemt verder toe, dus nu is het ideale moment om een carrière binnen private banking in overweging te nemen.

Stephen Fournier, Senior Consultant bij rekruteringsspecialist Robert Walters, legt uit wat de functie precies inhoudt, hoeveel je kunt verdienen en wat de doorgroeimogelijkheden zijn.

Wat doet een private banker precies?

Stephen: "Een private banker beheert het vermogen en de activa van particuliere klanten, door middel van beleggingen. Dit heeft als doel het rendement te maximaliseren volgens het risicoprofiel van de cliënt.  

Een private banker ontwikkelt en beheert een portefeuille van vermogende klanten, die doorgaans onderverdeeld is volgens het vermogen van de klanten. Hoe hoger het vermogen en de activa, hoe meer men spreekt van een wealth manager in plaats van een private banker. Deze onderverdeling kan voor elke bank anders zijn.

De diensten die aan dit soort klanten worden aangeboden zijn over het algemeen divers en variëren van bank tot bank, maar heel vaak omvat dit het puur uitvoerende, het adviesbeheer en mandaten voor discretionair beheer. Producten zoals directe beleggingen of beleggingsfondsen worden doorgaans via deze diensten aangeboden. Aanvullende producten of diensten zoals leningen, levensverzekeringen, asset engineering of private equity kunnen ook aan deze klanten worden aangeboden.

Doorgaans wordt een private banker bijgestaan door een beleggingsexpert, die dankzij zijn of haar technische kennis van de financiële markten de toewijzing en verdeling van de beleggingen helpt bepalen."

 Welke opleiding en vaardigheden maakt van iemand een succesvolle private banker?

“Private banker is geen functie waar je meteen na je studies in kunt stappen”, weet Stephen. “De meeste private bankers komen vanuit een economische of financiële studierichting en hebben reeds enkele jaren ervaring als front office medewerker of beleggingsadviseur. Uitgebreide kennis van de financiële markt is dan ook een must in deze rol. Als private banker hou je deze kennis voortdurend up-to-date door het opvolgen van trends en actualiteiten binnen de financiële wereld.” 

Als private banker fungeer je als belangrijkste contactpersoon voor de klant. Het uitbouwen van een eigen klantenportfolio en het onderhouden langdurige klantenrelaties vormen het commercieel aspect van de job.

Gezien klantenrelaties centraal staan in deze functie, zijn commerciële vaardigheden heel belangrijk. Je biedt een service aan je klanten en staat hiervoor dagelijks met hen in contact.

 

Verder blijken ook een aantal soft skills cruciaal om succesvol te zijn in de rol van private banker. Stephen licht toe: “Je beschikt idealiter over goede interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden, een flinke dosis empathie en een servicegerichte mentaliteit. Verder heb je oog voor detail, ga je nauwkeurig te werk en bezit je een sterk analytisch vermogen. Heb je de ambitie om door te groeien naar een managementfunctie waarbij je een eigen team mag gaan leiden, worden ook people management skills essentieel. Daar Engels een courant gebruikte taal is binnen de bankenwereld, is kennis van het Engels bovenop Frans of Nederlands zeker een pluspunt.” 

Zijn private bankers fel gegeerd op de Belgische arbeidsmarkt momenteel?

Het aantal vacatures voor private bankers is in 2022 gestegen met 6% ten opzichte van het jaar ervoor. Steeds meer banken en financiële instellingen bieden vermogensbeheer aan als dienst, wat de vraag naar private bankers doet stijgen. Stephen: “Wij merken vooral dat private bankers die reeds hun eigen klantenportefeuille opgebouwd hebben fel gegeerd zijn op dit moment. Ook professionals met een sterk regionaal netwerk die in staat zijn om op korte termijn nieuwe klanten aan te trekken zijn enorm in vraag.”  

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een private banker?

Stephen: “Veel private bankers starten hun carrière bij grote banken of financiële instellingen. Deze bieden doorgaans een dynamische omgeving waar sterk gefocust wordt op het behalen van KPI’s, hetgeen ideaal is om veel bij te leren op korte tijd. Na verloop van tijd kun je doorgroeien naar een managementfunctie waarbij je doorgaans een team van een 5 tot 10-tal medewerkers zal gaan leiden. Een andere optie is om na een aantal jaar ervaring over te stappen naar een kleinere financiële instelling, waarbij je je eigen klantenportefeuille meebrengt en hogere financiële incentives kunt behalen. ”

Hoeveel verdient een private banker?

Als startende private banker met 5 tot 9 jaar voorafgaande ervaring in de financiële wereld, kun je rekenen op een bruto jaarloon tussen € 70k en € 110k. Met 9 tot 15 jaar ervaring loopt dit op tot € 80k tot € 130k per jaar. Professionals met meer dan 15 jaar ervaring kunnen hun bruto jaarloon zien stijgen tot boven de € 200k. “Bij het loonpakket hoort ook steeds een bedrijfswagen, aangevuld met de traditionele extralegale voordelen zoals hospitalisatie- en groepsverzekering, maaltijdcheques, laptop en GSM, enzovoort. De meeste financiële instellingen maken daar bovenop gebruik van een interessant bonussysteem, waarmee je je loon afhankelijk van je prestaties nog aanzienlijk kunt verhogen”, besluit Stephen.


Interesse in een job als Private Banker?

Bekijk hier onze meest recente Private Banking vacatures.

Dit artikel delen

Handige links

Job alert aanmaken
Salary Survey
Carrière-advies
Neem contact met ons op

Contacteer een van onze gespecialiseerde consultants om meer te weten te komen

Stephen Fournier

Senior Consultant | Financial Services | Brussel
T: 0471 61 16 06

Gerelateerde artikels

Bekijk alle inhoud

Een nieuwe job vóór het eindejaar?

Bent u al een paar maanden onafgebroken aan het solliciteren en wil u liefst een pauze inlassen nu het einde van het jaar in zicht is? Of misschien heeft u besloten om te wachten tot volgend jaar om uw carrière een nieuwe wending te geven? Hoewel veel werkzoekenden vaak wachten tot het begin van het

Lees meer

Staat er een leeftijd op een job switch?

Nee, er is geen leeftijdslimiet om van job te veranderen. In welke leeftijdsgroep je ook zit, ongeacht je ervaringsniveau en je motivatie, je kan áltijd een nieuwe job vinden. De sleutel is om realistisch te blijven in je plannen en verwachtingen. Robert Walters toont aan dat elke leeftijdscategorie

Lees meer

Een job vinden die echt bij u past

Wanneer u vindt dat u toe bent aan de volgende stap in uw loopbaan, bedenk dan goed wat uw volgende functie u moet bieden. Inzicht in uw persoonlijke eigenschappen en vaardigheden is van cruciaal belang bij het succesvol zoeken naar een nieuwe job. Om de zoektocht naar uw droomjob te vergemakkelijke

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Vervoeg ons wereldwijd team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een aangename werksfeer en een professionele opleiding.