Je opleiding niet voltooid? 5 tips om toch indruk te maken tijdens je sollicitatie!
De kans bestaat dat je al eens een vacature aan je voorbij hebt laten gaan omdat je je opleiding niet volledig hebt afgerond. Wat de reden ook is, het zou je in principe niet mogen tegenhouden om te solliciteren voor de job van je dromen. Maar hoe maak je bij je sollicitatie toch indruk als je niet het gevraagde diploma op zak hebt? Robert Walters deelt haar 5 beste tips.
Tip 1: Lieg nooit
Eerlijkheid duurt het langst. Op je CV en tijdens een sollicitatiegesprek is dat niet anders. Het hoeft niet, maar het is wel aangewezen om de opleiding die je gevolgd hebt ook te vermelden op je CV, tenzij je er al na een aantal weken mee gestopt bent uiteraard. Wat wél belangrijk is, is dat je duidelijk vermeld dat je de opleiding niet afgerond hebt.
Heb je gedurende één of meerdere jaren bepaalde opleidingen gevolgd, maar verkies je om deze niet te vermelden op je CV omdat je ze voortijdig afgebroken hebt, hou er dan rekening mee dat een potentiële werkgever je kan vragen om het gat in je CV (het moment waarop je een diploma behaalde en je in je eerste job startte) toe te lichten.
Je kiest zelf of je de reden van de stopzetting neerschrijft. Denk daarbij goed na of het een reden is die je potentiële werkgever zou kunnen begrijpen. Wanneer je de reden niet vermeldt, weet dan dat je waarschijnlijk ook daarover vragen zal krijgen tijdens een sollicitatiegesprek.
Tip 2: Bereid je antwoord goed voor
Wanneer je je studie vermeldt op je CV en dat je deze niet hebt afgerond, weet je zeker dat er gevraagd zal worden om wat meer uitleg te geven waarom je deze vroegtijdig hebt beëindigd. Denk hier op voorhand over na en probeer een wel overwogen antwoord klaar te hebben. Je zegt bijvoorbeeld beter niet ‘Ik had er gewoon geen zin meer in’, want dat kan een potentiële werkgever interpreteren als een gebrek aan doorzettingsvermogen. Je kan wel zeggen: ‘Ik kwam er tijdens de opleiding achter dat ik toch een andere richting uit wou gaan. Dat heb ik gedaan, en ik ben ervan overtuigd dat mijn vaardigheden nu meer tot hun recht komen, aangezien ik nu doe wat ik graag wil doen.’
Tip 3: Focus op je sterktes
Dat je de opleiding niet hebt afgerond, betekent niet dat je nergens goed in bent. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je voor een aantal vakken uitstekend scoorde. Benadruk dit dan zeker, en neem desnoods bewijs mee naar het sollicitatiegesprek.
Mogelijk heb je een eerdere of andere opleiding wél afgerond of heb je al wat relevante werkervaring opgebouwd, al dan niet via studentenjobs of stages. Ook die zijn zeker het vermelden waard.
Denk ook aan andere ‘human skills’ die een plekje verdienen op je CV, zoals flexibiliteit, doorzettingsvermogen, leergierigheid. Die kan je eveneens benoemen tijdens je sollicitatiegesprek
Tip 4: Breek de opleiding niet af
Hou je een wrang gevoel over aan je niet-voltooide opleiding? Misschien moest je stoppen omdat je resultaten onvoldoende waren, en heb je het gevoel dat de school jou hierin onvoldoende begeleid heeft. Kom dan niet in de verleiding om tijdens een sollicitatiegesprek de school of je docent in een slecht daglicht te plaatsen. Je potentiële werkgever krijgt daardoor de indruk dat je moeilijk met kritiek om kan, of dat je nog niet heel volwassen omgaat met tegenslagen.
Tip 5: Overtuig met je motivatiebrief
Vaak vragen werkgevers om naast je CV ook een motivatiebrief toe te voegen. Dit is een uitgelezen kans om kort toe te lichten waarom je je opleiding niet voltooid hebt, en dat hoeft heus niet meer dan 2 zinnen te zijn. Neem je tijd om voor elke functie waarvoor je solliciteert, je motivatiebrief enigszins aan te passen door kort toe te lichten hoe jouw ervaring en vaardigheden een toegevoegde waarde kunnen betekenen voor de organisatie. Door daar de nadruk op te leggen, verschuif je de aandacht immers naar je sterktes, en niet naar het feit dat je je opleiding vroegtijdig stopzette.
Meer weten?
Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk dan zeker onze recente vacatures. Lees ook onze andere carrièreadviezen.
Gerelateerde artikels
Bekijk alle inhoudMerk je dat je steeds meer opziet tegen de maandagochtend? Als je de passie en motivatie voor je job kwijt bent, is het misschien tijd voor een nieuwe stap. Volgens recruitment specialist Robert Walters zijn er zes essentiële vragen om jezelf te stellen wanneer je een job zoekt die echt bij je past.
Lees meerStel: je komt na lange tijd zoeken eindelijk een aantrekkelijke vacature tegen. Je zou zelfs durven zeggen dat dit je droomjob omschrijft. Maar wanneer je de jobaanbieding in detail bekijkt, blijkt dat je helemaal niet het juiste profiel hebt om in aanmerking te komen. Wat nu? Toch solliciteren, of
Lees meerSollicitatiegesprekken draaien allang niet meer alleen om wat je zegt. Hoe je iets zegt, en vooral hoe je erbij zit, speelt een minstens even grote rol. Je lichaamstaal kan namelijk onbewust veel onthullen over je motivatie, zelfvertrouwen en professionele houding. En net zo goed kan diezelfde licha
Lees meer