Zes vragen om jezelf te stellen bij de zoektocht naar je droomjob
Merk je dat je steeds meer opziet tegen de maandagochtend? Als je de passie en motivatie voor je job kwijt bent, is het misschien tijd voor een nieuwe stap. Volgens recruitment specialist Robert Walters zijn er zes essentiële vragen om jezelf te stellen wanneer je een job zoekt die echt bij je past.
1. Wat vind ik eigenlijk leuk aan mijn werk?
Het is verleidelijk om te dromen over de perfecte job: een rol waarin elke minuut spannend is, het salaris geweldig en de voordelen ongeëvenaard. Toch is het realistischer én effectiever om te reflecteren op wat je in eerdere functies fijn of juist minder prettig vond. Denk eens terug aan het moment waarop je je voor het laatst volledig betrokken en voldaan voelde op je werk. Wat zorgde voor dat gevoel?
Misschien vond je het onderwerp interessant of kreeg je energie door bij te dragen aan iets waardevols. Of misschien bood de rol ruimte voor creativiteit of kon je werken met de nieuwste technologieën. Wat het ook was, probeer die elementen te identificeren zodat je ze kunt meenemen in je zoektocht naar een nieuwe uitdaging.
2. Waar ben ik goed in?
Passie en talent gaan vaak hand in hand. Het is daarom belangrijk om eerlijk naar je eigen vaardigheden te kijken. Maak een lijst van zowel je hard skills (bijvoorbeeld technische kennis) als je soft skills, zoals onderhandelen, omgaan met moeilijke situaties of timemanagement.
Overweeg je een carrièreswitch? Dan is het extra belangrijk om je overdraagbare vaardigheden te kennen. Dit helpt je niet alleen bij sollicitaties, maar geeft je ook meer zelfvertrouwen tijdens het proces.
3. Wat wil ik nog leren?
Leren stopt nooit—zeker niet in een professionele omgeving. Of je nu starter of senior bent, jezelf blijven ontwikkelen zorgt ervoor dat je werk interessant blijft. Zoek daarom naar werkgevers die écht investeren in hun medewerkers. Kijk niet alleen naar wat er tijdens sollicitatiegesprekken wordt gezegd, maar duik ook eens in sociale media en werknemersreviews om een compleet beeld te krijgen.
4. In welke werkcultuur kom ik tot bloei?
Een hippe werkgever met fantastische voordelen klinkt goed, maar als de bedrijfscultuur niet bij je past, kun je alsnog ongelukkig worden. Vraag jezelf af in welke omgeving jij het beste presteert. Heb je behoefte aan structuur of floreer je juist in een flexibele, creatieve setting? Een beetje online research kan hier veel duidelijkheid in bieden.
5. Welke impact wil ik maken?
Denk niet alleen aan wat een werkgever jou kan bieden, maar ook aan wat jij voor de organisatie kunt betekenen.
Wil je bijvoorbeeld anderen helpen, projecten leiden of meewerken aan maatschappelijke initiatieven? Breng dit vooral ter sprake tijdens een sollicitatiegesprek.
6. Wat past bij mijn huidige levensstijl?
Je levensfase speelt ook een grote rol bij wat voor jou een geschikte job is. Heb je jonge kinderen? Dan kunnen financiële zekerheid en flexibele werktijden belangrijker zijn dan een spannend carrièrepad. Ben je juist vrij en ongebonden? Dan is een functie waarin je veel kunt reizen misschien wel wat je zoekt. Of misschien ben je in een fase aanbeland waarin je persoonlijke normen en waarden sterker doorwegen in je jobkeuze.
Tot slot nog een laatste tip: leg jezelf niet te veel druk op om direct die droomjob te vinden. Misschien duurt het even of komt het in stappen. Door goed na te denken over wat écht belangrijk voor je is, vergroot je de kans dat je uiteindelijk op de juiste plek terechtkomt.
Meer weten?
Ontdek onze huidige vacatures. Download onze gratis salarisgids om je salaris te vergelijken met de marktgemiddelden.
Gerelateerde artikels
Bekijk alle inhoudDe lente staat voor de deur en dat betekent niet alleen langere dagen, bloeiende bloemen en warmer weer, maar ook ... de jaarlijkse lenteschoonmaak! Maar terwijl je bezig bent met het opruimen van je huis of het opfrissen van je tuin, waarom zou je je cv niet eenzelfde oppepper geven? Zelfs als je n
Lees meerRecent onderzoek van Robert Walters wees uit dat bijna één op twee professionals die van job veranderen, dit in de eerste plaats doen om hun carrière vooruit te helpen. Werknemers krijgen het gevoel dat ze niets meer bijleren in hun job, of voelen te weinig evolutie in hun rol. De nood aan groei en
Lees meerAan de hand van een degelijk carrièreplan kan je bepalen waar je in je carrière bent aanbeland en welke doelen je wil voorop stellen voor de toekomst. Geen idee hoe je aan zo’n plan begint? Robert Walters geeft je een duidelijk stappenplan om te volgen. Stap 1: Wie ben ik? Bepaal wat je precies wil
Lees meer