nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij op hun beurt jouw verhaal kunnen delen met de meest prestigieuze organisaties in België. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer
Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer

Een job als Compliance Officer? Nú is het uitgelezen moment!

Elke maand zet Robert Walters een functie in de kijker die sterk bevraagd is op de Belgische arbeidsmarkt. Deze maand richten we onze schijnwerpers op Compliance Officers. De vraag naar Compliance Officers nam sinds begin dit jaar met maar liefst 76% toe in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar*. Rekruteringsspecialist Robert Walters legt uit waarom de vraag zo hoog is.

Wat doet een Compliance Officer precies?

Compliance Officers zorgen ervoor dat een organisatie op een legale en ethische manier functioneert en dat de reputatie en integriteit van het bedrijf beschermd wordt. Ze zien er op toe dat de organisatie waarvoor ze werken aan alle externe regels en wettelijke vereisten voldoen en dat het interne beleid gerespecteerd wordt. Daarnaast gaan ze samen met het management en andere medewerkers mogelijke risico’s identificeren. Op basis van deze bevindingen wordt het interne beleid voortdurend herzien en geactualiseerd, zodat ook de juiste strategische beslissingen kunnen genomen worden.

Welke vaardigheden en opleiding zijn nodig om succesvol te zijn als Compliance Officer?

Om te weten welke wetten en regels van toepassing zijn voor de organisatie waarvoor hij werkt, is een juridische achtergrond belangrijk. Een diploma Rechten vormt een prima basis om de regels en wetten te kunnen vertalen naar de bedrijfsactiviteiten. Een eerdere ervaring in audit of risk management is een mooie plus, maar geen must. Belangrijker is de erkenning als ‘Certified Compliance Officer’. Professionals die in zichzelf investeren en voor dit examen slagen, verhogen hun kansen op de jobmarkt daarmee aanzienlijk. Maar de juiste opleiding alleen volstaat uiteraard niet. Sterke communicatieve vaardigheden en inlevingsvermogen zijn essentieel. Als Compliance Officer sta je immers in dagelijks contact met verschillende departementen en het management team, en moet je erop toezien dat alle betrokken partijen de wetten en regels toepassen. Dat kan soms leiden tot conflicten, dus overtuigingskracht en gevoel voor diplomatie zijn belangrijk. Daarnaast moet je kunnen anticiperen, analyseren en kritisch denken.

De wetgeving evolueert voortdurend en de regels moeten nauwgezet toegepast worden in de organisatie. Dat brengt stress met zich mee, dus ook daar moet je als Compliance Officer kunnen mee omgaan. Tot slot bevinden heel wat Compliance Officer vacatures zich in de regio Brussel. Een goede kennis van het Nederlands en het Frans is dus onontbeerlijk, net als het Engels aangezien de interne communicatie binnen de organisatie vaak in het Engels verloopt.

Is de vraag naar Compliance Officers groot?

De banksector staat onder druk om ervoor te zorgen dat alle wetten en regels strikt gerespecteerd worden. Omdat de wetgeving voortdurend evolueert en organisaties – zeker nu – zich niet kunnen permitteren om risico’s te nemen en bijvoorbeeld verkeerde investeringen te doen, is het meer dan ooit belangrijk om over een sterk compliance team te beschikken. Dat merken we heel duidelijk in de vraag naar compliance specialisten. 

Het aantal vacatures steeg sinds begin dit jaar met maar liefst 76% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In grote bedrijfsstructuren volstaat 1 compliance specialist uiteraard niet.

Meerdere Compliance Officers bieden er operationele ondersteuning aan de Head of Compliance en werken ook actief mee aan projecten binnen anti-money-laundering, fraude en terrorismebestrijding bijvoorbeeld.

Welk advies kan je geven aan professionals die een functie binnen compliance overwegen?

Startende professionals met een Master in Rechten die op zoek zijn naar een uitdagende job met mooie toekomstperspectieven, moeten zeker ook eens kijken naar opportuniteiten binnen de financiële wereld. Het merendeel van de compliance vacatures vinden we terug in het bank en verzekeringswezen. Maar elke grote organisatie die reputatie- en risicogericht is, beschikt over één of meerdere compliance professionals.

Het nauwgezet opvolgen van de wetgeving en toezien op de implementatie ervan maakt dat je als Compliance Officer een heel belangrijke rol in de toekomst van de organisatie speelt. Spreekt de functie van Compliance Officer je aan, dan is het zeker aangeraden om het CCO examen (Certified Compliance Officer) af te leggen om je kansen op de arbeidsmarkt te verhogen. Ga je graag een stapje verder en wil je meer doen dan enkel hetgeen van je verwacht wordt om je leidinggevende te ondersteunen, dan zal je ook sneller doorgroeien. En wie weet wordt je op termijn dan de Head of Compliance met een volledig team onder jou.

Aan welk salaris mag een Compliance Officer zich verwachten?

Gemiddeld verdient een Compliance Officer tussen de 4000 – 5000 EUR bruto per maand. Een Senior Compliance Officer of Compliance Manager met een aantal jaren ervaring mag een bruto maandloon van 6000 – 7000 EUR verwachten. Dat loon wordt in de meeste organisaties verder aangevuld met een verzekeringspakket, gsm en laptop en maaltijdcheques of een bedrijfsrestaurant. Van zodra je als Head of Compliance een heel team superviseert, stijgt je loon gemiddeld tot 10,000 EUR bruto per maand en komt er een bonus en bedrijfswagen bij.

*Bron: Jobfeed.
 

Op zoek?

Sta je open voor een nieuwe uitdaging binnen compliance? Bekijk onze meest recente vacatures. Nood aan nieuwe medewerkers? Stuur uw vacature door.

Dit artikel delen

Handige links

Job alert aanmaken
Salary Survey
Carrière-advies
Neem contact met ons op

Contacteer een van onze gespecialiseerde consultants om meer te weten te komen

Gerelateerde artikels

Bekijk alle inhoud

Een job vinden die echt bij u past

Wanneer u vindt dat u toe bent aan de volgende stap in uw loopbaan, bedenk dan goed wat uw volgende functie u moet bieden. Inzicht in uw persoonlijke eigenschappen en vaardigheden is van cruciaal belang bij het succesvol zoeken naar een nieuwe job. Om de zoektocht naar uw droomjob te vergemakkelijke

Lees meer

Hoe kiezen tussen 2 jobaanbiedingen

Het klinkt misschien als een droom, maar het is vaak moeilijk om te kiezen tussen twee jobaanbiedingen. Marie Parmentier, Manager bij Robert Walters, deelt enkele cruciale zaken om in acht te nemen wanneer u moeilijk kan beslissen. Laat hen niet wachten “Sommige bedrijven geven tot één week de tijd

Lees meer

Een nieuwe job vóór het eindejaar?

Bent u al een paar maanden onafgebroken aan het solliciteren en wil u liefst een pauze inlassen nu het einde van het jaar in zicht is? Of misschien heeft u besloten om te wachten tot volgend jaar om uw carrière een nieuwe wending te geven? Hoewel veel werkzoekenden vaak wachten tot het begin van het

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Vervoeg ons wereldwijd team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een aangename werksfeer en een professionele opleiding.