Hoe kiezen tussen 2 jobaanbiedingen
Het klinkt misschien als een droom, maar het is vaak moeilijk om te kiezen tussen twee jobaanbiedingen. Marie Parmentier, Manager bij Robert Walters, deelt enkele cruciale zaken om in acht te nemen wanneer u moeilijk kan beslissen.
Laat hen niet wachten
“Sommige bedrijven geven tot één week de tijd om een beslissing te nemen, hoewel dit grotendeels zal afhangen van de structuur en duurtijd van hun rekruteringsproces,” legt Marie uit. “Gedurende het interview zou u reeds een idee moeten hebben of de job u ligt of niet. Een laattijdig antwoord kan dus negatief reflecteren op uw besluitvormingsvaardigheden en kan er zelfs toe leiden dat de aanbieding geheel wordt ingetrokken.”
Denk op lange termijn
Eén van de voornaamste redenen waarom iemand verandert van job, is om z’n carrière verder uit te bouwen. Het is dus belangrijk om na te denken over de ambities die u voor ogen hebt op lange termijn. Elke beslissing die u maakt op vlak van uw carrière, zal uiteindelijk een impact hebben op uw ambities. Daardoor is het nóg belangrijker om de juiste keuzes te maken.
“De ambities die u voor ogen hebt, moeten dienen als streefdoel. De keuze voor een nieuwe uitdaging zou u verder op de carrièreladder moeten plaatsen naar dat streefdoel.”
Wees voorzichtig met ‘push’ factoren
“Bij het overwegen van een jobaanbieding moet u uzelf de vraag stellen of de functie u voldoening zal geven, rekening houdend met de redenen waarom u oorspronkelijk begon uit te kijken naar een nieuwe uitdaging.” Iedereen ervaart wel eens situaties die hen wegdrijven van hun huidige job, maar als de nieuwe jobaanbieding geen antwoord biedt op de deze problemen, zal u nog steeds geen voldoening uit uw werk halen en zal u zich afvragen of dit het wel allemaal waard was. “Maak het uzelf niet nog zwaarder door een foute beslissing te nemen.”
Beoordeel het evenwicht tussen werk en privé
Het nodige evenwicht tussen werk en privé binnen een job is verschillend van persoon tot persoon. Ga dus zeker na welke impact de functie zal hebben op uw noden en behoeften. Voor mensen met een jong gezin of andere verantwoordelijkheden, zullen de mogelijkheden om thuis te werken of flexibele werkuren meer een vereiste zijn. “Ga ook zeker na waar de organisatie gelegen is en of u al dan niet kan pendelen. Dit kan een aanzienlijk effect hebben op uw dagelijks leven, alhoewel andere voordelen zoals kinderopvang of een fitnessabonnement eveneens verzachtend kunnen werken.”
Ga na of de bedrijfscultuur bij u past
De bedrijfscultuur is vaak doorslaggevend in het aannemen van een jobaanbieding, aangezien u er zeker van moet zijn dat u elke dag met een positieve mindset kan gaan werken. Wat precies een goede bedrijfscultuur tot stand brengt, is afhankelijk van ieder individu. Probeer inzicht te krijgen over de werkplek om zo te kunnen oordelen of het een juiste match is voor u of niet. Dit kan door vrienden en ex-werknemers te bevragen naar hun ervaringen aangezien zij de business goed kennen. “Ga na welke soorten functies u leuk vond in het verleden en of de nieuwe jobaanbiedingen dicht aansluiten bij die ervaring.”
Reflecteer over het sollicitatiegesprek
De magie ontstaat reeds tijdens het sollicitatiegesprek. Het is immers de beste kans om een idee te krijgen over de manier van werken binnen het bedrijf. Ook al kan u nog geen compleet beeld scheppen over de na een eerste verkennend gesprek, weet u toch al een beetje wat u kan verwachten. “Uit een goed interview kan u reeds opmaken hoe een standaard werkdag er zal uitzien en kan u inschatten hoe de bedrijfscultuur is. Dit zal het nemen van een beslissing vergemakkelijken.”
Staar u niet blind op het loon
“Het loon is zeker een belangrijke zaak om in overweging te nemen bij een jobaanbieding en het moet een eerlijk beeld geven over het verwachte niveau van werk. Maar het mag niet de enige factor zijn die er toe leidt of u een job aanneemt of weigert.” Een job kan ook andere voordelen bieden zoals meer verantwoordelijkheid of meer aanzien. “Als u een beslissing wil nemen die niet voornamelijk afhangt van het loon, negeer het financiële pakket en focus op wat u aantrekt in de twee jobaanbiedingen.”
Vertrouw op uw gevoel
“Als u de juiste vragen hebt gesteld gedurende het sollicitatiegesprek en u goed geïnformeerd bent over beide organisaties en de aangeboden offertes, bent u goed voorbereid om een wel doordachte beslissing te nemen.” Een nieuwe functie aannemen brengt echter altijd risico’s met zich mee, los van het feit dat u goed over uw beslissing hebt nagedacht. “Het is zeker niet slecht om risico’s uit de weg te gaan gedurende de zoektocht naar een nieuwe uitdaging, maar tegelijkertijd moet u ook vertrouwen op uw gevoel en de kans wagen!”
Een beslissing kunnen nemen?
Ontdek hier welke stappen u dient te zetten eenmaal u een nieuwe jobaanbieding heeft aanvaard.
Gerelateerde artikels
Bekijk alle inhoudToon enthousiasme wanneer u een nieuwe job accepteert en volg de mondelinge overeenstemming op met een schriftelijke bevestiging. Het is belangrijk dat u aan de werkgever laat blijken dat u ernaar uitkijkt om voor het bedrijf te werken en dat u vastbesloten bent een voortvarend begin in uw functie t
Lees meerU heeft net een nieuwe job aangeboden gekregen, maar wanneer u uw ontslag indient, krijgt u een tegenvoorstel van uw huidige werkgever. Wat nu? Hier zijn alvast een aantal vragen die u zichzelf kan stellen alvorens u een keuze maakt. 1. Waarom heb ik in eerste instantie een nieuwe job overwogen? Ver
Lees meerEen tijdje geleden besloot je een nieuwe professionele weg in te slaan, maar nu heb je op een of andere manier toch heimwee naar je vorige werkgever. En wanneer je ineens een interessante vacature bij hen ziet, begint er toch iets te kriebelen. Kan je zomaar terugkeren? Hoe pak je dat best aan? Teru
Lees meer