Indruk maken met je elevator pitch doe je met deze tips
De elevator pitch. Iedereen weet wel wat het is. Het is het ideale moment om je idee, of tijdens een sollicitatiegesprek, jezelf te verkopen. In minder dan een minuut is het de bedoeling om je idee zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Dat is echter niet zo simpel: elk woord telt, dus freestylen is geen goed idee.
Hoe zorg je ervoor dat je met een krachtige en aantrekkelijke elevator pitch naar je volgende sollicitatiegesprek gaat? Robert Walters geeft een aantal tips.
Goed begonnen is …
Een goede openingszin voor je persoonlijke elevator pitch is erg belangrijk. Wanneer je tijdens een sollicitatiegesprek gevraagd wordt om jezelf te pitchen, dan begin je best altijd met het noemen van je naam en je kernboodschap. Zo weet je interviewer meteen waar je voor staat. Goed aan je elevator pitch begonnen, is half gewonnen
Je kernboodschap kan zijn: ik heb een plan om uw bedrijf beter te maken door dit of dat te doen, of ik heb X aantal jaar ervaring in het vak. Dat klinkt misschien saai, maar het is de belangrijkste boodschap voor je gesprekspartner, en die blijft bij mensen hangen als je hem als openingszin gebruikt.
Onmisbaar ingrediënt
In een sollicitatiegesprek verkoop je in principe jezelf. Het benoemen van je kernkwaliteiten is daarbij een onmisbaar ingrediënt. Iedereen heeft een aantal sterktes. Het gekke is dat we die zelf vaak niet zien, waardoor het moeilijk is om ze tijdens een sollicitatiegesprek aan te halen. Om jouw kernkwaliteit te vinden, kan je bijvoorbeeld rondvragen in je persoonlijke en professionele omgeving. Vraag de mensen om je heen hoe ze jou zouden typeren. Vraag bijvoorbeeld aan je leidinggevende: wat zijn volgens jou mijn sterke punten? Daarnaast zijn er talloze websites en beschikbare testen die je die je je kernkwaliteiten helpen vinden.
Het is altijd goed om uit te zoeken waar jouw kracht zit. Dit kan je zowel in je persoonlijke als je professionele leven enorm helpen.
Kort en krachtig
De richttijd van een echte ‘elevator pitch’ zit tussen de 30-60 seconden. Je moet in die tijd concreet kunnen vertellen wie je bent, wat je hebt gedaan en wat je graag zou willen doen. Hou het bondig, en wees niet bang dat je te weinig vertelt. Een elevator pitch is niet bedoeld om je levensverhaal uiteen te zetten, en een minuut gaat sneller voorbij dan je denkt. Mocht er voor je gesprekspartner toch nog iets niet duidelijk zijn, zal hij daar vanzelf wel dieper op ingaan na de elevator pitch.
Stopwoordjes vermijden
Bijna iedereen gebruikt stopwoordjes en het is ook moeilijk om het te voorkomen. Een tip is om dit in je dagelijks leven sowieso zoveel mogelijk te vermijden. Probeer je bewust te worden van jezelf en in te grijpen wanneer je merkt dat je ‘eh’ wil zeggen. Het is een stopwoordje dat we gebruiken om stiltes op te vullen, maar het is juist krachtig als er korte stiltes vallen in een gesprek. Train jezelf hierin, en je zult merken dat je ook tijdens je elevator pitch geen ‘eh’ meer zegt.
Oefen met een vriend of familielid
Sommige professionals zijn bang om arrogant over te komen wanneer ze hun prestaties opnoemen tijdens hun pitch, maar dat ligt waarschijnlijk meer aan hun eigen bescheidenheid. Je hebt waarschijnlijk hard gewerkt om jouw doelen te bereiken, en het is zeker oké om hier trots op te zijn. Oefen je pitch voor een vriend of familielid. Zij kunnen beter zien hoe jij overkomt en aangeven of je arrogant overkomt, of juist zelfverzekerd en authentiek.
Delen op LinkedIn?
Zeker! Een video of geschreven versie van je elevator pitch doet het altijd goed op LinkedIn. Omdat je in korte tijd duidelijk maakt wat je te bieden hebt en waar je naar op zoek bent, is dit een goede manier om je zichtbaarheid naar potentiële werkgevers te vergroten. Voor je het weet word je via je netwerk gelinkt aan je droomjob.
Meer weten?
Lees onze andere tips en advies voor een succesvolle carrière. Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk dan zeker onze vacatures.
Gerelateerde artikels
Bekijk alle inhoudAangezien sociale media steeds meer een rol spelen in werk en privéleven, dienen professionals in te zien hoe deze hun carrière en hun inspanningen om een nieuwe job te vinden kunnen beïnvloeden. Meer dan de helft van werkgevers checkt toekomstige werknemers op sociale media alvorens hen een aanbod
Lees meerIn de dynamische wereld van werk en deadlines kunnen zich talloze uitdagingen voordoen die onze productiviteit en efficiëntie in gevaar brengen. Zitten er voor jou te weinig uren in de dag en zie je door de bomen het bos niet meer? Robert Walters overloopt enkele van de meest voorkomende uitdagingen
Lees meerAls Gen Z-professional heb je een frisse blik, digitale skills, en een sterk gevoel voor wat betekenisvol is. Toch zijn er uitdagingen die specifiek eigen zijn aan jouw generatie. Jens Spittael-Speeckaert, director bij global talent solutions specialist Robert Walters, somt de grootste uitdagingen w
Lees meer