Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Tips voor een gepaste reactie
Proficiat! Je hebt een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek in je mailbox ontvangen. Dit betekent dat de werkgever of recruiter iets in jouw cv of profiel heeft gezien en jou de kans wil geven om je vaardigheden en ervaringen voor te stellen. De eerste selectieronde heb je met andere woorden al doorstaan. Hoe pak je dit verder aan?
Hier zijn enkele tips om gepast en professioneel te reageren op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.
Reageer tijdig
Het is belangrijk om zo snel mogelijk te reageren op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Dit laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in de vacature. Idealiter stuur je binnen de 24 uur jouw antwoord. Wacht je langer, riskeer je dat je nonchalanter of minder enthousiast overkomt dan kandidaten die je voor zijn.
Bevestig de afspraak
Zorg ervoor dat je de datum, tijd en locatie van het interview bevestigt in je e-mail. Zo is het voor de interviewer meteen duidelijk dat je akkoord gaat met de voorgestelde afspraak. Zijn er nog andere details die je moet weten, zoals met wie je een afspraak hebt of wat je mee moet nemen, vraag het dan zeker na.
Wees dankbaar
Spreek je waardering uit voor de uitnodiging voor het gesprek. Zo bouw je een positieve relatie op met de werkgever of recruiter.Laat gerust jouw enthousiasme blijken, maar houd je toon wel professioneel. Vermijd het gebruik van uitroeptekens of informele woorden zoals “super” of “tof”. Met zinnen als “Hartelijk bedankt voor deze kans” en “Ik verheug me erop u te ontmoeten” maak je je blijdschap over de uitnodiging duidelijk maar blijf je wel respectvol.
Lees je e-mail na
Een foutje is snel gebeurd, dus kijk je e-mail zeker grondig na op typ- en grammaticafouten voordat je hem verstuurt.
Besteed extra aandacht aan de schrijfwijze van de naam van jouw interviewer. Zo maak je een goede indruk en toon je aandacht voor details.
Bereid je voor
Zodra je de details hebt bevestigd, is het tijd om je voor te bereiden op het gesprek. Onderzoek het bedrijf en de rol waarvoor je op gesprek gaat, denk na over veelgestelde vragen en oefen je antwoorden in. Vergeet niet dat de uitnodiging voor het gesprek slechts de eerste stap is in het aanwervingsproces. Zorg ervoor dat je tijdens het volledige proces je beste beentje voorzet om je kansen op de job te vergroten.
Toch geen interesse?
Het is natuurlijk mogelijk dat je je uit de sollicitatieprocedure wenst terug te trekken. Je hebt ondertussen misschien een andere job gevonden, of je bent van mening veranderd over de functie. Indien je toch niet wenst in te gaan op de uitnodiging, laat dit dan zo snel mogelijk weten aan de interviewer. Formuleer een respectvol en eerlijk antwoord. Door je kandidatuur op een professionele manier in te trekken, laat je de deur open voor eventuele toekomstige kansen. Je weet immers nooit wanneer deze werkgever of recruiter jouw pad opnieuw zal kruisen.
Meer weten?
Bekijk ook onze andere carrièretips. Benieuwd welk salaris je mag verwachten? Onze gratis digitale salary survey tool laat je toe om je salaris te vergelijken met dat van gelijkaardige profielen in je vakgebied.
Gerelateerde artikels
Bekijk alle inhoudVoor recruiters is het helpen van sollicitanten bij de voorbereiding op hun sollicitatiegesprek een belangrijk onderdeel van hun werk. Zij weten dan ook precies waar het hart van werkgevers sneller van gaat kloppen. Wij geven daarom graag een antwoord op vragen die regelmatig gesteld worden aan onze
Lees meerJe hebt je CV rondgestuurd en je wordt gebeld voor een sollicitatiegesprek… spannend! Maar hoe zorg je ervoor dat je vol zelfvertrouwen het interviewlokaal binnenstapt? Robert Walters zet 6 tips op een rij. Tip 1: Zorg voor jezelf en bereid je voor Goed voorbereid zijn zorgt ervoor dat je je minder
Lees meerNa het perfectioneren van uw CV, het foutloos solliciteren en het afronden van een geweldig interview, zijn veel kandidaten geneigd om gewoon te wachten op de beslissing van de personeelsmanager, in de overtuiging dat ze verder niets meer kunnen doen om hun kansen te vergroten om de job te bemachtig
Lees meer