Interview follow up – 4 nuttige tips
Na het perfectioneren van uw CV, het foutloos solliciteren en het afronden van een geweldig interview, zijn veel kandidaten geneigd om gewoon te wachten op de beslissing van de personeelsmanager, in de overtuiging dat ze verder niets meer kunnen doen om hun kansen te vergroten om de job te bemachtigen. Het opvolgen van een interview speelt echter een belangrijke rol om wat extra voorsprong te hebben op andere kandidaten die ook voor deze job solliciteerden.
Het vinden van de juiste balans tussen volhardend zijn zonder de personeelsmanager lastig te vallen is van groot belang. Door professioneel te blijven en de aanvaardbare termijn interview-opvolging te respecteren, toont u uw vastberadenheid en enthousiasme die u kunnen helpen om uw ideale job te pakken te krijgen.
1. Stuur een bedankt-bericht
Een eenvoudig bericht sturen naar de interviewer om hem te bedanken voor zijn tijd is een prima manier om in contact te blijven met hem en zorgt ervoor dat u 'on top of mind' blijft bij de interviewer. Door aparte berichten te sturen naar elke persoon die u ontmoette, toont dat u aandacht heeft voor detail en dat u het belang van contact te houden met alle betrokken partijen belangrijk vindt. Zorg ervoor dat uw 'bedankt-bericht' zo spoedig mogelijk volgt op het interview - zeker binnen de 24 uur.
2. Vraag naar de volgende stap
Beleefd vragen wanneer u feedback mag verwachten van de personeelsmanager dient een van uw prioriteiten te zijn bij elk interview. Aan de hand van deze informatie heeft u een deadline om naartoe te werken zonder overactief over te komen. Wanneer u binnen deze termijn niets hoort, heeft u een geldige reden om hen te contacteren en te vragen naar hun beslissing.
Een mail ter opvolging na de verwachte datum van de beslissing toont dat u betrokken bent en enthousiast over de functie.
Denk eraan hen nogmaals te bedanken voor hun interviewtijd en zeg dat u alle bijkomende informatie die ze nodig hebben om een beslissing te nemen over de finale kandidaat zeker kan bezorgen.
3. Vraag om een connectie op LinkedIn
Iedere professionele interactie is een mogelijkheid om te netwerken en job interviews vormen hier geen uitzondering op. Maak er tijdens het interview de gewoonte van om een goede reden te vinden om te linken met de personeelsmanager via LinkedIn, bijvoorbeeld om een interessant artikel dat u recent las te delen.
Naast het tonen dat u het belang van netwerken begrijpt, heeft u op die manier ook een nieuw professioneel contact, ook als u in het slechtste geval de job niet binnenhaalt. "Denk eraan om eerst de vraag te stellen alvorens u een LinkedIn verzoek stuurt naar uw interviewer," voegt Özlem Simsek toe. "Hoewel de meeste managers geen probleem hebben met een plots LinkedIn verzoek, is het toch beter om te tonen dat u een consciëntieuze houding aanneemt wat betreft online netwerken."
4. Volg regelmatig op wanneer het rekruteringsproces lang duurt
In sommige gevallen zullen bedrijven rekruteringsprocessen 'on hold' zetten omwille van budgettaire redenen of een interne reorganisatie. In zulke gevallen kan het voor kandidaten verleidelijk zijn om gewoonweg af te haken, maar wanneer het om een job gaat die u écht wil, dan mag dit niet de enige optie zijn.
Berichten waarin u herhaaldelijk vraagt of er enige verandering is wanneer de functie zal ingevuld worden zijn hoogstwaarschijnlijk niet succesvol, maar contact houden kan wel belangrijk zijn.
"Denk terug aan het gesprek dat u had met uw interviewer - hebben ze algemeen loopbaanadvies gegeven of spraken ze over bepaalde onderwerpen waarin ze interesse hebben?" zegt Özlem Simsek. "Zoek naar relevante artikels die u met hen online kan delen. Door deze manier van communicatie ongeveer één keer per maand open te houden, verhoogt u uw kansen om op de hoogte gehouden te worden wanneer er zich nieuwe opportuniteiten voordoen in het bedrijf."
Heeft u alle interviewrondes vlot doorlopen?
Lees dan zeker ook onze tips om uw salaris te onderhandelen.
Gerelateerde artikels
Bekijk alle inhoudHet sollicitatiegesprek is hét moment waarop een recruiter nagaat of u een goede match bent voor een bepaald bedrijf. Het is eveneens het moment waarop u zelf te weten kan komen of het bedrijf en de functie bij u passen. Wilt u zoveel mogelijk informatie verzamelen tijdens het interview, dan denkt u
Lees meerVol enthousiasme heb je het contract met je nieuwe werkgever ondertekend. Maar vooraleer je toast op je nieuwe job moet je nog één ding doen: je ontslag indienen. En dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan: je moet je leidinggevende en je collega’s vertellen waarom je de firma wil verlaten en je o
Lees meerDe elevator pitch. Iedereen weet wel wat het is. Het is het ideale moment om je idee, of tijdens een sollicitatiegesprek, jezelf te verkopen. In minder dan een minuut is het de bedoeling om je idee zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Dat is echter niet zo simpel: elk woord telt, dus freestylen is g
Lees meer