Voor optimaal bedrijfsresultaat is diversiteit in de boardroom nodig
Eén op drie dat was de quotawet van 2011 die beursgenoteerde ondernemingen opgelegd kregen qua aantal vrouwelijke bestuurders tegen 2017. Nu staat de teller voor vrouwelijke bestuurders op iets meer dan 33 procent. “Goed nieuws, maar we zijn er nog niet” zegt Özlem Simsek, Managing Director bij rekruteringsspecialist Robert Walters.
Zij verwacht dat diversiteit in de boardroom, zowel het aantal vrouwen als professionals met een niet-Belgische achtergrond, verder zal toenemen. Door internationalisering en door duurzaam ondernemen. En door de coronacrisis.
In België bestaat er voorlopig geen verplichting voor organisaties om vrouwen op te nemen in het top management. Wél moet de raad van bestuur van een bedrijf uit minstens één derde vrouwen bestaan. Dat quotum hebben we inmiddels gehaald. Kleine en middelgrote bedrijven kregen tijd tot 2019 om aan deze verplichting te voldoen. Maar daar zien we dat dit voor een op de drie bedrijven nog niet het geval is momenteel.
Quota of niet?
Quota rond diversiteit wettelijk verplicht maken voor organisaties kan werken, maar is niet ideaal. Meer en meer organisaties zien de voordelen van diversiteit op de werkvloer in: een gezonde mix in het personeelsbestand stimuleert immers de productiviteit, de creativiteit en de betrokkenheid van iedereen. Organisaties die nieuw talent aan boord halen, kiezen uiteraard voor de beste match. Wanneer er meerdere geschikte kandidaten zijn, zien we regelmatig dat diversiteit een doorslaggevende rol speelt. “In vergelijking met een aantal jaren geleden, kijken werkzoekenden de dag van vandaag ook met een kritisch oog naar de ‘employer brand’ van een organisatie, alvorens er te solliciteren. Hoe gaan ze om met bijvoorbeeld het welzijn en de veiligheid van hun werknemers en het milieu? Wanneer organisaties massaal inzetten op duurzaam ondernemen, hoeven er zelfs geen quota te komen.”
Corona aanjager flexibel werken
Een van de voornaamste redenen waarom vrouwen niet vaak genoeg doorstromen naar topfuncties is omdat zij in grotere mate deeltijds werken en minder overuren presteren. De publieke sector, waar een betere balans is tussen werk en privé en waar meer flexibiliteit is, loopt dan ook voorop als het gaat om vrouwen aan de top.
Net deze flexibiliteit sijpelt volgens Özlem Simsek nu ook door in het bedrijfsleven vanwege de coronacrisis. “In de publieke sector werd flexibel werken voorheen makkelijker geaccepteerd dan bijvoorbeeld bij een Angelsaksische multinational, maar door corona organiseert nu iedereen zijn tijd meer zelf. Omdat we thuiswerken, of noodgedwongen omdat we de kinderen overdag moeten helpen bij het afstandsonderwijs.”
Özlem verwacht niet dat deze trend na de pandemie veel zal veranderen en ziet nu al dat het bedrijfsleven flexibeler wordt wanneer het gaat om de indeling van de eigen tijd en thuiswerken, waardoor de eisen van de private sector beter aansluiten op de wensen van vrouwen in executive posities.
Zorgt dit model straks voor meer vrouwen aan de top van het bedrijfsleven, dan wordt het ook makkelijker om in de toekomst een meer diverse boardroom samen te stellen. Özlem: “Bij executive posities is het heel belangrijk dat je de industrie al kent. Omdat het percentage topvrouwen in de publieke sector en de zorgsector al jaren hoog ligt, is het makkelijker om daar iemand op c-level aan te trekken die van een andere organisatie overkomt. Hoe meer vrouwen in de toekomst ook in het bedrijfsleven topfuncties bekleden, hoe makkelijker het zal worden om executive vacatures door vrouwen te laten invullen.”
Internationalisering zorgt voor meer culturele diversiteit
Zorgen duurzaam ondernemen en corona op termijn voor meer vrouwen in de boardroom, daar heeft de steeds verdergaande internationalisering en globalisering hetzelfde effect voor topmensen met een niet-Belgische achtergrond.
De voorbije tien jaar is het aantal studenten met een niet-Belgische nationaliteit aan de Vlaamse hogescholen en universiteiten met bijna 10% gegroeid. Op dit moment heeft 12,1% van alle studenten een niet-Belgische nationaliteit. De toename van het aantal internationale studenten in het Vlaams hoger onderwijs zorgt volgens Özlem ook voor een (toekomstige) groei in het aantal executives met een meer diverse achtergrond. Maar niet alle buitenlandse studenten blijven ook na hun studie in België om er te werken. Zij die dat wél doen, zijn voornamelijk diegene met veel drive, ondernemerschap en ambitie. We zien het aantal internationale kandidaten voor executive posities dan ook steeds meer toenemen. Een shortlist met de helft niet-Belgische achtergrond zien organisaties dan ook heel graag komen.
Özlem: “Heel veel organisaties, van KMO tot multinational, hebben tegenwoordig klanten en leveranciers van over de hele wereld. Dan moet je ook diverse culturen hebben binnen je organisatie. Zijn er alleen maar Belgen werkzaam in jouw organisatie en doe je bijvoorbeeld veel zaken met China, dan behaal je volgens mij nooit een optimaal bedrijfsresultaat.”
Diversiteitsstrategie
Özlem pleit al jaren voor een heldere diversiteitsstrategie bij organisaties door transparant te zijn over waar ze nu staan en waar ze naar streven. “Zonder doel geen resultaat, dus spreek je uit wanneer je meer diversiteit wil in de topfuncties binnen je organisatie. Als rekruteringsspecialist kunnen wij hierbij helpen, al zullen wij altijd de best geschikte kandidaten voordragen, ongeacht geslacht of achtergrond.”
Meer weten?
Lees meer over gelijkheid, diversiteit en inclusie.
Gerelateerde artikels
Bekijk alle inhoudHet is een ware luxe voor professionals: op dit moment zijn er meer vacatures dan er werkzoekenden zijn. Uit recente statistieken van het Vlaams Ministerie van Werk blijkt dat het aantal vacatures het afgelopen jaar bijna is verdubbeld. Internationaal rekruteringskantoor Robert Walters verwacht dan
Lees meerDe coronaperiode bracht enkele drastische veranderingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan het thuiswerk dat bij veel organisaties nu (deels) de norm is. Uit een recente Europese enquête van internationaal rekruteringskantoor Robert Walters blijkt echter dat bijna twee derde van de werknemers zich
Lees meerUit de recente e-guide ‘Act like a start up and recruit the best talent’ van internationaal rekruteringskantoor Robert Walters bleek al dat de helft van de bevraagde professionals enkel een start-up zou overwegen bij een volgende carrièrestap. Veel organisaties dreigen dus hun talent te verliezen aa
Lees meer