Zo sla je een promotie af zonder je carrière te schaden
In de loop van hun carrière streven veel werknemers naar de beloning en erkenning die een promotie met zich meebrengt. Hoewel het vaak als een mijlpaal wordt beschouwd, zijn er momenten waarop het afwijzen van een promotie een weloverwogen beslissing kan zijn, zowel op professioneel als persoonlijk vlak.
Internationaal rekruteringskantoor Robert Walters biedt inzichten in waarom en hoe men een promotie kan weigeren.
Redenen om te weigeren
Balans tussen werk en privé: Bijna een derde (31%) van professionals die in 2025 van job wensen te veranderen, doen dit met oog op een betere work-life balans, zo blijkt uit Robert Walters’ recente salarisstudie. Een gezonde balans tussen werk en privéleven is dan ook essentieel voor je persoonlijk welzijn. Gepromoveerd worden naar een nieuwe rol kan meer verantwoordelijkheden en werkdruk met zich meebrengen, wat ten koste kan gaan van deze balans.
Expertise versus leiderschap: niet alle vakexperts gedijen even goed in een leidinggevende rol. Het weigeren van een promotie kan voortkomen uit de erkenning van je sterke punten en het besef dat die beter tot uiting komen in een specialistenrol dan in het managen van een team.
Persoonlijke situatie: veranderingen in persoonlijke omstandigheden zoals gezondheid, familiale verplichtingen of andere externe factoren kunnen een begrijpelijke reden zijn om een hogere functie af te wijzen.
Toekomstige carrièredoelen: soms past een aangeboden promotie niet bij de beoogde richting die je voor je carrière in gedachten hebt. Weigeren kan dan een strategische keuze zijn om vast te houden aan jouw langetermijnvisie.
Tevreden in huidige rol: als je al volledig tevreden bent met je huidige positie, kan een promotie meer stress en verantwoordelijkheden met zich meebrengen waar je niet naar op zoek bent.
Juiste benadering
Het weigeren van een promotie kan worden gezien als een gebrek aan ambitie en invloed hebben op hoe anderen je carrièreontwikkeling zien. Toch kan dit een kans zijn om een positieve boodschap over te brengen: het toont aan dat je zelfbewust bent en een heldere visie hebt op je carrièrepad. Het is daarom cruciaal om de afwijzing op een respectvolle en doordachte manier over te brengen. Enkele tips:
Eerlijke communicatie: Leg je redenen helder uit aan je leidinggevende. Wees eerlijk over je ambities, sterktes en waarom je denkt dat de aangeboden promotie niet past bij jouw groeitraject.
Neem voldoende tijd voor dit gesprek, zodat niets onbesproken blijft.
Alternatieve oplossingen: Stel indien mogelijk alternatieve manieren voor waarop je waarde kunt toevoegen aan de organisatie zonder de aangeboden positie te aanvaarden.
Toekomstgerichte houding: Laat zien dat je bereid bent om te blijven groeien en bij te dragen aan het bedrijf, ook al is het niet in de vorm van de aangeboden promotie. Heb je het gevoel dat je bepaalde vaardigheden mist, zoals bijvoorbeeld people management? Pols dan zeker bij je werkgever naar de mogelijkheden voor extra ondersteuning en opleiding om hierin te groeien. Uit dezelfde salarisstudie van Robert Walters kwam immers naar voren dat 40% van werkgevers openstaat voor het aanbieden van bijkomende opleidingen aan hun werknemers in 2025.
Het is belangrijk om te onthouden dat het weigeren van een promotie een persoonlijke keuze is en dat er geen standaardlijst van 'juiste' of 'foute' redenen bestaat. Denk eraan dat ware groei en voldoening voortkomen uit het maken van keuzes die in lijn zijn met je eigen waarden, doelen en talenten.
Meer informatie?
Klaar om je zoektocht naar een nieuwe uitdaging te starten? Bekijk hier onze meest recente vacatures of raadpleeg onze andere tips en advies om je carrière vooruit te helpen.
Gerelateerde artikels
Bekijk alle inhoudHet is een vraag die veel onderzoekers al lang bezighoudt, en die ongetwijfeld voor veel discussies heeft gezorgd. Waarom zijn vrouwen zo ondervertegenwoordigd in jobs binnen wetenschap, technologie en engineering? Op donderdag 23 juni vieren we ‘International women in engineering day’. Hét uitgelez
Lees meerDe voorbije jaren werd upskilling alsmaar toegankelijker. Wie vooruit wil in z’n carrière, doet er goed aan om regelmatig stil te staan bij z’n eigen vaardigheden en eventuele tekortkomingen. Hoe tevreden ben ik in mijn huidige job? Waar zie ik mezelf over pakweg 1 jaar, 5 jaar,… En wat moet ik doen
Lees meerDe kwaliteit van een presentatie hangt in grote mate af van hoe ze wordt gebracht. Hoe informatief en relevant het onderwerp ook mag zijn, als het slecht gepresenteerd wordt, gaat de boodschap onherroepelijk verloren. Slechts weinigen hebben van nature uitmuntende presentatie skills en de meeste men
Lees meer