nl

Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer

Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer

Contacteer ons

Zowel wereldwijd als lokaal bedienen wij de Belgische arbeidsmarkt vanuit onze kantoren in Antwerpen, Brussel, Gent, Groot-Bijgaarden en Zaventem.

Neem contact op
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij op hun beurt jouw verhaal kunnen delen met de meest prestigieuze organisaties in België. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer
Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer
Contacteer ons

Zowel wereldwijd als lokaal bedienen wij de Belgische arbeidsmarkt vanuit onze kantoren in Antwerpen, Brussel, Gent, Groot-Bijgaarden en Zaventem.

Neem contact op

Proclamatie do’s en don’ts

Yes, you did it! Je hebt je laatste jaar succesvol afgerond! Je hebt dit ongetwijfeld al gevierd, maar het moment waarop je eindelijk je diploma in handen krijgt, komt er wellicht nog aan: de proclamatie. Een moment waar je zólang naar uitgekeken hebt...

Zo’n proclamatie is een officieel moment, en kan mogelijk ook wat stress met zich meebrengen. Moet je een speech geven? Wat doe je best aan? Hoe gedraag je je tegenover je ex-docenten? Om je proclamatie met glans te doostaan, zet Robert Walters People de belangrijkste do’s en don’ts even op een rijtje.

De voorbereiding

Je outfit: een proclamatie is een speciale en officiële gelegenheid, het is dus aangeraden om een formele outfit uit de kast te halen. Geen jeans of shorts dus, je wil immers niet ‘underdressed’ tussen je medestudenten staan. Zorg dat je outfit tijdig netjes klaarligt. Vuile schoenen of versleten baskets laat je beter thuis.

Je gasten: wellicht mag je zelf een aantal genodigden meebrengen naar de proclamatie. Denk goed na wie je er graag bij hebt. Ga dus niet in het wilde weg vrienden uitnodigen waar je achteraf misschien spijt van krijgt. Laat je gasten tijdig weten waar en wanneer de proclamatie zal doorgaan.

Je accessoires: je gsm zal je ongetwijfeld niet vergeten, maar zorg er ook voor dat hij volledig opgeladen is. Word je nogal snel emotioneel? Vergeet dan zeker niet om een zakdoek mee te nemen.  
 
De planning: ben je van plan om na de officiële proclamatie een stapje in de wereld te zetten? Mogelijk hebben je ouders een etentje gepland maar wil jij liever direct gaan feesten met je vrienden of ex-medestudenten. Eerst even overleggen thuis is dus geen overbodige luxe.

Voor je naar binnen gaat

Proclamaties zijn vaak enorm druk. Spreek met je familie of vrienden een duidelijke plaats af om voor en na de ceremonie bijeen te komen. Dat spaart je heel wat zoekwerk en getelefoneer in de massa op het moment zelf. 

Ga niet alleen naar de proclamatie, maar probeer te carpoolen met familie of medestudenten. Zo vind je sneller een parkeerplaats en moeten jullie elkaar niet meer zoeken om samen naar binnen te gaan.

Zet je telefoon alvast op stil. Je wil immers niet met rode kaken in de zaal zitten mocht hij toch plots rinkelen.

Tijdens de proclamatie

Wordt jouw naam of die van je medestudenten afgeroepen? Begin dan niet luidkeels te roepen of te applaudisseren. Geef die boodschap ook mee aan je eigen genodigden, zeker als je weet dat ze gewoonlijk nogal enthousiast en uitbundig reageren bij goed nieuws.

Is de lijst van afgestudeerden lang, dan kan zo’n proclamatie nogal uitwijden en kan de verveling toeslaan. Toch is het belangrijk om aandachtig te blijven en de indruk te geven dat je actief aan het luisteren bent. Zijn er medestudenten die een speech geven? Geef ook hen de volle aandacht, en ga zeker niet ongepast lachen of overmatig reageren.

Op de proclamatieviering zullen ook een aantal docenten aanwezig zijn, en krijg je ongetwijfeld de kans om nog een praatje te slaan met hen. Je zal onmiddellijk merken dat de sfeer nu anders is dan tijdens de les. Een grapje tussendoor kan heus geen kwaad, maar hou het wel professioneel.

Had je een goed contact met één of meerdere docenten? Dan is nu een uitgelezen kans om hen te vragen of je hun naam als referentie mag vermelden op je CV.

 

Tijdens de receptie zal waarschijnlijk ook een hapje en drankje aangeboden worden. Overdrijf hierin niet, zeker niet met alcoholische dranken.

Maak van deze gelegenheid ook gebruik om nog even een praatje te maken met je inmiddels ex-medestudenten. Je gelooft het misschien niet, maar ook zij kunnen je helpen bij het uitbouwen van je carrière. Nodig hen uit om te connecteren via LinkedIn, zodat je je netwerk ook daar kan uitbreiden en mooie carrièrekansen niet misloopt.

Na de proclamatie

Nu het officiële moment gedaan is, is het tijd om écht te gaan vieren. Misschien ga je met je familie iets drinken of iets eten. Wanneer dat het geval is, zorg er dan voor dat er een reservatie gemaakt is en dat iedereen weet waar en hoe laat ze verwacht worden. Idealiter is het een restaurant dicht bij de plek van de proclamatie, zodat het gezelschap niet te lang onderweg moet zijn. Thuis vieren is natuurlijk ook een optie: zorg dan voor voldoende hapjes en drankjes.  

Ben je met de wagen? Stap dan niet dronken achter het stuur, maar neem het openbaar vervoer of zorg dat iemand van je gezelschap nuchter blijft zodat je veilig thuis raakt.

 

Meer informatie?

Sta je op het punt je carrière af te trappen? Bezoek onze pagina voor afgestudeerden en kom alles te weten over starterssalarissen, lees onze tips voor een vliegende start van je carrière en bekijk onze huidige jobs voor starters. Contacteer één van onze kantoren en we helpen je graag bij het vinden van je eerste job! 

 

Dit artikel delen
Handige links

Job alert aanmaken

Salary Survey

Carrière-advies

Neem contact met ons op

Contacteer een van onze gespecialiseerde consultants om meer te weten te komen

Gerelateerde artikels

Bekijk alle inhoud
Van student naar professional: 7 tips voor de grote stap

Als laatstejaarsstudent sta je op het punt om je diploma in handen te krijgen en de vertrouwde campus in te ruilen voor de werkvloer. Spannend, toch? Misschien kijk je er reikhalzend naar uit, of krijg je al stress bij het woord sollicitatie? Geen zorgen: de overgang van student naar professional is

Lees meer
Nieuw op de arbeidsmarkt: wat nu?

De jobs liggen voor het rapen, zeker voor jonge professionals die binnenkort hun diploma behalen. Zie jij ook door de bomen het bos niet meer als het aankomt op vacatures? Wat past bij je, hoe pak je een sollicitatiegesprek aan en hoe maak je uiteindelijk de beste keuze? Onze consultants hielpen al

Lees meer
Alles wat je moet weten als startende finance professional

Ben je bijna afgestudeerd en klaar om je carrière in finance te starten? Spannend! De overstap van student naar young professional brengt ongetwijfeld heel wat vragen met zich mee. Hoeveel kan je verdienen? Welke functies zijn er voor starters? En hoe geef je je carrière een kickstart? Jef Timmerman

Lees meer