nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij op hun beurt jouw verhaal kunnen delen met de meest prestigieuze organisaties in België. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer
Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer

Work-life balance: Zo vermijd je regelmatig overwerken

Managers zijn zich niet altijd bewust van de impact die zij kunnen hebben op het privéleven van hun werknemers. Moet dat ene project toch enkele dagen sneller ingediend worden dan voorzien? Of krijg je onverwacht een aantal extra taken toegewezen door afwezigheid van een collega bijvoorbeeld?  Dan is de kans dat je moet overwerken vrij groot. Als dat af en toe gebeurt is dat geen probleem, maar te vaak overwerken kan ook negatieve gevolgen hebben.

Stephen Fournier, senior consultant bij internationaal rekruteringskantoor Robert Walters, geeft enkele tips om te voorkomen dat je te vaak overwerkt. 

Gevolgen voor je gezondheid

Overuren draaien hoort bij de bedrijfswereld. Er bestaat echter een groot verschil tussen af en toe iets langer op kantoor blijven en structureel overwerken. Vorig jaar nog bracht de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een rapport uit rond de nefaste gevolgen van overwerken. De conclusie was duidelijk: té veel overwerken zorgt voor een slechtere gezondheid. Het brengt heel wat stress met zich mee, wat dan weer kan zorgen voor burn-outs, paniekaanvallen en zelfs hartproblemen. 

Gevolgen voor organisaties

Naast gezondheidsproblemen voor de werknemer, kan overwerken ook voor de werkgever nadelig zijn. Wanneer een werknemer bijvoorbeeld uitvalt door een burn-out ten gevolge van een te grote werklast, lijdt de organisatie daar economisch onder. Stephen legt uit: “Gezonde, enthousiaste werknemers zijn goud waard voor een bedrijf. Ze zorgen voor minder ziekteverzuim, een hogere productiviteit en zetten door hun enthousiasme ook andere werknemers aan om nog meer hun best te doen. Wanneer deze werknemers dan te veel werken en vervolgens uitvallen wegens ziekte, is het logisch dat de organisatie daardoor niet zal functioneren zoals normaal, en daar hangen dus ook economische gevolgen aan vast.”

Praat met je leidinggevende

Te vaak overwerken kent dus voornamelijk verliezers. Gelukkig zijn er enkele maatregelen die je kan treffen om niet té vaak langer bezig te zijn met het werk. Merk je bijvoorbeeld dat je leidinggevende op verschillende dagen ‘extra uren’ inplant? Dan kan je eigenlijk niet meer spreken van overuren, want het gebeurt op regelmatige basis. “Durf op tijd aan de alarmbel trekken als dat gebeurt. Praat met je leidinggevende of de HR-manager. Wellicht komen jullie samen tot een oplossing. Lukt dat echter niet, dan kan je ook hulp van buitenaf zoeken. Vakbonden of arbeidsjuristen kunnen je eventueel de raad geven die je nodig hebt.”

Voorzie ontspanning

 Ook voor werknemers die uit zichzelf langer doorwerken, bestaan er enkele minder extreme, maar even effectieve oplossingen. “Zodra je thuiskomt, maak dan ook de switch, en weersta aan de verleiding om nog even wat mails te bekijken. Want voor je het weet ben je weer enkele uren verder” waarschuwt Stephen. “Doe in plaats daarvan iets ontspannend, zoals een film kijken, een wandeling met de hond maken of koken.” 

Vooral op thuiswerkdagen kan het moeilijk zijn om op tijd te stoppen. “Het helpt om een speciale werkplek in huis in te richten, die enkel bedoeld is om te werken. Blijf daar dus niet te lang hangen na de werkuren,” adviseert Stephen. 

Leer loslaten

Daarnaast is het ook belangrijk om niet alle verantwoordelijkheid naar je toe te trekken. Je collega’s zijn om je te helpen, en zij kunnen bepaalde taken ongetwijfeld even goed uitvoeren. “Leer vertrouwen op hun bekwaamheid, en wees niet te perfectionistisch. Ook managers moeten niet alle taken op zich nemen. Voor hen is een goede work-life balance minstens even belangrijk als voor hun medewerkers. Leren delegeren is dus de ‘way to go’” zegt Stephen.

Ken je eigen grenzen

Uiteraard is nu en dan overwerken best ok. “Eigenlijk is het in verband te brengen met ‘flexibiliteit’, wat voor veel professionals vandaag de dag heel belangrijk is. De ene werkdag duurt nu eenmaal langer dan de andere. Het mag vooral niet ongezond worden, en de ‘workload’ op langere termijn moet evenwichtig blijven. Sommige professionals kunnen meer werkdruk aan dan anderen, en halen zelfs extra energie uit lange, productieve dagen. Ga voor jezelf na waar jouw grens ligt. Onthoud goed dat wie kiest voor een gezonde work-life balance, uiteindelijk altijd beter werk zal leveren, zeker op lange termijn,” besluit Stephen. 

Iedereen is anders, dus waar de grens tussen gezond en ongezond ligt, verschilt van persoon tot persoon.


Meer weten?

Bekijk al onze carrièreadviezen of neem contact op met één van onze kantoren. Ben je toe aan een nieuwe uitdaging, neem dan gerust een kijkje naar onze meest recente vacatures.

Dit artikel delen

Handige links

Job alert aanmaken
Salary Survey
Carrière-advies
Neem contact met ons op

Contacteer een van onze gespecialiseerde consultants om meer te weten te komen

Stephen Fournier

Senior Consultant | Financial Services | Brussel
T: 0471 61 16 06

Gerelateerde artikels

Bekijk alle inhoud

Thuiswerken met kinderen: zó doe je dat!

Thuiswerken terwijl (kleine) kinderen je aandacht opeisen, is niet evident. Hier zijn onze 10 beste tips om thuiswerken met kinderen te vergemakkelijken: 1. Creëer je eigen werkplek Net zoals op kantoor is het is belangrijk om een eigen plek te hebben waar je in alle rust kan werken. Woon je nogal r

Lees meer

5 handige tips om uw productiviteit op het werk te verhogen

In een drukke werkomgeving kan het een uitdaging zijn om de hele dag even geconcentreerd te blijven. Een rinkelende telefoon, meldingen van e-mails die binnenkomen of de verleiding om snel even online te gaan en door uw sociale media te scrollen. Ze hebben allemaal een invloed op uw productiviteit.

Lees meer

10 apps die je productiviteit een boost geven

Heb jij ook weleens het idee dat je weinig gedaan krijgt in een werkdag, en zou je graag productiever zijn op de werkvloer? Je bent niet de enige. Er zijn tal van apps op de markt die je helpen efficiënter te werken, door ervoor te zorgen dat je beter plant, minder afleiding hebt en je notities en i

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Vervoeg ons wereldwijd team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een aangename werksfeer en een professionele opleiding.