nl

Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer

Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij op hun beurt jouw verhaal kunnen delen met de meest prestigieuze organisaties in België. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer
Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer

Niet langer happy in je job? Zó vertel je het aan je baas!

De zomervakantie is voor de meeste professionals een moment om eindelijk te ontspannen en te genieten van welverdiende rust. Maar vaak is het ook een moment waarbij we even de tijd nemen om na te denken over onze carrière. Verliep je halfjaarlijks evaluatiegesprek misschien niet zoals je gehoopt had en heb je het gevoel dat het misschien tijd is voor een nieuwe professionele uitdaging? Eens je die balans hebt opgemaakt en tot de conclusie bent gekomen dat je toch niet meer zo tevreden bent in je huidige job, moet je dat natuurlijk nog laten weten aan je werkgever. Hoe pak je dat best aan? Internationaal rekruteringskantoor Robert Walters licht toe.

Werkgevers willen zelf op de hoogte gebracht worden

Uit een enquête van internationaal rekruteringskantoor Robert Walters blijkt dat maar liefst 94% van de werkgevers graag zien dat werknemers het zélf aangeven wanneer ze ontevreden zijn met hun job. Maar dat gebeurt in de praktijk veel minder vaak. De meeste werknemers stellen hun werkgever daarom uiteindelijk voor een voldongen feit: ik heb een nieuwe job gevonden en ik vertrek.

Van tevoren aangeven dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging wordt in de meeste gevallen als ingewikkeld of zelfs intimiderend ervaren.

 

Slechts twee vijfde (42%) van de werknemers vertelt eerlijk tegen zijn manager dat hij overweegt om op te stappen. Een deel doet dit uit respect voor zijn huidige werkgever, of om te voorkomen dat na een vertrek direct alle schepen zijn verbrand, terwijl anderen aangeven zo'n gesprek te zien als een manier om een promotie af te dwingen.

Waarom is het zo lastig het gesprek aan te gaan?

Veel werknemers zijn bang dat het aankaarten van problemen met of op het werk negatieve gevolgen heeft. Wie weet worden ze door hun manager straks over het hoofd gezien voor interessante projecten. Ook vinden veel professionals het eenvoudigweg lastig om feedback of opbouwende kritiek te delen met hun leidinggevenden.

Tegelijkertijd gaan ook managers die weet hebben van ontevreden medewerkers lang niet altijd zelf het gesprek aan. Zij vrezen bijvoorbeeld dat de relatie met collega's of de sfeer op de afdeling daaronder lijdt. En toch: een moeilijk, maar eerlijk gesprek voeren kan voor beide partijen net goed uitpakken. Werkgevers weten immers dat het zoeken naar, aannemen en trainen van nieuw personeel een lang en kostbaar proces is. Daar komt nog bij dat een ongelukkige werknemer in de periode voor zijn vertrek waarschijnlijk niet op zijn productiefst is.

Zo vertel je je baas dat je niet blij bent met je job

Om te beginnen: wees open en eerlijk over de oorzaak waarom je niet gelukkig bent in je functie. Twee van de meest voorkomende redenen zijn een gebrek aan doorgroeimogelijkheden en een te laag salaris. Ook een gevoel van onderwaardering, weinig uitdaging of een mismatch met de bedrijfscultuur worden vaak genoemd. 

Speel nooit op de man, maar kom met rationele argumenten waarom dingen in jouw ogen anders moeten. Past bij jouw functie een hoger salaris, dan kun je bijvoorbeeld met Robert Walters' Salary Survey tool aantonen wat andere professionals in jouw functie gemiddeld verdienen. Stoor je je aan het gebrek aan doorgroeimogelijkheden? Dan kan je samen met je manager nieuwe doelstellingen bedenken en een stap-voor-stap carrièreplan opstellen. Maar denk eraan: blijf altijd professioneel en kalm. Wees vooral ook duidelijk. Onderzoek voordat je het gesprek aangaat wat je precies anders wil en hóe dat volgens jou moet veranderen.

Exitgesprek

Zelfs al hebben jij en je werkgever de beste intenties, soms kom je er gewoon niet uit. Voer in dat geval wel een exitgesprek. Werkgevers kunnen zo een eerlijker beeld krijgen hoe werknemers - die nu wat vrijer kunnen spreken - de bedrijfscultuur en -processen ervaren. Werknemers kunnen nog een keer reflecteren op wat zij niet waardeerden of misten in deze functie en weten zo beter wat zij wel zoeken in een nieuwe functie.


Meer informatie

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Bekijk onze vacatures of lees onze tips en advies om je carrière vooruit te helpen.

Dit artikel delen

Handige links

Job alert aanmaken
Salary Survey
Carrière-advies
Neem contact met ons op

Contacteer een van onze gespecialiseerde consultants om meer te weten te komen

Gerelateerde artikels

Bekijk alle inhoud
Zo maakt u zichzelf zichtbaar in de organisatie

Bent u klaar voor een volgende carrièrestap bij uw huidige werkgever of wil u meer verantwoordelijkheden opnemen in uw huidige functie? Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, kan het zichzelf zichtbaar maken binnen de firma een cruciale manier zijn om ervoor te zorgen dat u als eerste gez

Lees meer
Boost je carrière zonder ontslag te nemen

Recent onderzoek van Robert Walters wees uit dat bijna één op twee professionals die van job veranderen, dit in de eerste plaats doen om hun carrière vooruit te helpen. Werknemers krijgen het gevoel dat ze niets meer bijleren in hun job, of voelen te weinig evolutie in hun rol. De nood aan groei en

Lees meer
Gevangen in een bore-out? Zó pak je het aan!

Van een burn-out hebben we inmiddels allemaal al gehoord, maar ken je ook het fenomeen ‘bore-out’? Hoewel de symptomen gelijkaardig zijn, ligt de oorzaak elders. In tegenstelling tot burn-outs, zijn bore-outs niet het gevolg van een overvloed aan werk en stress, maar ontstaan ze net door een weinig

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Vervoeg ons wereldwijd team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een aangename werksfeer en een professionele opleiding.