nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij op hun beurt jouw verhaal kunnen delen met de meest prestigieuze organisaties in België. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer
Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer

Overstappen van industrie naar financial services

De Horeca, toerisme, amusement, wegtransport en luchtvaart zijn de sectoren die het zwaarst getroffen werden als gevolg van de Covid-19 pandemie. De financial services sector voelde de impact minder, en vertoonde weinig beweging op de arbeidsmarkt voor finance professionals. Toch ziet internationaal rekruteringskantoor Robert Walters een nood aan Accounting & Reporting Specialists in de banksector.

Consultant Stephen Fournier legt uit wat deze functie anders maakt dan in andere sectoren en wat een overstap precies inhoudt.

Wat doet een Accounting & Reporting Specialist binnen financial services precies?

Stephen: "Binnen financial services zorgt een Accounting & Reporting Specialist voor de opstelling en publicatie van de statutaire en geconsolideerde rekeningen bij de regelgevende instanties, in overeenstemming met de BE GAAP of IFRS-regels. Hij of zij zal ook verantwoordelijk zijn voor het interpreteren van cijfers en het aanleveren van relevante analyses. Als Accounting & Reporting Specialist ben je ook actief betrokken bij het maandelijkse afsluitings- en rapporteringsproces.  Het is een zeer analytische rol, aangezien de huidige accounting en reporting processen moeten worden herzien en aanbevelingen moeten worden opgesteld om de bestaande operaties te optimaliseren.

Daarnaast zorgt de Accounting & Reporting Specialist voor de voorbereiding en coördinatie van externe audits. Maar de externe auditors zijn niet de enigen waarmee hij of zij te maken zal krijgen. De Accounting & Reporting Specialist werkt nauw samen met verschillende stakeholders zoals het risk management team of het compliance team om ervoor te zorgen dat cijfers goed worden geïnterpreteerd en de juiste analyse en rapportering kan worden voorgelegd aan het management. Het is een zeer diverse en multi-tasking rol, en omvat zelfs deelname aan procesoptimalisatie en digitale transformatie projecten om bestaande procedures te helpen verbeteren."

Wat is de ideale achtergrond voor een succesvolle Accounting & Reporting Specialist? 

"Het hebben van een master- of bachelor diploma in Accounting, Finance of Economie is een goed begin, en een CPA-certificering is een waardevolle troef", zegt Stephen. "Om aan de slag te kunnen in een functie als Accounting & Reporting Specialist binnen financial services is ervaring geen absolute must, dus ook voor afgestudeerden is dit een prima startersfunctie. Afgestudeerden zullen vanuit hun opleiding een boekhoudkundige achtergrond hebben en de vereiste harde vaardigheden kunnen 'on the job' worden aangeleerd, hetzij door andere teamleden, hetzij door de Accounting & Reporting Manager die het team leidt."

Om succesvol te worden in deze rol is het hebben van de juiste soft skills belangrijker. Stephen: "Het is een zeer analytische rol, dus de Accounting & Reporting Specialist moet goed georganiseerd zijn, een sterk oog voor detail hebben, analytisch ingesteld zijn en onder druk kunnen werken, want er zijn veel deadlines die gehaald moeten worden. Flexibiliteit is eveneens vereist om te kunnen voldoen aan nieuwe eisen, processen en procedures die moeten worden geïmplementeerd. De functie omvat ook betrokkenheid bij verdere digitaliseringsprojecten samen met het IT-team. Omdat de Accounting & Reporting Specialist veelvuldig contact heeft met zowel interne als externe partijen, moet hij of zij beschikken over sterke communicatieve vaardigheden en een grondige kennis van het Frans of het Nederlands in combinatie met het Engels, vooral wanneer men in een internationale omgeving werkt. Leergierigheid, enthousiasme en pro-activiteit zijn de kenmerken van succesvolle Accounting & Reporting Specialists."

Is de overstap van een functie in de industrie naar een functie als Accounting & Reporting Specialist in financial services een haalbare carrièrekeuze?

"Het is zeker haalbaar, maar de rol van een Accounting & Reporting Specialist in de industrie sector is totaal anders dan die in financial services. Binnen de industrie blijft de job-inhoud zo goed als dezelfde, ongeacht de sector waarin je werkt. Maar binnen financial services worden de jaarrekeningen bijvoorbeeld anders opgemaakt en zijn de IFRS-regels ook niet dezelfde. Wie vanuit een boekhoud- en rapporteringsfunctie in eender welke sector de overstap wil maken naar de financial services sector, zal eerst deze specifieke expertise moeten verwerven. De certificeringen en opleidingen van Febelfin Academy zijn bijvoorbeeld een prima manier om dat te doen." 

Uit een recent onderzoek van Robert Walters blijkt dat 36% van de finance professionals job zekerheid tegenwoordig zelfs hoger inschat dan salaris. Het afgelopen jaar was moeilijk voor veel sectoren: sommige mensen werden ontslagen of (deels) op tijdelijke werkloosheid gezet, of vreesden hun job te verliezen. De coronapandemie had minder gevolgen voor de financial services  sector. Stephen: "Dat klopt. Het afgelopen jaar hebben we geen grote bewegingen gezien binnen deze sector. Het merendeel van de mensen bleef bij z’n werkgever, vooral vanwege de job zekerheid die de financial services sector typeert, maar ook omdat ze meestal gelukkig zijn in hun rol en de organisatie, en betrokken zijn om voor lange termijn te blijven."

Veel organisaties binnen de sector zijn momenteel hun werkbeleid aan het herzien. Het afgelopen jaar heeft bewezen dat werken op afstand werkt, en de meerderheid van de mensen is zelfs productiever wanneer ze vanuit huis werken. "Post-corona verwachten we dat veel financiële instellingen hun werknemers zullen toestaan om minstens 50% van de tijd thuis te werken als ze dat graag willen, en ze ontwikkelen momenteel nieuwe tools om het werken op afstand te verbeteren en aan te moedigen."

Dus ja, voor professionals die geïnteresseerd zijn in flexibel werken binnen een stabiele omgeving, is werken in financial services zeker een goede carrièrekeuze.

 

En hoe zit het met accounting & reporting professionals die vanuit de financial services sector willen overstappen naar een rol in de industrie?

Stephen: "Dat is een makkelijkere optie en meer rechttoe rechtaan, om eerlijk te zijn. Niet veel mensen maken die carrièrekeuze, maar degenen die dat wél doen zijn vooral de meest ambitieuze die graag willen doorgroeien naar een Head of Reporting-rol of een CFO-functie. Binnen de financial services sector zijn dergelijke carrièremogelijkheden vrij beperkt, vanwege het kleine aantal bestaande structuren."

Welk salaris kan een Accounting & Reporting Specialist verwachten?

"Dat hangt af van de grootte van de organisatie waarvoor je werkt en het ervaringsniveau dat je hebt. Pasafgestudeerden die starten in een accounting & reporting rol binnen financial services hebben meestal een bruto maandsalaris tussen 2.500 - 3.500 EUR. Mid-level professionals met ongeveer 5 jaar ervaring kunnen rekenen op een salaris van ongeveer 4.500 EUR bruto per maand. In de functie van Teamleader, Manager of Head of Accounting & Reporting kan het salaris oplopen tot 8.000 EUR bruto per maand. Uiteraard zijn er ook andere extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques of een bedrijfsrestaurant, een groeps- en hospitalisatieverzekering, een laptop en mobiele telefoon. Afhankelijk van het interne beleid van de organisatie kunnen een bedrijfswagen en tankkaart ook deel uitmaken van het salarispakket", besluit Stephen.


Meer weten?

Geïnteresseerd in een nieuwe carrière? Bekijk onze nieuwste vacatures in financial services. Wil u uw team uitbreiden? Vertrouw uw vacature toe aan Robert Walters of neem contact op met een van onze kantoren.

Dit artikel delen

Handige links

Job alert aanmaken
Salary Survey
Carrière-advies
Neem contact met ons op

Contacteer een van onze gespecialiseerde consultants om meer te weten te komen

Gerelateerde artikels

Bekijk alle inhoud

Toenemende vraag naar finance professionals drijft de lonen omhoog

Dit jaar stond er bijna één derde meer finance vacatures open dan een jaar geleden. Deze krapte vertaalt zich naar een salarisstijging voor de meest gegeerde finance professionals. Dat blijkt uit de nieuwe Salary Survey van internationaal rekruteringskantoor Robert Walters. Nu bedrijven definitief u

Lees meer

Staat er een leeftijd op een job switch?

Nee, er is geen leeftijdslimiet om van job te veranderen. In welke leeftijdsgroep je ook zit, ongeacht je ervaringsniveau en je motivatie, je kan áltijd een nieuwe job vinden. De sleutel is om realistisch te blijven in je plannen en verwachtingen. Robert Walters toont aan dat elke leeftijdscategorie

Lees meer

4 vaardigheden kenmerkend voor moderne CFO’s

De rol van CFO verandert. Natuurlijk zijn uitstekende financiële skills nog steeds een vereiste, maar de moderne chief financial officer is ook een business partner, een teamleider, een communicatiespecialist én de aanjager van digitalisering ineen. Vroeger lag dat anders, vertelt Özlem Simsek, mana

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Vervoeg ons wereldwijd team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een aangename werksfeer en een professionele opleiding.