Loontransparantie: hoe klaar zijn werkgevers?
In mei 2023 gaf het Europees Parlement groen licht voor de ‘Pay Transparency Directive’, die loontransparantie verplicht tegen 2026. Werkgevers moeten straks salarisinformatie in job advertenties vermelden, met als doel gelijke beloning voor gelijk werk en het dichten van de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Toch blijkt uit recent onderzoek van global talent solutions specialist Robert Walters dat veel organisaties nog niet klaar zijn voor deze verandering.
Hoe transparant zijn organisaties vandaag?
Loontransparantie binnen organisaties blijkt voorlopig nog schaars:
Slechts 3% van de bevraagde organisaties is volledig transparant over salarissen
13% deelt salarisranges, maar geen specifieke bedragen
Maar liefst 45% deelt helemaal geen salarisinformatie
18% overweegt een transparante salarispolicy te implementeren in de toekomst
Met de aankomende wetgeving en de groeiende verwachtingen van werknemers staan werkgevers voor een belangrijke uitdaging.
Wat vinden werknemers van loontransparantie?
Uit de salarisenquête van Robert Walters blijkt dat loontransparantie een belangrijke rol speelt in hoe werknemers naar hun carrière en werkomgeving kijken:
30% vindt dat transparantie de norm moet worden
42% ziet het als nuttig voor carrièrebeslissingen
13% blijft neutraal en merkt geen directe impact op hun jobtevredenheid
15% geeft de voorkeur aan privacy rond salaris
Andere opvallende resultaten uit het salarisonderzoek:
9% is zeer tevreden over het huidig salarispakket
43% vindt het salaris ‘oké, maar niet uitzonderlijk’
21% is ontevreden
57% kreeg in 2024 een salarisverhoging, en 72% hoopt er een te krijgen in 2025
Waarom blijft praten over salaris een taboe?
Slechts één op de vier werknemers praat met collega’s over salaris. Dit onderwerp blijft gevoelig vanwege mogelijke spanningen, conflicten en ongemakkelijke situaties. Toch kan openheid – wanneer discreet toegepast – ook voordelen opleveren, zoals betere salarisonderhandelingen en inzicht in marktconforme salarissen.
De voordelen van loontransparantie voor werkgevers
Hoewel loontransparantie vaak vanuit werknemersperspectief wordt besproken, biedt het ook significante voordelen voor organisaties.
Betere benchmarking:
“Door lonen duidelijk te communiceren, kunnen bedrijven sneller inspelen op trends en loonkloof binnen hun sector aanpakken,” zegt Özlem Simsek, Managing Director bij Robert Walters. “Een goed benchmarkproces maakt het eenvoudiger om aan de Europese richtlijnen te voldoen én intern vertrouwen op te bouwen.”Talent aantrekken en strategische positionering:
Transparantie maakt bedrijven aantrekkelijker. “Organisaties die proactief transparantie implementeren, versterken hun employer branding en onderscheiden zich als moderne, innovatieve spelers in de arbeidsmarkt,” aldus Özlem.Sterkere bedrijfscultuur:
Openheid over salarissen bevordert vertrouwen en samenwerking. “Het gevoel van gelijkwaardigheid binnen teams wordt groter, wat bijdraagt aan motivatie en betrokkenheid van medewerkers.”Hogere retentie en kostenbesparing:
“Werknemers die weten dat ze eerlijk beloond worden, blijven langer. Dit verlaagt personeelsverloop en bespaart kosten op rekrutering en onboarding,” besluit Özlem.
Meer informatie
Download onze digitale salarisgids om de salarissen in uw team te benchmarken, of contacteer onze kantoren.
Özlem Simsek
Managing DirectorT: +32 497 52 16 94
Gerelateerde artikels
Bekijk alle inhoudDe 2025 editie van de Robert Walters salarisgids onthult dat 50% van de bevraagde professionals absoluut niet bereid is om salaris in te leveren bij de overstap naar een nieuwe werkgever, zelfs niet in ruil voor andere voordelen zoals flexibele werkuren, een betere werk-privébalans of een uitdagende
Lees meerWat als de trend van 'Accidental Managers' - managers die binnen hun organisatie worden gepromoveerd zonder enige training of ondersteuning - werkelijkheid wordt in Europa? Om hier meer over te weten te komen, heeft rekruteringsspecialist Robert Walters een Europees onderzoek uitgevoerd onder profes
Lees meerUit een recente salarisenquête van rekruteringsspecialist Robert Walters blijkt dat bijna drie kwart (72%) van de Belgische professionals in 2025 een loonsverhoging verwacht. Hoor jij bij die grote groep die in januari het gesprek met het management aangaat om een hoger salaris te onderhandelen? Hie
Lees meer