Jonge professionals aan zet, ondanks inflatie en onzekere economie
Afgestudeerd en klaar om erin te vliegen … of gaat dat dan toch niet zo gemakkelijk? Robert Walters voerde onderzoek uit bij young professionals met 1 tot 3 jaar ervaring, en vroeg hen naar hun belevenissen als juniors op de arbeidsmarkt.
Eerste job
Over de zoektocht naar hun eerste job hebben starters weinig negatiefs te melden. Volgens Robert Walters' enquête vond 73% van de ondervraagden hun eerste job binnen de 3 maanden na het afstuderen. Maar liefst 47% slaagde er zelfs in om een contract te tekenen voordat ze hun diploma effectief op zak hadden.
Parallel aan deze cijfers gaf 54% van de ondervraagden aan dat de zoektocht naar hun eerste job vlekkeloos en zonder problemen verliep. Daarentegen ondervond toch bijna een kwart van de jonge werknemers dat de meeste jobs waarvoor ze solliciteerden een bepaald niveau aan ervaring vroegen.
“Er heerst nog steeds een duidelijk tekort aan talent in verschillende specialiteiten – denk bijvoorbeeld aan boekhoudkundige of financiële profielen,” zegt Jens Spittael-Speeckaert, Associate Director bij Robert Walters. Werkgevers zien in dat jong talent dat tekort kan helpen opvangen, mits de nodige inspanningen geleverd worden op gebied van opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden en een degelijk retentiebeleid. Vooral studenten die tijdens hun studies alvast relevante werkervaring opdeden via een studentenjob, hebben een streepje voor en maken veel kans om reeds voor het afstudeermoment een concrete jobaanbieding te krijgen.”
Vertrouwen in de toekomst
Jonge professionals blijken over een gezonde dosis zelfvertrouwen te beschikken: 78% vindt dat hun opleiding hun adequaat heeft voorbereid om de stap naar de arbeidsmarkt te zetten. Ook zien ze de toekomst rooskleurig in. Van alle ondervraagde gelooft 82% dat we de komende 12 maanden een gunstige arbeidsmarkt tegemoet gaan, met veel tot zeer veel jobopportuniteiten. Hiermee zijn jonge medewerkers een pak optimistischer dan hun senior collega’s: wanneer we de vraag opentrekken naar werknemers van alle leeftijdscategorieën, toont slechts 51% dezelfde positieve kijk op het komende jaar. Jens: “We merken bij de jongere generatie werknemers een interessante trend op in de manier waarop ze hun jobkeuze maken."
Veel meer dan de vorige generaties, leggen zij nadruk op het plezier in hun werk, de maatschappelijke waarden van de organisatie, evenals welzijn en de balans tussen werk en privéleven.
Buiten de landsgrenzen
In buurland Frankrijk zien we een gelijkaardig sentiment: daar ziet 70% van de jonge professionals hun professionele toekomst positief in. Dit gevoel wordt versterkt door hun opleiding, die hen volgens 73% in staat heeft gesteld om met vertrouwen de arbeidsmarkt te betreden. Dit vertrouwen kan ook worden verklaard door het feit dat de meerderheid (66%) hun eerste job vond voor het einde van hun opleiding of in de drie maanden daarna.
Wanneer we het kanaal oversteken en de Britse cijfers bekijken, zien we echter een ander verhaal. Voor de helft van de pas afgestudeerden duurt de zoektocht naar een eerste job minstens zes maanden. 72% van de ondervraagde gediplomeerden in het VK gelooft dat hun diploma geen voordeel biedt op de arbeidsmarkt en 45% geeft aan niet de juiste skills te hebben geleerd tijdens hun opleiding. “De moeilijkheden die veel studenten in Groot-Brittannië momenteel ervaren, worden veroorzaakt door een mix van factoren: een daling in het aantal vacatures, salarissen die niet in verhouding staan tot de kosten van levensonderhoud en de beschikbaarheid van remote internationaal talent zijn allemaal zaken die zeker een rol spelen in het sentiment van young professionals – en waar Belgische studenten momenteel beduidend minder onder lijden,” besluit Jens.
Op zoek naar een medewerker?
Stuur ons uw vacature door, of spreek met één van onze gespecialiseerde consultants.
Jens Spittael-Speeckaert
Associate DirectorT: +32 497 02 62 73
Gerelateerde artikels
Bekijk alle inhoudDe coronaperiode bracht enkele drastische veranderingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan het thuiswerk dat bij veel organisaties nu (deels) de norm is. Uit een recente Europese enquête van internationaal rekruteringskantoor Robert Walters blijkt echter dat bijna twee derde van de werknemers zich
Lees meerKen je dat gevoel, dat je ‘s avonds thuiskomt na een slechte dag op het werk, en je je wil ‘wreken’ door te gaan solliciteren op meerdere vacatures tegelijkertijd? ‘Rage applying’ heet dat. Dit fenomeen is niet nieuw, maar uit een recente poll van staffing specialist Robert Walters blijkt wel dat de
Lees meer'Quiet quitters' zijn mensen die alleen het absolute minimum doen en psychologisch niet betrokken zijn bij hun werk. Als gevolg van langdurig thuiswerken en hybride werken is loyaliteit op de werkplek tegenwoordig geen automatisme meer. Een goede werknemer aan boord houden kan tegenwoordig net zo mo
Lees meer