nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij op hun beurt jouw verhaal kunnen delen met de meest prestigieuze organisaties in België. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer
Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer

Offboarding: optimale aanpak

Offboarding omvat vrijwel alles wat er gebeurt nadat een werknemer zijn ontslag heeft ingediend of wanneer een arbeidsovereenkomst beëindigd wordt, gaande van gesprekken met het management tot de formele procedure die leidt tot de scheiding tussen werknemer en werkgever. 

Het belang van een goed offboardingproces mag niet worden onderschat. Een slecht uitgevoerde offboarding kan de relatie tussen werkgever en werknemer namelijk snel vernietigen en bovendien de employer branding of het publieke imago van de organisatie schaden. 

Internationaal rekruteringskantoor Robert Walters schetst in 5 stappen de optimale aanpak van het offboardingproces.

1. Luister

Wanneer een werknemer het bedrijf wenst te verlaten, moet een manager eerst en vooral luisteren. Laat de werknemer uitleggen wat de redenen voor zijn vertrek zijn. Dit kan een uiterst stressvol en ongemakkelijk moment zijn voor een werknemer, dus is het belangrijk een ondersteunende en vriendelijke houding aan te nemen. Wees gewoon rustig, laat zien dat je luistert, dat je de informatie goed hebt ontvangen en reageer bedachtzaam. Geef duidelijke richtlijnen over het verdere verloop.  

Het is cruciaal om een vervolggesprek te organiseren binnen enkele dagen nadat de medewerker ontslag ingediend heeft. Deze bijeenkomst biedt een gelegenheid voor mogelijke onderhandelingen en om de gevoelens van de werknemer verder te bespreken.

2. Betrek HR erbij

Het is essentieel om een neutrale omgeving te creëren door een derde persoon bij de procedure te betrekken. Wanneer werknemers de redenen voor het ontslag uitsluitend aan de manager moeten uitleggen, kan dit een bepaalde druk creëren. Een medewerker van HR kan de werknemers helpen zich op hun gemak te voelen als ze zich uitspreken.

3. Wees discreet

Een ontslag is altijd een delicate aangelegenheid - het wordt meestal niet intern verspreid. Er zijn gevallen waarin men niet wil dat de andere werknemers op de hoogte zijn van iemands wens om te vertrekken of van de verdere details. In die situatie is het altijd goed om een richtlijn te volgen om een gezonde werkplek te garanderen en roddels tot een minimum te beperken.

4. Bereid je voor

Wanneer je iets kunt aanbieden, zoals een promotie of zelfs een "vertrekbonus", kan dat alles veranderen. Het kan er zelfs voor zorgen dat een werknemer bij het bedrijf wil blijven, of ten minste met een positief gevoel vertrekt, waardoor hij gemotiveerd blijft tot het einde van zijn contract. Het is ook handig om klaar te staan met een duidelijk overzicht van de resterende taken en deadlines voor de opzegtermijn, zodat alles goed kan worden afgerond. Dit zal zorgen voor een degelijke overdracht aan de nieuw aangeworven of overgebleven teamleden.

5. Laat je ego los

Ontslag moet niet te persoonlijk worden opgevat; jouw werknemer zal een goede reden hebben om te vertrekken. Misschien is er nood aan een rustperiode of wordt het tijd voor een volledige carrièreswitch. Zelfs als werknemers ervoor kiezen om bij de concurrent te gaan werken, kan dit voor jou een kans zijn om inzicht te krijgen in wat zij beter doen. Zo kun je verbeteringen aanbrengen op gebieden waar je misschien geen rekening mee had gehouden.  

Steun betuigen aan jouw bijna ex-werknemer en een professionele werkrelatie onderhouden kan van vitaal belang zijn voor toekomstige contacten. Wie weet wordt de medewerker in de toekomst wel een boemerang-werknemer die weer bij de organisatie komt werken!


Meer informatie

Lees ook onze andere rekruteringsadviezen of contacteer één van onze kantoren. Download onze Salary Survey om de salarissen van jouw team te benchmarken.

Dit artikel delen

Handige links

Op zoek naar medewerkers?
Salary Survey
Rekruteringsadvies
Neem contact met ons op

Contacteer een van onze gespecialiseerde consultants om meer te weten te komen

Gerelateerde artikels

Bekijk alle inhoud

De negatieve gevolgen van een ontoereikende offboarding

2023 belooft een cruciaal jaar te worden als het gaat om talentretentie. Uit een recente studie van de internationale wervingsspecialist Robert Walters blijkt dat 1 op de 3 werkgevers het afgelopen jaar al toptalent heeft zien vertrekken. Wanneer werknemers vertrekken, richten organisaties hun aanda

Lees meer

2 op 3 voelt zich niet meer betrokken bij hun werkplek

De coronaperiode bracht enkele drastische veranderingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan het thuiswerk dat bij veel organisaties nu (deels) de norm is. Uit een recente Europese enquête van internationaal rekruteringskantoor Robert Walters blijkt echter dat bijna twee derde van de werknemers zich

Lees meer

Is uw medewerker toe aan een promotie?

Een promotie dient zorgvuldig overwogen te worden en moet steeds in lijn liggen met de bedrijfswaarden. Gaat de promotie gepaard met leiderschap? Ga dan zeker na of de bevoegde persoon over de juiste competenties beschikt om deze positie te bekleden, want het is mogelijk dat een werknemer die goed w

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Vervoeg ons wereldwijd team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een aangename werksfeer en een professionele opleiding.