Een bijberoep blijkt alsmaar meer een noodzaak voor generatie Z
De kosten van levensonderhoud in België, maar ook in de rest van Europa, blijven fors toenemen. Om die hogere kosten te kunnen bijbenen, zijn alsmaar meer jonge professionals genoodzaakt een bijverdienste te zoeken, zo blijkt uit een recent onderzoek van Robert Walters. In België gaat het dan vooral om ‘flexi-jobbers' en zelfstandigen in bijberoep. Özlem Simsek, managing director bij Robert Walters, zet de belangrijkste cijfers uit dit onderzoek op een rijtje.
Stijging van 29%
Uit een recente Europese enquête bij zo’n 6,000 professionals uit verschillende sectoren, blijkt dat maar liefst twee op driejonge werknemers een bijverdienste heeft. Uit cijfers van het RSZ blijkt dat er in het tweede kwartaal van dit jaar zo’n 103,946 mensen ingeschreven waren als flexijobber. In het derde kwartaal van 2021 lag dat aantal op 80,772. Dat is een toename van maar liefst 29% op nog geen jaar tijd. Een andere grote groep van ‘bijverdieners’ zijn zelfstandigen in bijberoep. En ook dit aantal zien we jaar na jaar toenemen: in 2021 waren er volgens RSVZ (Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen) zo’n 6% meer zelfstandigen in bijberoep dan in 2020.
Jongeren zijn bezorgd
Hoe komt het nu dat zo veel jonge werknemers plots willen bijverdienen? “Uit ons onderzoek blijkt dat de jongere generatie werknemers twee keer zo bezorgd is als hun meer ervaren collega’s over zaken als werkzekerheid, salaris, relaties op het werk en hun mentale gezondheid. De iets oudere generatie heeft meestal al een financiële buffer opgebouwd, waardoor zij zich wat minder zorgen hoeven te maken over de toenemende kosten voor levensonderhoud. Bovendien hebben zij ook meer ervaring waar ze kunnen op terugvallen in geval van nood”, aldus Özlem.
Voordelen van een bijverdienste
In het verleden waren het voornamelijk professionals met iets meer ervaring die een bijverdienste of bijberoep’ hadden, waarbij ze hun kennis en ervaring gebruikten om consultancy, training of andere diensten aan te bieden. Özlem: “Dat nu ook veel jongere werknemers iets willen bijverdienen, kan alleen maar aangemoedigd worden. Uiteraard is het financieel interessant, maar een bijberoep getuigt ook van ondernemerschap, initiatief, innovatief denken en grote projectmanagement vaardigheden. Dat zijn allemaal eigenschappen die werkgevers zouden moeten aanmoedigen”.
Transparante werknemers
Nog te vaak vinden werknemers dat ze hun bijverdienste geheim moeten houden voor hun werkgever. “Dat is een gemiste kans,” zegt Özlem. “Door open en transparant te zijn tegen de werkgever, wordt een vertrouwensband gecreëerd. Uiteraard moeten werknemers wel kunnen aantonen dat hun productiviteit niet lijdt onder de activiteiten die ze buiten het werk uitvoeren, maar een werkgever zal het zeker appreciëren als werknemers hier eerlijk over zijn.”
Begripvolle werkgevers
Tenslotte is het belangrijk dat ook werkgevers inzien welke waarde een bijberoep kan toevoegen aan de dagtaak van een werknemer.
Vaak wordt er gedacht dat een bijverdienste de werknemer zal afleiden tijdens hun voltijdse job. Dat is zeker niet altijd waar.
Denk bijvoorbeeld aan een marketingmedewerker die in zijn vrije uren bijklust als freelance grafisch ontwerper. De vaardigheden die hij daarvoor gebruikt en de ervaring die hij hiermee opdoet, kunnen ook nuttig in zijn dagelijkse job, en kunnen zelfs een toegevoegde waarde betekenen voor de organisatie.
En waarom zou je als werkgever deze bijverdieners geen duwtje in de rug geven? Werkgevers kunnen bijvoorbeeld hun medewerkers een platform bieden waar bijverdieners hun nevenactiviteiten kunnen promoten. Denk bijvoorbeeld aan een werknemer die prachtige taarten bakt in z’n vrije tijd, of iemand die yogalessen geeft na de werkuren. Laat de collega’s kennis maken met de ‘verborgen’ talenten van de bijverdieners. Het kan de connectie tussen medewerkers alleen maar ten goede komen, en de bijverdieners zullen dit initiatief alleen maar toejuichen en zich extra inzetten tijdens hun voltijdse job,” besluit Özlem.
Meer weten?
Raadpleeg onze andere tips en rekruteringsadvies.
Özlem Simsek
Managing DirectorT: +32 497 52 16 94
Gerelateerde artikels
Bekijk alle inhoudSlecht leiderschap is zelden een kwestie van gebrek aan expertise. Wat werknemers vooral frustreert, zijn de dagelijkse gedragingen en communicatie van hun leidinggevenden. Volgens Özlem Simsek, Managing Director bij recruitment specialist Robert Walters, haken werknemers vaak af wanneer leiders enk
Lees meerVeel organisaties behandelen halfjaarlijkse evaluaties als een eenvoudige administratieve oefening - een tussentijdse check-in, snel afgevinkt tussen de ‘echtere’ prestatiegesprekken door. Volgens een recent onderzoek van internationaal rekruteringsspecialist Robert Walters is 45% van de bedrijfslei
Lees meerBijna de helft van de bedrijfsleiders heeft het personeelsverloop zien stijgen na het uitstellen van loonsverhogingen voor bedienden, zo blijkt uit nieuw onderzoek van global talent solutions specialist Robert Walters. De financiële trade-off In de veranderende economische omstandigheden staan veel
Lees meer