Gen X, Gen Y en Gen Z: waarom je ze alledrie nodig hebt op de werkvloer
Elke generatie vertoont zijn eigen typische kenmerken en die zijn ook voelbaar op de werkvloer. Zo zal een werknemer van generatie X er een verschillende werkmentaliteit op nahouden en belang hechten aan andere waarden dan een pas afgestudeerde Gen Z’er. Dit lijkt op het eerste gezicht een uitdaging voor een vlotte samenwerking, maar die verschillen zorgen net voor een complementair en gebalanceerd team. Maar hoe zorg je als werkgever dat alle generaties optimaal samenwerken?
Robert Walters gaat dieper in op de kenmerken van elke generatie, waarom een mix goed is én hoe werkgevers de samenwerking onderling kunnen stimuleren.
Generatie X: efficiënte coaches
Nu de babyboomers de pensioenleeftijd bereiken, worden Gen X’ers (geboren tussen 1965 en 1980) geleidelijk aan de werknemers met de meeste jaren ervaring op de werkvloer. Net zoals de babyboomers zijn ze loyaal, optimistisch en gedreven. Ze treden graag op als coach om hun uitgebreide kennis te delen met jongere werknemers. Deze no-nonsense generatie is sterk gefocust op efficiëntie en pakt zaken aan met een nuchtere, zakelijke houding.
Generatie Y of millenials: flexibele teamplayers
Deze generatie (geboren tussen 1981 en 1995) heeft de work-life balance, flexibel werken en – sinds de coronapandemie – hybride werken op de kaart gezet. Met hun grote verantwoordelijkheidszin streven millennials naar een sterke vertrouwensband met hun werkgever. Wederzijdse flexibiliteit staat bij hen dan ook hoog in het vaandel. Ook authenticiteit vindt generatie Y belangrijk, en deze professionals willen graag snel een toegevoegde waarden brengen aan de organisatie. Verder zijn millennials echte teamplayers en hebben ze aandacht voor de goede sfeer op kantoor.
Generatie Z: creatieve multitaskers
Met deze generatie (geboren tussen 1996 en 2010) dienen zich voor het eerst ‘digital natives’ aan op de werkvloer – geboren in het digitale tijdperk. Zij kennen de huidige technologieën op hun duimpje, switchen moeiteloos van het ene kanaal naar het andere en zijn sterk in het snel filteren van relevante informatie. Met andere woorden: uitstekende multitaskers. Gen Z’ers, ook wel ‘Zoomers’ genoemd, hebben een creatieve houding: ze krijgen graag de vrijheid om zaken op hun manier te doen en hebben hierbij steeds oog voor innovatie.
Wat nog heel kenmerkend is voor deze generatie, is hun sterk gevoel voor duurzaamheid. Meer dan de voorgaande generaties zijn ze enorm begaan met duurzaam ondernemen en verwachten ze dat hun werkgever hier de nodige initiatieven voor neemt. Die ingesteldheid vertaalt zich ook in hun gedrag op kantoor, hetgeen een positief effect heeft op de medewerkers van eerdere generaties, die voordien misschien minder milieubewust waren.
Perfecte mix
Op de werkvloer heeft elke generatie een duidelijke meerwaarde, en organisaties dienen rekening te houden met de waarden en normen die elke generatie typeert.
Bij een gezonde mix van leeftijden zullen al deze sterke punten complementair werken en voelbaar zijn op alle cruciale aspecten van het bedrijf.
Door verschillende generaties samen te brengen op de werkvloer, creëren werkgevers een bedrijfscultuur waar op een efficiënte manier kennis en knowhow wordt doorgegeven, en dit in beide richtingen. Zo kunnen bijvoorbeeld oudere generaties hun ervaring delen en tegelijkertijd terugvallen op de digitale knowhow van de jongere collega’s.
Als werkgever is het dus belangrijk om een werkomgeving aan te bieden waarbij iedereen wil samenwerken aan een duidelijk vooropgesteld doel, waar bovendien élke medewerker achter staat. Maar die manier van werken vergt flexibiliteit. Elke generatie heeft immers z’n eigen werkstijl. Die vrijheid moet de organisatie ook durven bieden. De mogelijkheid bieden tot hybride werken is daar alvast een prachtig voorbeeld van.
Op zoek naar talent voor je team?
Stuur je vacature door of contacteer één van onze kantoren.
Gerelateerde artikels
Bekijk alle inhoudWat maakt een kandidaat écht interessant in 2025? Volgens recent onderzoek van recruitment specialist Robert Walters staat één vaardigheid met stip op nummer één: weerbaarheid. Maar liefst 78% van de bevraagde werkgevers geeft aan dat weerbaarheid belangrijker is dan technische kennis. En 9 op de 10
Lees meerDe zomermaanden komen eraan, en voor veel bedrijven betekent dit een rustigere periode waarin tijdelijke werkkrachten en studenten de kans krijgen om een belangrijke bijdrage te leveren. Of het nu gaat om het afronden van een project of het wegwerken van achterstallige administratie, een jobstudent
Lees meerDe opkomst van 'conscious unbossing', waarbij Gen Z bewust afstand neemt van traditionele managementrollen, daagt organisaties uit om hun structuren en carrièrepaden opnieuw te evalueren. Uit onderzoek van global talent solutions specialist Robert Walters blijkt dat 42% van de Gen Z-professionals ge
Lees meer