Haal het beste uit uw jobstudent
De zomermaanden komen eraan, en voor veel bedrijven betekent dit een rustigere periode waarin tijdelijke werkkrachten en studenten de kans krijgen om een belangrijke bijdrage te leveren. Of het nu gaat om het afronden van een project of het wegwerken van achterstallige administratie, een jobstudent kan voor extra handen zorgen. Maar hoe haal je het meeste uit je jobstudent in deze periode?
Robert Walters helpt je met 5 essentiële tips om ervoor te zorgen dat je jobstudent deze zomer efficiënt en gemotiveerd aan de slag gaat. Ben je nog op zoek naar de juiste student, dan staan wij klaar om je te ondersteunen bij de aanwerving.
Tip 1: Zorg voor een vlotte start
Net omdat een student maar kort in dienst is van een organisatie, is het belangrijk om geen tijd te verspillen, zodat de tijdelijke werkkrachten zich vanaf de eerste dag volop voor de organisatie kunnen inzetten. Bereid je student of tijdelijke werkkracht goed voor, zodat er geen tijd verloren gaat. Zorg ervoor dat de student toegang heeft tot alle nodige tools – van een bedrijfscomputer tot inloggegevens. Maak de verwachtingen duidelijk, ook over thuiswerken, zodat de student zich snel kan inwerken en de nodige richtlijnen volgt.
Tip 2: Geef de juiste begeleiding
Jobstudenten zijn vaak nieuw in de werkomgeving, dus ze hebben vragen. Wijs een vaste medewerker aan die hen ondersteunt en helpt met de integratie.
Stel de student voor aan het team en organiseer bijvoorbeeld een gezamenlijke lunch op de eerste dag.
Kleine gebaren zorgen ervoor dat de student zich meteen welkom voelt en sneller aan de slag kan.
Tip 3: Plan regelmatige opvolging
Het werk van een jobstudent is vaak tijdelijk, maar dat betekent niet dat je ze minder aandacht hoeft te geven. Plan regelmatig opvolgingsgesprekken om te zorgen dat ze weten wat er van hen wordt verwacht en dat ze productief blijven. Dit verhoogt de kans dat ze het maximale uit hun korte tijd bij je organisatie halen.
Tip 4: Blijf je medewerkers motiveren
Ook werknemers belonen en motiveren is erg belangrijk. Je doet er ongetwijfeld alles aan om je vaste werknemers zo tevreden mogelijk te houden. Waarom dan ook niet bij jobstudenten? Ook al zijn de taken van een jobstudent misschien niet altijd even spannend, het is belangrijk om hen gemotiveerd te houden. Splits grote opdrachten op in behapbare delen en geef hen het gevoel dat hun werk een directe impact heeft op de organisatie. Dit verhoogt niet alleen de motivatie van de student, maar zorgt ervoor dat ze met een positief gevoel terugkijken op hun tijd bij je bedrijf.
Tip 5: Laat een positieve indruk achter
Tenslotte is het essentieel om een goede indruk na te laten. 9 op 10 sollicitanten delen een slechte ervaring bij een bedrijf met hun kennissen, dus dat kan een impact hebben op je employer brand. Zorg ervoor dat de student met een goed gevoel vertrekt, zodat ze je organisatie ook in de toekomst positief zullen aanbevelen. Een slechte ervaring kan namelijk snel verspreid worden, terwijl een goede indruk nog lang blijft hangen.
Op zoek naar een jobstudent?
Ben je op zoek naar een jobstudent voor jouw organisatie? Wij helpen je graag. Stuur ons je vacature door of neem contact op met een kantoor in jouw buurt. Wij zorgen ervoor dat je snel de juiste kandidaat vindt, zodat je team optimaal van de zomerperiode kan genieten.
Gerelateerde artikels
Bekijk alle inhoudWat maakt een kandidaat écht interessant in 2025? Volgens recent onderzoek van recruitment specialist Robert Walters staat één vaardigheid met stip op nummer één: weerbaarheid. Maar liefst 78% van de bevraagde werkgevers geeft aan dat weerbaarheid belangrijker is dan technische kennis. En 9 op de 10
Lees meerDe opkomst van 'conscious unbossing', waarbij Gen Z bewust afstand neemt van traditionele managementrollen, daagt organisaties uit om hun structuren en carrièrepaden opnieuw te evalueren. Uit onderzoek van global talent solutions specialist Robert Walters blijkt dat 42% van de Gen Z-professionals ge
Lees meerVeel interviewers vallen om de sollicitant beter te leren kennen terug op standaardvragen die bijna in elk sollicitatiegesprek gesteld worden. Deze vragen leveren vaak voorspelbare, sociaal wenselijke of ingeoefende antwoorden op, omdat sollicitanten zich van hun beste kant willen laten zien. Door d
Lees meer