nl

Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer

Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij op hun beurt jouw verhaal kunnen delen met de meest prestigieuze organisaties in België. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer
Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer

Sollicitatiegesprek: wie cliché vragen stelt, kan ook cliché antwoorden verwachten

Veel interviewers vallen om de sollicitant beter te leren kennen terug op standaardvragen die bijna in elk sollicitatiegesprek gesteld worden. Deze vragen leveren vaak voorspelbare, sociaal wenselijke of ingeoefende antwoorden op, omdat sollicitanten zich van hun beste kant willen laten zien. Door de vraag nét iets anders te formuleren, kun je echter eerlijkere en meer spontane antwoorden krijgen.

Recruitment specialist Robert Walters geeft alternatieve vragen voor enkele van de meest gestelde interviewvragen, zodat je een oprechter beeld van de sollicitant krijgt.

1. Stel jezelf even voor

Deze vraag is vaak bedoeld als ijsbreker, maar levert zelden relevante antwoorden op.  Kandidaten sommen meestal standaardinformatie op (leeftijd, thuissituatie, hobby's) of geven een samenvatting van hun cv. Als interviewer leer je hier dus weinig nieuws van.

Alternatieve vraag: Hoe ben je hier terecht gekomen? 

Deze vraag nodigt de sollicitant uit om hun (professionele) verhaal te vertellen. Je krijgt te horen welke ervaringen hun carrièrepad het meest hebben gevormd en welke persoonlijke factoren hun keuzes beïnvloeden.

2. Wat zijn je positieve punten? 

Natuurlijk wil je te weten komen welke sterkte punten de sollicitant kan inbrengen. De kans is echter groot dat je een ingestudeerd lijstje van algemeen gewenste kwaliteiten krijgt of een herhaling van wat in je job advertentie stond, zonder concrete voorbeelden.

Alternatieve vraag: Hoe heb je in je huidige of vorige rol het verschil gemaakt? 

Dit moedigt de sollicitant aan om specifieke voorbeelden te geven waarin hun vaardigheden daadwerkelijk naar voren kwamen, wat veel waardevoller is dan een opsomming van standaard eigenschappen. Je krijgt een realistischer beeld van hun sterke punten.

3. Wat zijn je negatieve punten? 

Deze vraag leidt vaak tot voorspelbare antwoorden, waarbij sterktes als zwaktes gepresenteerd worden (bijvoorbeeld: “ik ben te perfectionistisch” of “ik ben te bescheiden”)

Alternatieve vraag: Vertel eens over een situatie die niet volgens plan verliep en wat je eruit geleerd hebt. 

Dit geeft de sollicitant de kans om te praten over echte uitdagingen en hoe ze ermee omgingen. Het geeft je inzicht in hun zelfreflectie en vermogen om te leren van fouten.

4. Waarom wil je bij ons werken? 

De kans is klein dat jouw organisatie als enige uitverkoren werkgever op het verlanglijstje van de kandidaat staat. Deze vraag leidt dus voornamelijk tot antwoorden die gebaseerd zijn op het herhalen van de missie en visie van het bedrijf. Wat echter wel vaststaat, is dat jouw vacature zich voor deze kandidaat onderscheidt van diverse vergelijkbare vacatures. Hier wil je dus wel meer over te weten komen. 

Alternatieve vraag: Welke aspecten van de organisatie en de vacature hebben jou overtuigd om te solliciteren?

Met deze vraag kom je te weten wat de sollicitant echt opviel en aantrok in de functie en het bedrijf. Je krijgt ook inzicht in hun verwachtingen van de rol en of ze goed bij de organisatie passen.

5. Waar zie je jezelf binnen 5 jaar? 

Een concreet antwoord formuleren op deze vraag is lastig, gezien de vele onzekerheden die deze specifieke tijdspanne met zich meebrengt. Op dit punt in het sollicitatieproces weet de sollicitant nog niet eens of hij of zij bij jouw organisatie aan de slag kan, en welke opportuniteiten deze rol kan bieden. 

Alternatieve vraag: Wat staat er op jouw professionele of persoonlijke bucketlist?

Deze vraag geeft een beter beeld van de langetermijndoelen en ambities van de sollicitant, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Het toont aan wat hij of zij echt belangrijk vindt in het leven.

6. Heb je nog vragen? 

Verwacht een keurig voorbereide lijst met standaardvragen, waarin het verloop van het gesprek niet weerspiegeld wordt.

Alternatieve vraag: Wat vond je van ons gesprek? 

Dit laat zien of de sollicitant in staat is om feedback te geven en een onderbouwde mening te vormen. Daarnaast toont het hoe goed men het gesprek heeft gevolgd en of hij of zij doorvraagt op interessante of onduidelijke punten.

 

Op zoek naar talent voor uw team?

Stuur uw vacature door of contacteer één van onze kantoren.

Dit artikel delen

Handige links

Op zoek naar medewerkers?
Salary Survey
Rekruteringsadvies
Neem contact met ons op

Contacteer een van onze gespecialiseerde consultants om meer te weten te komen

Gerelateerde artikels

Bekijk alle inhoud
4 tips om je talentenpool actief te houden

Welkom in de wereld van nurturing. Marketeers gebruiken al heel lang nurturingstrategieën om geïnteresseerde prospects aan te trekken, om ze door het kooptraject te leiden en ze uiteindelijk tot klanten te converteren. Waarom zou de ervaring van een sollicitant dan anders moeten zijn? Volgens onderz

Lees meer
AI schudt het traditionele rekruteringsproces op

In de afgelopen jaren hebben technologische ontwikkelingen de traditionele praktijken op het gebied van rekrutering en selectie een nieuwe wending gegeven. Artificial Intelligence (AI) springt eruit als drijvende kracht voor transformatie en biedt veelbelovende oplossingen voor organisaties die de c

Lees meer
Waarom een te lang wervingsproces kandidaten wegjaagt

Nieuw personeel aanwerven vergt tijd. Hoewel u als organisatie zeker wilt zijn dat u de juiste keuze maakt, is het essentieel om het wervingsproces zo kort mogelijk houden. Duurt dit proces te lang, dan haken kandidaten af. Marie Parmentier, manager bij internationaal rekruteringskantoor Robert Walt

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Vervoeg ons wereldwijd team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een aangename werksfeer en een professionele opleiding.