Is Blue Monday voor jou hét signaal voor een carrière-switch?
Hoewel sommigen Blue Monday als een nietszeggend fenomeen afdoen, is het volkomen normaal om je op deze dag – of op andere momenten – minder gemotiveerd of geïnspireerd te voelen. Wat belangrijk is, is hoe je met deze gevoelens omgaat. In plaats van ze te negeren of weg te duwen, is het essentieel om ze te zien als een teken om je leven en carrière onder de loep te nemen. Wanneer je merkt dat je de laatste tijd niet gelukkig bent in je job of twijfelt over je carrièrepad, kan Blue Monday hét moment zijn om een nieuwe richting in te slaan. We delen praktische tips om opnieuw grip te krijgen op je professionele leven en je volgende stap met vertrouwen te zetten.
1. Zie het als een signaal, geen struikelblok
Hoewel Blue Monday niet wetenschappelijk bewezen is als de meest deprimerende dag van het jaar, kan deze dag voor sommigen een moment zijn om bewust stil te staan bij hoe ze zich voelen. Voel je je al een tijdje uitgeput, ongeïnspireerd of gefrustreerd in je job? Dit kan een teken zijn dat het tijd is voor verandering. Blijf niet vastzitten in een situatie die je niet langer bevalt. Bekijk deze gevoelens niet als iets negatiefs, maar als een kans om te groeien en je toekomst opnieuw vorm te geven.
2. Reflecteer op je carrièredoelen
Wanneer je je gestrest of uitgeput voelt in je huidige job, is het de perfecte tijd om terug te kijken naar de doelen die je voor jezelf hebt gesteld. Kloppen deze doelen nog steeds met wat je echt wilt bereiken? Het kan zijn dat je doelen zijn veranderd, en dat is volkomen normaal. Het heroverwegen van je ambities kan je helpen nieuwe inspiratie en motivatie te vinden voor je carrière.
Vraag jezelf af: Waarom doe ik dit werk? Wat wil ik werkelijk bereiken? Is mijn huidige job nog wel in lijn met mijn waarden en doelen?
3. Onderzoek nieuwe kansen
Wanneer je merkt dat je vastzit, overweeg dan om je opties te verkennen. De arbeidsmarkt biedt tal van kansen die mogelijk beter aansluiten bij je interesses, talenten en waarden. Kijk naar vacatures die je interesseren, netwerk met mensen in andere sectoren en stel jezelf open voor nieuwe opportuniteiten die je in eerste instantie misschien niet zelf zou overwegen. De wereld van werk verandert snel, en er zijn steeds meer mogelijkheden om een carrière te vinden die je wél voldoende voldoening geeft.
4. Kleine stappen, grote veranderingen
Als je denkt aan een carrièreswitch, hoeft dat niet meteen een enorme stap te zijn. Begin met kleine veranderingen. Werk bijvoorbeeld aan het uitbreiden van je netwerk, verbeter je vaardigheden via online cursussen of verken andere bedrijven die jouw waarden delen. Deze kleine stappen kunnen je helpen een duidelijker beeld te krijgen van de richting waarin je wil gaan.
Overweeg ook om gesprekken te voeren met mensen die je kunnen helpen richting te geven aan je zoektocht, zoals een loopbaanadviseur, mentor of een (ex-)collega die je vertrouwt.
5. Omarm de kracht van positiviteit
Zelfs als je niet elke dag op je best bent, is het belangrijk om je prestaties te erkennen, hoe klein ze ook mogen lijken. Het helpt om positieve affirmaties in je dagelijkse routine op te nemen. Door je te focussen op de kleine successen, kun je een gevoel van voldoening creëren, wat op zijn beurt je motivatie vergroot.
6. Start met plannen voor de lange termijn
Carrièreswitches vereisen vaak een langetermijnstrategie. Als je denkt aan verandering, stel dan een plan op met doelen die je op korte en lange termijn wilt bereiken. Begin met kleine doelen, zoals het bijwerken van je cv of het aanleren van nieuwe vaardigheden. Werk vervolgens naar grotere stappen, zoals het vinden van een nieuwe job of het volgen van een opleiding. Het plannen van je toekomstige stappen helpt je om je doelen tastbaar en haalbaar te maken.
Meer weten?
Ontdek onze huidige vacatures. Download onze gratis salarisgids om je salaris te vergelijken met de marktgemiddelden.
Gerelateerde artikels
Bekijk alle inhoudRecent onderzoek van Robert Walters wees uit dat bijna één op twee professionals die van job veranderen, dit in de eerste plaats doen om hun carrière vooruit te helpen. Werknemers krijgen het gevoel dat ze niets meer bijleren in hun job, of voelen te weinig evolutie in hun rol. De nood aan groei en
Lees meerJe twintiger jaren zijn een belangrijke fase waarin je de basis legt voor je professionele toekomst. Het is de periode waarin je begint met het opbouwen van je carrière. In werkelijkheid is deze leerperiode sneller voorbij dan je denkt. Robert Walters legt uit hoe je deze waardevolle tijd kunt gebru
Lees meerAan de hand van een degelijk carrièreplan kan je bepalen waar je in je carrière bent aanbeland en welke doelen je wil voorop stellen voor de toekomst. Geen idee hoe je aan zo’n plan begint? Robert Walters geeft je een duidelijk stappenplan om te volgen. Stap 1: Wie ben ik? Bepaal wat je precies wil
Lees meer