nl

Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer

Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij op hun beurt jouw verhaal kunnen delen met de meest prestigieuze organisaties in België. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer
Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer

Dit neem je best mee naar je sollicitatiegesprek!

Een grondige voorbereiding is erg belangrijk wanneer je je sollicitatiegesprek tot een goed einde wil brengen. Maar er zijn ook andere manieren om een positieve indruk op je potentiële werkgever te laten. Je voorkomen is belangrijk, maar ook door een aantal essentiële zaken mee te nemen naar het interview, krijgt je gesprekspartner een professionele eerste indruk van jou. 

Stephanie Cnops, Principal bij Robert Walters, vertelt wat je best meeneemt naar je volgend sollicitatiegesprek. 

Een spiekbriefje

Alvorens je op gesprek gaat, doe je best al even research naar de organisatie en de persoon die je zal ontmoeten. Stephanie: “Heb je bepaalde vragen over de organisatie, hun manier van werken of de functie? Noteer je vragen op een briefje dat je ook meeneemt naar het gesprek. Op het einde van het interview is er meestal ruimte om vragen te stellen. Dit is het moment om je spiekbriefje boven te halen. En wees gerust: je hoeft dit niet te verstoppen voor je gesprekspartner: het toont immers aan dat je je goed voorbereid hebt op het gesprek.” 

Je CV

“Je gesprekspartner zal ongetwijfeld je CV al hebben, maar het is altijd een veilige optie om een extra exemplaar mee te nemen naar het gesprek. Je weet immers nooit dat je oorspronkelijke interviewer er toch niet bij kan zijn en vervangen wordt door een collega die nog niet naar je CV heeft kunnen kijken. Wanneer je dan een exemplaar van je CV kan aanbieden, maak je zeker een goede indruk”, zegt Stephanie.

Pen en agenda

“Wat zeker ook niet mag ontbreken in je tas, zijn een pen en je agenda. Deze komen goed van pas wanneer je interviewer meteen een vervolggesprek wil inplannen. Noteer de datum en het tijdstip van het volgend gesprek meteen, en zorg dat je ook de naam en functietitel van je gesprekspartner weet, zodat je bij je volgende bezoek aan de organisatie meteen naar de juiste persoon kan vragen”, raadt Stephanie aan.

De vacaturetekst

Het kan eveneens in je voordeel spelen om de vacaturetekst af te drukken en mee te nemen. Die tekst is een handig hulpmiddel wanneer je met onduidelijkheden zit.

Tijdens het gesprek focus je best zo veel mogelijk op de kwaliteiten die jou geschikt maken voor de job.

De vacaturetekst kan daarbij ook een belangrijk instrument zijn.

Portfolio

Wanneer je in je vorige job of tijdens je stage aan een opdracht hebt gewerkt die je wil tonen en waar je erg trots op bent, kan je gerust een portfolio meebrengen naar het gesprek. Dit is zeker aan te raden voor professionals met een creatief beroep als grafisch vormgever of copywriter. Zorg er wel voor dat hetgeen je toont ook echt de moeite waard is. Anders kan je portfolio averechts werken.

Mapje of werktas

Het spreekt voor zich dat je verzorgd het sollicitatiegesprek ingaat. Stephanie: “Neem een douche en kies voor een nette professionele outfit. Laat voor de zekerheid je blauwe jeans en sneakers thuis. In sommige bedrijven is dat een no-go. Speel op safe door ze in te ruilen voor nettere schoenen en een chique broek. Om geen slordige indruk te maken, stop je best ook je voorbereidend werk en alle eerder vermelde zaken in een professioneel mapje of werktas, en geen studentikoze rugzak.” 

Je diploma

“Je diploma’s, certificaten en andere belangrijke getuigschriften kan je als starter meenemen naar het gesprek, maar is zeker geen vereiste. Je haalt deze echter enkel boven wanneer er om gevraagd wordt door je potentiële werkgever. Door ze zelf ongevraagd op tafel te leggen bestaat de kans dat je wat te pocherig overkomt”, raadt Stephanie aan.

Dit neem je niet mee

“Het is vanzelfsprekend dat je geen eten meeneemt naar een sollicitatiegesprek, maar ook snoep of kauwgom zijn niet professioneel. Vóór het gesprek kan dit natuurlijk wel, maar tijdens het gesprek kauwen is een absolute no-go” zegt Stephanie. 

 

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Download onze interviewgids en stap volledig voorbereid naar je volgende sollicitatiegesprek.

 

Dit artikel delen

Handige links

Job alert aanmaken
Salary Survey
Carrière-advies
Neem contact met ons op

Contacteer een van onze gespecialiseerde consultants om meer te weten te komen

Stephanie Cnops

Principal
T: +32 472 03 91 66

Gerelateerde artikels

Bekijk alle inhoud
Op zoek naar een (eerste) job? Zo spot je de meest interessante vacatures

De zoektocht naar een nieuwe job start bij het bekijken van de gepubliceerde jobadvertenties en het selecteren van de meest geschikte vacatures om op te solliciteren. Terwijl je door het aanbod scrolt, kan het gebeuren dat je geconfronteerd wordt met een ‘overload’ aan beschikbare vacatures en niet

Lees meer
De sleutel tot een succesvolle carrière switch: ontdek de 5 gemeenschappelijke valkuilen van sollicitanten

Het vinden van een nieuwe job kan soms een uitdaging zijn, vooral als het langer duurt dan verwacht. Maar wanhoop niet, want er is goed nieuws! Internationaal rekruteringskantoor Robert Walters heeft de vijf gemeenschappelijke kenmerken geïdentificeerd die onsuccesvolle sollicitanten vaak met elkaar

Lees meer
4 tips voor het tweede gesprek

Het eerste sollicitatiegesprek heeft u met vlag en wimpel doorstaan, maar bij het tweede gesprek spant het erom. Het gaat nu allemaal over u, als persoon. Wat zijn uw vaardigheden en uw verwachtingen en wat maakt van u de geknipte kandidaat voor de job en het bedrijf? Het belangrijkste is dat u goed

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Vervoeg ons wereldwijd team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een aangename werksfeer en een professionele opleiding.