Goed overkomen in een interview
In een competentiegericht sollicitatiegesprek toont u dat u bepaalde eigenschappen en vaardigheden bezit. Deze vorm van sollicitatiegesprekken wordt steeds populairder en het biedt uitstekende mogelijkheden om te laten zien wat u bereikt hebt en waarom u een aanwinst bent voor een bedrijf. Wij laten u zien hoe u een goede indruk maakt tijdens een competentiegericht sollicitatiegesprek.
1. Bereid u goed voor
Bedenk ruim voor het interview een aantal voorbeelden van doelen die u behaald hebt of projecten die u gelanceerd heeft die relevant zijn voor de functie waarvoor u solliciteert. Gebruik hiervoor de functieomschrijving en functie-eisen in de vacature als aanknooppunt. Denk ook na over de vragen die ze kunnen gaan stellen en wat u daarop gaat antwoorden.
Werkgevers zien graag specifieke voorbeelden van uw behaalde successen en hoe u uw vaardigheden denkt in de zetten in uw nieuwe job. Vertel op welk gebied u uitblonk in uw vorige functie.
2. Oefen uw antwoorden
In een competentiegericht sollicitatiegesprek is het belangrijk dat uw antwoorden vloeiend, gestructureerd en gedetailleerd zijn. Neem uw gesprekspartner mee in het proces dat u doorlopen heeft bij het oplossen van problemen of het behalen van een doel.
Veel functies vereisen uitstekende organisatorische vaardigheden, het goed kunnen plannen en multitasken. Bedenk hoe uw voorbeelden deze drie vaardigheden uitlichten voordat u het sollicitatiegesprek ingaat. Als uw voorbeelden niet terugslaan op de functie-eisen, dan zijn dit niet de beste voorbeelden.
3. Observeer de signalen van de interviewer
Luister goed naar uw gesprekspartner en let op zijn of haar lichaamstaal om af te leiden waar ze naar op zoek zijn in uw antwoord. Bij het illustreren van uw voorbeelden kijk of u een positieve reactie of instemmende houding, zoals ja-knikken, kunt waarnemen bij degene die u interviewt.
Uw kans op succes hangt af van de mate waarin u begrijpt waarom de vraag gesteld wordt, zodat u hierop kunt inspelen. Ook is het belangrijk om uw manier van spreken aan te passen aan uw gesprekspartner. Is dit formeel of meer ontspannen?
Hoewel u zichzelf in elk sollicitatiegesprek moet verkopen, wil u niet onecht of arrogant overkomen. Uw gesprekspartner zal het merken als u te hard uw best doet om het ‘correcte’ antwoord te geven, dus blijf uzelf.
4. Speel in op de vragen die vaak gesteld worden
Door van tevoren na te denken over vragen die gesteld kunnen worden, zal u minder snel voor verrassingen komen te staan en beter in staat zijn een goed antwoord te formuleren.
Veelgestelde vragen in competentiegerichte interviews zijn:
- Geef een voorbeeld van een situatie waarin u een strakke deadline had, terwijl uw normale werkzaamheden gewoon doorgingen. Hoe heeft u dit aangepakt?
- Geef een voorbeeld van een ingewikkeld product waar u verantwoordelijk voor was en hoe u ervoor gezorgd hebt dat dit succesvol afgerond werd.
- Gebruikt u een strategie die ervoor zorgt dat u georganiseerd kan blijven werken onder grote druk, en wat is die strategie?
- Hebt u wel eens aan meerdere grote producten tegelijkertijd moeten werken? Hoe deelde u uw tijd efficiënt in?
5. Blijf uzelf
Hoewel een competentiegericht sollicitatiegesprek betekent dat u uzelf moet verkopen, wil u niet onecht of arrogant overkomen. Uw gesprekspartner zal het merken als u te hard uw best doet om het ‘correcte’ antwoord te geven, dus blijf uzelf.
Geef antwoorden die relevant, eerlijk en gestructureerd zijn, maar ook uw persoonlijkheid laten zien. Werkgevers zijn niet op zoek naar een modelsollicitant; ze willen graag zien hoe u communiceert en informatie presenteert.
Meer weten?
Download onze gratis interviewgids met extra tips en advies voor een succesvol sollicitatiegesprek.
Gerelateerde artikels
Bekijk alle inhoudVan klamme handen, buikpijn, nagels bijten, friemelen met je handen tot zelfs hartkloppingen: het zijn stuk voor stuk verschijnselen van zenuwen. De ene heeft ze beter onder controle dan de andere, maar we hebben het allemaal al meegemaakt. Mag je binnenkort op sollicitatiegesprek voor je droomjob e
Lees meerWanneer je op zoek gaat naar een nieuwe job, is de kans klein dat je eerste sollicitatie meteen succesvol is. Vandaar dat de meeste professionals meerdere sollicitaties tegelijk lopen hebben, al dan niet bij concurrerende bedrijven. Maar kan en mag je eigenlijk wel zeggen tegen een potentiële werkge
Lees meerDe kogel is door de kerk: je verandert van job. Nu je de beslissing genomen hebt, is het tijd om jouw job switch concreet te maken en ontslag te nemen bij je huidige werkgever. Hoewel dit voor veel professionals een emotionele aangelegenheid is, is het belangrijk om de officiële kant niet uit het oo
Lees meer