De 4 vergader-typetjes: wie ben jij?
Vergaderen: soms doelgericht en efficiënt, soms vooral een bron van frustratie. Maar één ding is altijd zeker - elke vergadering brengt een bont gezelschap van herkenbare karakters samen. Recruitment specialist Robert Walters deelt vier veelvoorkomende types die je ongetwijfeld herkent. Welke rol speel jij meestal? En hoe haal je het beste uit de anderen?
1. De Dominator
“Laat ons nu de knoop doorhakken.”
Deze persoon neemt graag het voortouw en laat geen kans onbenut om richting te geven aan het gesprek. Ze zijn besluitvaardig, doelgericht en schuwen het nemen van verantwoordelijkheid niet – eigenschappen die in veel vergaderingen broodnodig zijn om tot actie over te gaan.
Tegelijkertijd kunnen Dominators wat minder gevoelig zijn voor de inbreng van anderen. Ze luisteren vooral om daarna zelf weer te kunnen praten, onderbreken regelmatig en hebben de neiging om hun eigen visie als de enige juiste te beschouwen. Dat kan de energie uit een groep halen.
De sleutel tot een goede samenwerking met een Dominator zit in het geven van een duidelijke rol, bijvoorbeeld als voorzitter of moderator. Zo kunnen ze hun behoefte aan controle inzetten op een manier die constructief is voor het hele team – en krijgen ze de erkenning waar ze vaak (onbewust) naar op zoek zijn.
2. De Denker
Stilte… gevolgd door een briljant inzicht, net ná het einde van de vergadering
De Denker is de stille kracht in de vergadering. Deze persoon luistert aandachtig, weegt elk woord zorgvuldig af en komt vaak pas tegen het einde van het overleg – of net erna – met een scherpzinnig inzicht. Hun kracht ligt in diepgang, reflectie en een feilloos oog voor samenhang.
Maar juist doordat Denkers de tijd nemen om alles te overdenken, komt hun bijdrage soms te laat of blijft die helemaal achterwege. Het risico is dat hun waardevolle input verloren gaat of in een email conversatie terechtkomt.
Wat Denkers waarderen, is tijd en voorbereiding. Geef ze de vergaderpunten ruim van tevoren, formuleer de vragen helder en geef ze tijdens het overleg expliciet ruimte om te reageren – ook als dat even duurt. Een Denker bloeit open in een omgeving waar nadenken belangrijker is dan snel scoren.
3. De Socializer
“Voordat we beginnen… hoe was jouw weekend eigenlijk?”
Geen vergadering zonder een grapje, een anekdote of een vriendelijk check-in moment – dat is het terrein van de Socializer. Deze collega brengt luchtigheid, verbindt mensen en zorgt ervoor dat de sfeer niet te formeel of stroef wordt. Hun positieve energie werkt vaak aanstekelijk en draagt bij aan het teamgevoel.
Toch heeft deze flair ook een keerzijde: Socializers wijken graag af van de agenda, verliezen de draad als het te inhoudelijk wordt en kunnen met hun behoefte aan gezelligheid het tempo vertragen.
Socializers gedijen in een omgeving waarin ruimte is voor het menselijke aspect. Door aan het begin van de vergadering kort de tijd te nemen voor informeel contact, voelen Socializers zich gezien én is het daarna makkelijker om ze mee te krijgen in de structuur van het overleg.
4. De Criticaster
“Maar hebben we dit al niet eens geprobeerd in 2018?”
De Criticaster is die ene collega die zelden ‘ja’ zegt zonder eerst tien vragen te stellen. Ze hebben een uitstekend geheugen voor wat er eerder misging en deinzen er niet voor terug om nieuwe ideeën in twijfel te trekken. Deze houding zorgt voor diepgang en voorkomt dat het team te snel overgaat tot actie zonder de risico’s te overzien.
Tegelijk kan hun kritische blik als ontmoedigend worden ervaren, vooral als het enthousiasme bij anderen nog pril is. De Criticaster heeft de neiging om te blijven hangen in wat er allemaal niet klopt, waardoor besluitvorming vertraagd wordt.
Als je deze persoon erkent in hun zorgvuldigheid en hen uitnodigt om naast kritiek ook mogelijke oplossingen aan te dragen, ontstaat er een waardevolle balans. Ze voelen zich gewaardeerd als hun behoefte aan degelijkheid serieus genomen wordt – én als ze merken dat er ook geluisterd wordt naar hun zorgen.
Allemaal anders, allemaal waardevol
Grote kans dat je één (of meerdere!) van deze types herkent in je collega’s - of in jezelf. En dat is maar goed ook: het succes van een vergadering hangt niet af van één stijl, maar juist van de mix. Door elkaars kwaliteiten én eigenaardigheden te herkennen, kun je beter samenwerken, effectiever vergaderen en misschien zelfs… een beetje plezier hebben aan de vergadertafel.
Meer informatie
Ontdek onze andere carrièretips. Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Bekijk dan onze recente vacatures en vind vandaag nog jouw droomjob.
Gerelateerde artikels
Bekijk alle inhoudDe zomervakantie is voor de meeste professionals een moment om eindelijk te ontspannen en te genieten van welverdiende rust. Maar vaak is het ook een moment waarbij we even de tijd nemen om na te denken over onze carrière. Verliep je halfjaarlijks evaluatiegesprek misschien niet zoals je gehoopt had
Lees meerE-mails, deadlines en eindeloze to-do-lijsten ... voel jij ook vaak dat er te weinig uren in een dag zitten? Dan is goed time management essentieel. Rekruteringsspecialist Robert Walters deelt veelvoorkomende uitdagingen en geeft praktische tips om je productiviteit en workflow te verbeteren. 1. Ver
Lees meerOm succesvol te zijn, moet je oprecht nadenken over persoonlijke verbeterpunten, en aan deze eigenschappen werken, net zoals je zou doen voor elk ander carrièredoel. Onderstaande eigenschappen vind je terug bij alle succesvolle mensen, maar ze ontstaan niet door toeval of geluk. Ze komen voort uit g
Lees meer