nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij op hun beurt jouw verhaal kunnen delen met de meest prestigieuze organisaties in België. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Services

De grootste werkgevers in België vertrouwen op ons om snel en efficiënt mensen te rekruteren die voldoen aan hun noden. Bekijk ons aanbod van diensten op maat

Lees meer
Over Robert Walters België

Voor ons is rekrutering meer dan alleen een job. Wij begrijpen dat achter elke opportuniteit een kans ligt om een verschil te maken in het leven van anderen

Ontdek meer

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters België.

Ontdek meer

59% ambieert jobswitch in 2024

28/11/2023

Naar goede gewoonte peilt internationaal rekruteringskantoor Robert Walters jaarlijks naar professionals' kijk op de huidige arbeidsmarkt en hun verwachtingen voor het komende jaar. Naarmate we de jaarwisseling naderen, komt één opvallend goed voornemen naar voor: het plan om van job te veranderen. 

Plannen in 2024

Uit het onderzoek van Robert Walters blijkt dat een aanzienlijk deel van de bevraagde professionals (59%) van plan is om van job te veranderen in 2024. Opvallend is dat 44% van hen deze overstap al binnen de komende 3 maanden wil realiseren. Bovendien geeft 25% van deze respondenten aan momenteel nog in dienst te zijn, maar toch actief uitkijkt naar nieuwe carrièrekansen. Een kleinere groep, 7%, ziet zichzelf veranderen binnen de 3 tot 6 maanden, terwijl 9% van plan is om in de komende 9 tot 12 maanden een nieuwe professionele uitdaging te zoeken. 

Motieven onthuld

Mensen streven om diverse redenen naar een verandering in hun beroepsleven. Eén op drie respondenten neemt de beslissing om van job te veranderen om hun carrière verder te ontwikkelen. Zij hopen deze professionele groei te realiseren door over te stappen naar een andere werkgever, waar nieuwe uitdagingen en kansen op hen wachten. Opvallend is dat bijna een kwart (22%) van de deelnemers aangeeft dat zij simpelweg behoefte hebben aan verandering. Deze groep zoekt actief naar nieuwe mogelijkheden om iets nieuws te proberen, wellicht gedreven door een verlangen naar variatie en frisse perspectieven.

Daarnaast wijzen de resultaten van het onderzoek op de invloed van leiderschaps- en bedrijfscultuur op de beslissing om van job te veranderen. Voor 14% van de respondenten is het gebrek aan effectief leiderschap een motiverende factor. Slechte leiderschapspraktijken kunnen een demotiverende werkomgeving creëren, waardoor werknemers geneigd zijn elders naar een betere werksfeer te zoeken. Bovendien noemt 8% van de deelnemers de bedrijfscultuur als een reden om van werkplek te veranderen. Een ongezonde bedrijfscultuur kan een negatieve invloed hebben op het welzijn van werknemers en hun professionele tevredenheid aantasten, wat resulteert in de zoektocht naar een nieuwe professionele omgeving die beter aansluit bij hun waarden en behoeften.  

Redenen om standvastig te blijven

Natuurlijk zijn er ook redenen waarom professionals niét van plan zijn om hun huidige werkgever vaarwel te zeggen. Voor maar liefst 76% van de respondenten die niet van plan zijn van job te veranderen geldt dat ze tevreden zijn in hun huidige rol. Bijna de helft (44%) onder hen is pas in de afgelopen twee jaar bij hun huidige werkgever in dienst getreden. Dit duidt op een positieve relatie met de organisatie, waarin werknemers betrokken zijn geraakt bij de bedrijfscultuur en waarden, hetgeen hun verlangen om te blijven versterkt.

Naast deze intrinsieke motivaties spelen ook extrinsieke factoren een aanzienlijke rol in de beslissing om in 2024 loyaal te blijven aan hun werkgever. Ongeveer 12% van de respondenten benadrukt het belang van een duidelijk carrièreplan. Voor deze groep is het perspectief op een gestructureerde professionele groei binnen de organisatie een stimulans om hun huidige positie te behouden.

Bovendien benoemt 27% van de professionals aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden als een bepalende factor in hun besluit om niet van job te veranderen. Een goed uitgedacht pakket aan extralegale voordelen, zoals flexibele werktijden, gezondheidsvoordelen en opleidingsmogelijkheden, draagt bij aan het algehele werkgeluk en vergroot de aantrekkelijkheid van het trouw blijven aan de huidige werkgever.

Ten slotte noemt 22% van de respondenten een concurrerend salaris als een cruciale overweging. Een rechtvaardige beloning voor hun inspanningen en vaardigheden motiveert deze professionals om loyaal te blijven. 

 

Meer weten?

Vraag vandaag nog gratis toegang aan tot onze digitale Salaris Survey tool en bekijk de salaris- en rekruteringstrends in uw sector.

Dit artikel delen

Handige links

Job alert aanmaken
Salary Survey
Carrière-advies
Neem contact met ons op

Contacteer een van onze gespecialiseerde consultants om meer te weten te komen

Gerelateerde artikels

Bekijk alle inhoud

2024 trends in bank & verzekeringen

Het komende jaar belooft opnieuw een periode van transformatie en uitdagingen voor de bank- en verzekeringswereld in België. Volgens Stephen Fournier, senior consultant bij het internationale rekruteringskantoor Robert Walters, zullen de evolutie van de financiële markt en de integratie van ESG-norm

Lees meer

2024 Trends binnen engineering & supply chain

In 2024 staat de arbeidsmarkt voor engineering & supply chain opnieuw voor significante veranderingen, met een nadruk op het streven naar efficiëntie en veelzijdigheid. In lijn met de trends van het afgelopen jaar, wordt verwacht dat professionals binnen deze sectoren niet alleen technisch onderlegd

Lees meer

Rekruteringstrends binnen accounting & finance: wat staat ons te wachten in 2024?

In 2024 blijven productiviteit en efficiëntie topprioriteiten voor financieel management. Hoewel de behoefte aan financieel talent hoog blijft, voorzien we een minder uitgesproken stijging in de vraag naar operationele profielen, net zoals in 2023 al het geval was. Dit is het gevolg van verdere auto

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Vervoeg ons wereldwijd team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een aangename werksfeer en een professionele opleiding.