'Grote terugkeer naar kantoor' onwaarschijnlijk voor Belgische werknemers
- 80% van de professionals zou overwegen van job te veranderen als hybride werken zou verdwijnen
- 31% van de professionals noemt een betere balans tussen werk en privéleven als belangrijke reden om van job te veranderen in 2025
- 70% van de werkgevers beschouwt hybride werken als een top retentie strategie
- 83% van de werkgevers is niet van plan om te snoeien in hybride werkmogelijkheden in 2025
Nu 2025 nadert, lijkt het debat rond telewerken verschoven te zijn van discussie naar consensus. Uit de laatste salarisstudie van rekruteringsspecialist Robert Walters blijkt dat Belgische professionals en werkgevers het eens zijn over de meerwaarde van flexibele werktijdregelingen.
“Deze trend geeft aan dat thuiswerken niet langer een tijdelijke maatregel is - het is een vast onderdeel van de werkcultuur geworden,” zegt Jens Spittael-Speeckaert, Associate Director bij Robert Walters.
Waarom flexibiliteit van belang is voor werknemers
Voor werknemers is de boodschap duidelijk: flexibiliteit is een prioriteit. Bijna de helft (48%) van de professionals gaf aan dat ze op zoek zouden gaan naar nieuwe opportuniteiten als flexibele uren of hybride werkregelingen zouden wegvallen, terwijl nog eens 32% aangaf dat ze mogelijk van job zouden veranderen, afhankelijk van andere factoren zoals salaris of voordelen. Dit betekent dat flexibiliteit een belangrijke factor is voor werktevredenheid en personeelsbehoud.
Bovendien noemde bijna een derde van de professionals een betere balans tussen werk en privéleven als één van de belangrijkste redenen om op zoek te gaan naar een nieuwe job in 2025.
“Het is geen geheim dat telewerken en hybride werkvormen een grote positieve impact hebben op de balans tussen werk en privéleven, en die balans speelt een belangrijke rol in de werktevredenheid van hedendaagse werknemers," legt Jens uit.
Werkgevers geven gehoor
Interessant genoeg sluiten werkgevers zich aan bij dit sentiment. Maar liefst 70% van de organisaties noemde flexibele werkregelingen als één van hun meest effectieve retentiestrategieën. Dit weerspiegelt een groeiend besef onder leidinggevenden dat het behouden van gemotiveerd personeel meer vereist dan een concurrerend salaris; het vereist ook een adaptief werkbeleid.
Jens: “Bovendien bleek uit het onderzoek dat 83% van de werkgevers van plan is om hun huidige beleid voor thuiswerken te behouden in 2025, en 3% is zelfs van plan om de mogelijkheden voor telewerken uit te breiden."
Organisaties begrijpen duidelijk de risico's van het terugdraaien van flexibiliteit en de mogelijke impact die dit kan hebben op de loyaliteit van werknemers.
Uitdagingen van hybride werken
Ondanks hun engagement zijn werkgevers openhartig over de uitdagingen die hybride werk met zich meebrengt. De meest genoemde pijnpunten zijn communicatie- en samenwerkingsproblemen (55%), het beheren van teamdynamiek en -cultuur (48%) en het waarborgen van de betrokkenheid van werknemers (34%).
Technologie- en infrastructuurproblemen en bezorgdheid over het monitoren van de productiviteit werden ook opgemerkt, maar kwamen minder vaak voor.
“Opmerkelijk is dat een vijfde van de werkgevers geen significante uitdagingen met hybride werk rapporteerde, wat suggereert dat het model voor velen al goed functioneert wanneer de juiste systemen en procedures aanwezig zijn,” merkt Jens op.
Flexibiliteit in 2025
De enquête toont duidelijk aan dat zowel werknemers als werkgevers de voordelen van flexibele werkregelingen inzien, zij het om verschillende redenen. Voor professionals gaat het om de balans tussen werk en privé en autonomie. Voor werkgevers gaat het om het behouden van toptalent in een concurrerende markt.
“Deze alignering biedt organisaties de kans om hun hybride modellen te verfijnen, de uitdagingen aan te pakken en tegelijkertijd de vruchten te blijven plukken van een flexibele werkomgeving. Voor het komende jaar is de weg vrij voor een evenwichtiger, productiever en meer betrokken personeelsbestand,” besluit Jens.
Meer informatie
Download onze digitale salarisgids om de salarissen in uw team te benchmarken, of contacteer onze kantoren.
Jens Spittael-Speeckaert
Associate DirectorT: +32 497 02 62 73
Gerelateerde artikels
Bekijk alle inhoudDe Belgische interim managementmarkt groeit snel. Steeds meer professionals kiezen bewust voor flexibiliteit, variatie en impact in hun loopbaan. Uit een recente enquête van global talent solutions specialist Robert Walters blijkt dat de stap van een vaste job naar een zelfstandig statuut weloverwog
Lees meerIn mei 2023 gaf het Europees Parlement groen licht voor de ‘Pay Transparency Directive’, die loontransparantie verplicht tegen 2026. Werkgevers moeten straks salarisinformatie in job advertenties vermelden, met als doel gelijke beloning voor gelijk werk en het dichten van de loonkloof tussen mannen
Lees meerHet aantal vacatures binnen financiële instellingen steegwereldwijd met 11% in 2024 (t.o.v. 2023) Het aantal vacatures in techmedia- en telecomsector steeg in 2024 met 25% (t.o.v. 2023). Zakelijke dienstverlening zag de kleinste kwartaaldaling van de grote industrieën (Q4 t.o.v. Q3) - en op jaarbasi
Lees meer